POČELI RADOVI

Gradi se rotor u Bujama, na ključnom punktu preko kojeg turisti dolaze iz smjera Slovenije

Prema najavi investitora, radovi će trajati tri mjeseca i sve bi trebalo biti gotovo do Božića

| Autor: Luka JELAVIĆ
Sadašnje stanje

Sadašnje stanje


Jučer su službeno počeli radovi na izgradnji prometnog rotora u bujskom naselju Stanica, mjestu gdje se iz pravca Buja ceste račvaju prema Plovaniji i Kaštelu. Taj opsežan posao bio je najavljen za kraj lipnja, ali je početak radova odgođen kako se ne bi u turističkoj sezoni, kada tim prometnicama prolazi i mnogo turista, stvarale velike gužve zbog neophodne posebne regulacije prometa. To križanje je u prošlosti u nekoliko navrata preuređivano, mijenjali su se načini prometovanja i prednosti jedne ceste nad drugom, ali pravih rješenja nije bilo, pa je tamo bilo prometnih nesreća, srušenih prometnih znakova i drugih posljedica nepažnje vozača.

Križanje je često izazivalo nedoumice, uglavnom stranih vozača koji na trenutak vozeći iz Buja zastanu, jer oba pravca vode prema granici. I dok biraju kojom cestom krenuti, prema Kopru ili Portorožu, na prijelaz Kaštel ili Plovaniju, neodlučni vozači znali su izazivati probleme onima iza sebe. S druge strane, vozači iz pravca Kopra znali su prema Bujama ići ravno, preko pune crte, izbjegavajući dosadašnji "otok", pa su se i zbog toga znale događati nesreće. Sve je to utjecalo da se još prije koju godinu počne ozbiljnije govoriti o gradnji rotora, kao jednom od sigurnijih prometnih rješenja.

Prema najavi investitora radovi će trajati tri mjeseca i sve bi trebalo biti gotovo do Božića. S obzirom da preko tog križanja ceste vode do mnogih naselja uz granicu, ali i prema Gornjoj Bujštini, nemoguće je u potpunosti zatvoriti cijelo križanje, pa će se radovi i prometovanje odvijati istovremeno, ali u dvije faze naizmjenično, kako bi se osigurao promet i u otežanim okolnostima. U svakom slučaju, od vozača se traži razumijevanje i strpljivost.

ghjf

U prvoj fazi predviđeno je zatvaranje dijela ceste prema Kaštelu, od rotora do skretanja za Momjan i Oprtalj. Radovi na prvoj dionici rotora najviše će poteškoća donijeti građanima i turistima koji će dolaziti iz pravca Kaštela, te naselja iz pravca Momjana i Oprtlja. Prema preporuci i privremenoj regulaciji, promet će se iz pravca Kaštela usmjeravati preko Plovanije i Kaldanije prema Bujama, dok svi vozači iz pravca Momjana, Marušića i Oprtlja mogu koristiti cestu prema Kaštelu i Plovaniji te ceste prema Tribanu i Bujama, kroz Marušiće i Kave ili kroz Krog i Bibale prema Bujama. Naravno, i obrnuto.

Za potrebe reciklažnog dvorišta i skladišta Brolex privremeno se otvara skretanje sa ceste Buje - Kremenje do tih objekata, jer im se dosadašnjom slijepom ulicom neće moći doći. Za vrijeme radova na rotoru u dijelu prema Kaštelu i Kopru moći će se prometovati za sva naselja u pravcu Plovanije i obilazno prema Kaštelu. Dio prve faze su i radovi na spajanu Klesarske ulice kod vatrogasnog doma, kao priprema za slijedeću fazu privremene regulacije prometa. Kada se završi dio rotora i osposobi za prometovanje u pravcu Kaštela, kao do sada, zatvara se pravac prema Plovaniji i Portorožu, a sav će se promet usmjeriti na završeni dio rotora. Dio prometa će se usmjeravati preko Klesarske ulice, koja će u međuvremenu biti spojena sa glavnom cestom prije rotora. Ipak, najveći dio prometa bit će preko završene dionice rotora.

Privremena regulacija prometa donijet će svakako nove poteškoće vozačima koji će morati tražiti alternativne pravce za dolazak ili prolazak kroz Buje. Ipak, najteže će biti vozačima većih kamiona koji neće moći prolaziti manjim cestama kroz naselja, pa će njihov obilazak biti duži. Obavijesti o novoj prometnoj regulaciji postavljene su na svim pravcima, od granice prema Bujama, kao i s druge strane Buja.

Rotorom će se riješiti dosta prometnih poteškoća u tom dijelu grada. Stanična ulica neće biti spojena na budući rotor, odnosno ostaje kao i do sada slijepa u tom dijelu.

Investiciju od 7,5 milijuna kuna zajednički financiraju Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste Istarske županije. U sve poslove uključen je i Grad Buje. Radove izvodi poduzeće Cesta Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter