obilježen DAN GRADA ROVINJA

GRADONAČELNIK MARKO PALIAGA: Rovinjski smjer je održivi turizam

Oblik turizma koji imamo sada, ne samo u Rovinju već na cijeloj hrvatskoj obali, koji tijekom dva mjeseca značajno opterećuje kvalitetu života naših sugrađana, smatram neodrživim. Zato upravo donosimo novu strategiju razvoja turizma. Njome ćemo odrediti smjer kojim želimo nastaviti sljedećih deset godina. Ključna načela su upravo ograničavanje kvantitativnog rasta s fokusom na kvalitativni iskorak, smanjivanje turističkog pritiska u srpnju i kolovozu, te produljenje turističke sezone u posezoni i predsezoni, kazao je Paliaga

| Autor: Doria Mohorović
Snimio Danilo Memedović

Snimio Danilo Memedović


U povodu proslave Dana Grada i blagdana njegove zaštitnice, Svete Eufemije, u rovinjskom Multimedijalnom centru danas je, pred mnogobrojnim uzvanicima - saborskim zastupnicima, istarskim županom, gradonačelnicima istarskih gradova, načelnicima općina i drugim gostima održana svečana sjednica rovinjskog Gradskog vijeća. Građanima i građankama Rovinja njihov je dan čestitao i istarski župan Boris Miletić, koji je istaknuo uspješnu suradnju Županije i Grada.

Predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević izrazio je zadovoljstvo realiziranim projektima u proteklih nekoliko godina, a osvrnuo se i na uspješne turističke rezultate ove sezone. Da je Rovinj najposjećenija destinacija s najvećim brojem noćenja u Hrvatskoj istaknuo je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga. Konstatirao je pritom da je intencija napraviti korak dalje i na daljnji razvoj turizma gledati dugoročno.

- Nije nam cilj masovni, već održivi, kvalitativni turizam. Oblik turizma koji imamo sada, ne samo u Rovinju već na cijeloj hrvatskoj obali, koji tijekom dva mjeseca značajno opterećuje kvalitetu života naših sugrađana, smatram neodrživim. Zato upravo donosimo novu strategiju razvoja turizma. Njome ćemo odrediti smjer kojim želimo nastaviti sljedećih deset godina. Ključna načela su upravo ograničavanje kvantitativnog rasta s fokusom na kvalitativni iskorak, smanjivanje turističkog pritiska u srpnju i kolovozu, te produljenje turističke sezone u posezoni i predsezoni, kazao je Paliaga.

Gradonačelnik Rovinja osvrnuo se i na značajne investicije i projekte koji su provedeni u posljednje vrijeme, a koji su bili prikazani u video projekciji. Neke od većih su obnova prostorije Ekomuzeja Batana te pokretanje radova na Palači Califfi u kojoj se nalazi sjedište gradskog muzeja. Gradonačelnik je najavio i nove projekte.

- Opločenje i uređenje infrastrukture glavnog gradskog trga udahnut će novi život toj centralnoj gradskoj cjelini koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada. Zahvat će biti izveden prema projektu istaknutog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića, a novim će se popratnim sadržajima urbane, socijalne, društvene potrebe građana i turista uskladiti sa povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i našim krajolikom, istaknuo je Paliaga.

Rekao je i da su ishodovali građevinsku dozvolu za uređenje Trga Matka Laginje u Rovinjskom Selu, zatim da je u zgradi Doma kulture u Rovinjskom Selu nastavljena obnova te da je u predjelu Duranka izgrađeno novo dječje igralište. Pri kraju je i najveća investicija u sportsku infrastrukturu u Rovinju, bazenski kompleks u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat". Riječ je o investiciji od 60 milijuna kuna koju, kako je istaknuo, građani priželjkuju desetljećima, budući da je Rovinju nedostajao sportski bazen zatvorenog tipa.

Snimio Danilo Memedović

Marisa Sciolis Škrapić

 Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja zaslužnim Rovinjcima. Medalja Grada Rovinja dodijeljena je znanstveniku i ravnatelju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj Marinku Rade za postignute izvrsne znanstvene rezultate. Medalja je posthumno dodijeljena i Enisu Kanceliru za doprinos u razvoju rovinjskog gospodarstva i sporta. Grb Grada Rovinja dodijeljen je rovinjskom povjesničaru, dugogodišnjem zamjeniku gradonačelnika Marinu Budicinu za izniman doprinos u očuvanju i promicanju rovinjske tradicije, povijesti i kulturne baštine. Grb je dodijeljen i umirovljenoj liječnici Marisi Sciolis Škrapić za iznimnu donaciju rovinjskoj zajednici, odnosno četiri milijuna kuna za Centar za mlade, koji će nositi ime njezinog prerano preminulog sina, Dina Škrapića. Paketa Grada Rovinja dodijeljena je pak poljoprivrednom obrtu "Panjoka", Majdi i Edu Babiću, za doprinos u razvoju rovinjskog vinarstva.

U ime svih laureata zahvalila je Marisa Sciolis Škrapić.

- Svatko od nas nastojao je dati sve od sebe i učiniti najbolje što zna, zadovoljavajući svoje potrebe, ali s težnjom da istovremeno čini dobro zajednici u kojoj živi. Vjerujem da je to odlika svih nas laureata, poručila je Sciolis Škrapić.

Ilustracija

Majdi i Edu Babiću, vlasnicima Poljoprivrednog obrta "Panjoka", uručena je Plaketa Grada

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini