IZBORI U ITALIJI

Furio Radin: Ako me želite pitati dolaze li na vlast fašisti, ja ću vam reći: Ne!

Jedna je retorika u predizbornoj kampanji i u opoziciji, koja će biti zaboravljena za dva dana, a druga kad si na vlasti, smatra saborski zastupnik Furio Radin

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ, Marcello ROSANDA
Ilustracija (EPA)

Ilustracija (EPA)


Koalicija stranaka desnog centra sastavit će novu talijansku vladu. Iako rezultati izbora u našem susjedstvu još nisu službeni, jasno je da će većinu u oba talijanska doma, Senatu i Cameri, imati desnica predvođena strankom Fratelli d'Italia, odnosno njenom čelnicom Giorgiom Meloni. Gotovo svi hrvatski mediji u prvim objavama naglašavaju da je riječ o stranci postfašističke prošlosti, dok za Meloni podsjećaju da je svojevremeno rekla da bi Istra i Dalmacija trebale biti vraćene Italiji. U toj su desnoj koaliciji i stranka Forza Italia neuništivog Silvija Berlusconija te Lega Mattea Salvinija, koja je doživjela i veliko razočaranje, dobivši manje od deset posto glasova (prije samo tri godine osvojila je 34 posto glasova na izborima za Europski parlament, op. n.).

Furio RadinFurio Radin (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Iako veći dio Europe strahuje od onoga što bi ova promjena u Italiji mogla donijeti Starom kontinentu, zastupnik talijanske manjine u hrvatskom parlamentu Furio Radin puno je optimističniji i nada se da se ništa bitno neće dogoditi kad desnica u Italiji sastavi vladu, odnosno Meloni postane premijerka. "Jedna je retorika u predizbornoj kampanji i u opoziciji, koja će biti zaboravljena za dva dana, a druga kad si na vlasti. Morat će se odmah početi raditi jer činjenice govore da je Italija vjerojatno najzaduženija zemlja u Europi", kaže.

Radin je očekivao ovakve rezultate parlamentarnih izbora. "Svi su znali što se sprema, pa i lijevi centar. Jedno je sigurno, a to je da je Meloni već 16 godina u parlamentu, ona nije rođena jučer. Bila je i ministrica za mlade u jednoj Berlusconijevoj vladi", pojašnjava.

Činjenica je, međutim, da je svojedobno svojatala Istru i Dalmaciju. Pitamo Radina misli li da će Meloni nastaviti s takvom retorikom. "Smatram da neće. To nije njen diskurs. Ona je tu rečenicu jednom izgovorila, i to u trenutku kad je Hrvatska trebala ući u EU. To nije politika Italije prema Hrvatskoj. Ona se neće promijeniti s novom vlašću. Ako me želite pitati dolaze li u Italiji na vlast fašisti, ja ću vam reći: Ne. Uostalom i Gianfranco Fini je imao sličnu desnu retoriku pa je kasnije postao socijaldemokrat", kaže Radin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of