RIM

Salvini traži nove izbore, Di Maio ih se ne boji

| Autor: Hina
EPA

EPA


Vođa talijanske vladajuće stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je u četvrtak da se vladajuća koalicija raspala i da je jedini put prema naprijed održavanje novih izbora, a njegov koalicijski partner poručio je da se izbora ne boji.

Šokantna vijest slijedi nakon višemjesečnih trzavica između krajnje desne Lige i njezina koalicijskog partnera, protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda, i nagovješćuje neizvjesnu političku budućnost za treće najveće gospodarstvo u eurozoni.

Salvini je priopćio da je premijeru Giuseppeu Conteu rekao da se savez s Pokretom pet zvijezda raspao nakon nešto više od godinu dana na vlasti i da bi "brzo trebali biračima vratiti pravo izbora".

Parlament, koji je sada na ljetnim praznicima, mogao bi se sastati idući tjedan kako bi proveo potrebne proceduralne korake, rekao je Slavini, govoreći o potrebi održavanja glasanja o povjerenju vladi i ostavci premijera.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je u četvrtak da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.

"Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo", rekao je.

Di Maio je optužio Salvinija, koji jako dobro stoji u anketama, da "obmanjuje zemlju" i da će mu Talijani prije ili kasnije okrenuti leđa.

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača i često je prijetila da na novim izborima želi kapitalizirati tu prednost.

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li se Salvinijevi planovi ostvariti. Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odnoru, neuobičajeno je i riskantno.

Predsjednik Sergio Mattarella jedina je osoba koja može raspustiti parlament i možda to neće htjeti učiniti uoči priprema u listopadu za donošenje proračuna za 2020. koji onda idućega mjeseca mora biti predstavljen parlamentu.

Italija u cijelom poratnom razdoblju nikada nije održala izbore na jesen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter