NAJNOVIJEOPRTALJ - GRADIĆ KESTENA

FESTA DELLE CASTAGNE OVE NEDJELJE Više od tone domaćeg kestena spremno za sladokusce

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Oprtaljska nedjelja bit će u znaku kestena, kolača i ostalih slastica od kestena, prigodnih jela s kestenima, predstava, cjelodnevnog dječjeg i zabavno glazbenog programa

  

Pečeni, kuhani, u slanim i slatkim jelima, u kolačima pa i sladoledu, kesteni su mnogima najomiljeniji jesenski plod. Upravo njima posvećena je i oprtaljska Kestenijada, Festa delle castagne, prva i jedina manifestacija takve vrste u Istri koja će u svom jedanaestom izdanju ove nedjelje zasigurno u Oprtalj privući brojne kestenoljupce. 

Sezona kestena kasni

Pitomi kesteni iz kestenovih šuma u okolici Oprtlja, Zrenja, Svetog Ivana i Šegari, oduvijek su podebljavali kućni budžet mještana koji ih zadnjih godina ubiru i za Kestenijadu, uz ostalo i u cilju promocije prirodnih resursa rodnog kraja. Na Kestenijadi se u pravilu potroši od jedne do dvije tone kestena sa štanda oprtaljske općine, kao i drugih štandova.

- Sezona kestena na oprtaljskom području kasni s obzirom na vremenske prilike. Kesten je tek počeo sazrijevati, ali očekujemo da ćemo do nedjelje imati dovoljno kestena s našeg područja, kaže Aleksander Krt, oprtaljski načelnik i predsjednik oprtaljske Turističke zajednice, organizatora Kestenijade koja se održava u suradnji s Općinom Oprtalj i uz pokroviteljstvo Istarske županije.

Ove godine kestenove šume, upozorava Krt, jako su napadnute osama šiškaricama.

- Promoviramo kesten i prirodna bogatstva našeg područja. Kestenijada kao manifestacija doprinos je tome, no pojavila se osa šiškarica, stabla se suše i moramo poraditi na rješavanju tog problema kako bi kestenove šume što efikasnije zaštitili, kaže Krt. 

Program na 4 lokacije

Program će se odvijati na četiri lokacije. U 12.30 sati na Trgu Sv. Jurja najavljeno je otvaranje 11. Kestenijade uz kazališnu minijaturu u izvedbi Istra Inspirita. Od 12.30 sati do 19 sati je glazbeni program uz Malvazija band, ugostiteljska ponuda prigodnih jela s kestenima, prodajna izložba autohtonih proizvoda, a u 15.45 sati predstava za djecu "Klaun Kunfeto".

U Lođi će, čitavo vrijeme trajanja Kestenijade, biti bogata ponuda kolača i slastica s kestenima. Na trgu Belvedere bit će ugostiteljska ponuda prigodnih jela s kestenima, a točno u 15 sati degustacija kotlića od gljiva i divljači. U Parku će od 13 do 18 sati najmlađe zabavljati ulični zabavljači, održat će se kreativne i slastičarske radionice za djecu, u 14.30 sati program je djece vrtića i Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj, a u 17 sati predstava za djecu "Istrijanske štorije".

Od 12 do 19 sati promet kroz Oprtalj bit će obustavljen, a za sve posjetitelje manifestacije osigurat će se besplatan parking te prijevoz do centra Oprtlja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam