#turizam

EUROPSKI TOURISM TASK FORCE RAZGOVARAO O ODGOVORIMA NA KRIZU: Pandemija srušila turizam Europe i ugrozila 6 milijuna radnih mjesta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Valter Flego

Valter Flego


Uključi li Hrvatska turizam u svoje operativne planove, dio od 22 milijarde eura koje su nam na raspolaganju mogu značajno pomoći našem turističkom sektoru* Moramo izbjeći svako daljnje selektivno i diskriminatorno tumačenje istih brojki na različite načine. To si Europska unija više ne smije dozvoliti!, poručio je Valter Flego

Koronavirus je Europu i svijet uveo u novu gospodarsku krizu čije posljedice još ne možemo ni pretpostaviti, međutim turizam je bez pogovora jedan od najpogođenijih sektora.

Na prekjučerašnjem Tourism Task Force meetingu u Bruxellesu odnosno radnoj skupini Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta predstavnica UN-ove Svjetske turističke organizacije Alessandra Priante iznijela je poražavajuće brojke. Naime, međunarodni dolasci u Europu pali su za čak 92 posto, a zbog koronakrize radno bi mjesto moglo izgubiti do 6 milijuna turističkih djelatnika u EU.

Značajna pomoć

„Europa je globalni turistički lider i što god da Europa čini, drugi to slijede. Sve su oči danas uprte u Europu“, poručila je Priante. Raspravi o krizi europskog turističkog sektora prisustvovali su europarlamentarci te predstavnici ključnih putničkih i turističkih krovnih organizacija poput direktora Europske putničke komisije Eduarda Santandera, potpredsjednice Svjetskog vijeća za putovanja i turizam Lole Une Cardenas, predstavnice Europske mreže regija Cristine Nunez Cuesta, te potpredsjednika Regionalne vlade Andaluzije Juana Marina. Osvrnuli su se između ostalog na europski plan oporavka odnosno Next Generation EU te mogućnost direktne pomoći turizmu, ali uz uvjet da nacionalni i regionalni operativni planovi država članica sadrže stavku turizma.

Uključi li Hrvatska turizam u svoje operativne planove, dio od 22 milijarde eura koje su nam na raspolaganju mogu značajno pomoći našem turističkom sektoru.

IDS-ov zastupnik i jedini hrvatski član Odbora za turizam Valter Flego sudjelovao je u raspravi te naglasio važnost što hitnijeg europskog koordiniranog pristupa kao odgovora na COVID-19.

„Zabrinuti građani mi se obraćaju. Što zbog zdravlja, što zbog kaosa oko ograničenja slobodnog kretanja u Europskoj uniji. Pravila i boje mijenjaju se preko noći i mnogi se građani više ne usude putovati. Ne znaju hoće li im let biti otkazan ni hoće li njihova zemlja za 3 dana završiti na crvenoj listi“, pojasnio je Flego kaotičnu situaciju koja vlada u putničkom i turističkom sektoru te dodao kako je Europskoj uniji hitno potreban koordinirani europski pristup kao odgovor na COVID-19. „Moramo izbjeći svako daljnje selektivno i diskriminatorno tumačenje istih brojki na različite načine. To si Europska unija više ne smije dozvoliti!“, poručio je.

Flego smatra da zajednički europski pristup svakako mora isticati regionalni pristup, jer „destinacija je regija, a ne država, i jedino je regionalni pristup fer pristup“.

„Gospodo, nemojmo dozvoliti da se oni koji se ponašaju odgovorno kažnjavaju, zbog onih koji situaciju ne shvaćaju ozbiljno“, naglasio je Flego te upitao prisutne znaju li koliko su različite restrikcije diljem Unije utjecale na putovanja, posebice s obzirom na nepravedan pristup bojanja čitavih država, a ne regija. Predstavnici putničkih i turističkih organizacija složili su se da je potrebna veća koordinacija na razini Unije i jedinstven pristup krizi europskog turističkog sektora.

Uvertira u sastanak

Flego je na kraju zaključio da „moramo čim prije riješiti taj problem, kako bismo se posvetili oporavku turističkog sektora i novim potrebnim ulaganjima u podizanje kvalitete našeg turizma. Vjerujem da je to najbolji način za povratak pretkorona turističkih brojki potrošnje.“

Rasprava je bila uvertira u sastanak Vijeća koji će se održati u Bruxellesu sljedeći četvrtak i petak, 1. i 2. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum