PODVIG O KOJEM SE PRIČA

EKSKLUZIVNO: Javio nam mladi Istrijan koji se s "ludim" Englezom popeo na vrh dimnjaka u Plominu. Opisao je kako su i zašto to učinili

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Dvojac na vrhu dimnjaka

Dvojac na vrhu dimnjaka


Glasu Istre se javio mladić koji je bio uz Engleza Adama Lockwooda kad se popeo na dimnjak u Plominu i tamo, na vrhu najviše građevine u Hrvatskoj, visoke 340 metara, radio zgibove.

Mladić ima "umjetničko ime" Night Rider (Noćni jahač), a Glas Istre je već surađivao s njim kad nam je ustupio noćne fotografije Pule snimljene s Uljanikovih dizalica.

Kao i u slučaju plominskog dimnjaka, Night Rider se i na dizalice penjao pod okrljem noći, bez dozvole da to čini.

"Adam i ja smo se upoznali prije otprilike godinu i pol dana na društvenoj mreži Instagram, gdje sam ga zapratio jer sam vidio da se bavi istim stvarima kao i ja. Penje se po zgradama, dizalicama i ostalim urbanim strukturama. S obzirom da ja u Hrvatskoj nemam drugu osobu s kojom takve trenutke mogu dijeliti, sve više sam koristio Instagram da se povežem s ostalim 'rooftoperima' te sam se tako upoznao s Adamom. Nakon kratkog dopisivanja odlučio sam mu predložiti da dođe u Istru gdje ja živim jer se ovdje nalazi drugi najviši dimnjak u Europi. I sam sam se penjao na njega prije nekoliko mjeseci", kaže Night Rider.

"Njegov dolazak smo dogovarali preko godinu dana, zato što je on svaki drugi tjedan, ako ne i češće, u nekoj drugoj državi i poprilično je zauzeta osoba. Prije nego je stigao u Hrvatsku bio je u Španjolskoj gdje je izvršio dva 'free solo climba'. Popeo se na 144 metara visoki Torre Glories i na 154 metara visok Hotel Arts Barcelona", kaže Night Rider.

Objašnjava i da ulaz do dimnjaka nije bio težak. 

"Preskočili smo jednu od ograda i držali se u sjenama predmeta koji su bili oko nas sve do dimnjaka. Na dimnjaku je prvih sedam metara ljestvi uklonjeno, sve što vodi do prvih ljestvi na sedam metara visine je jedna sajla po kojoj smo se popeli. Kad smo se popeli do prvih ljestvi vidjeli smo da je metalni poklopac tih ljestvi zaključan lokotom pa smo se do sljedećeg kata penjali izvana jer su to jedine ljestve na dimnjaku. To smo sve izveli oko 2 ujutro jer smo znali da nitko ne očekuje da će itko pokušati učiniti to što smo mi napravili. Kako bi izbjegli mogućnost da nas netko vidi i uhvati, ostali smo na dimnjaku punih 21 sat, do sljedeće noći", kaže nam Night Rider.

Iako mnogi to smatraju nepromišljenim i samoubilačkim, kaže da oni na to gledaju drugačije i da se ne penju zbog nečije pozornosti. Na visinama se osjećaju opušteno i slobodno, a usput vide mjesta iz sasvim druge perspektive koju će jako rijetko tko i vidjeti vlastitim očima a ne samo sa kamerom drona. Ovo im je bila prva zajednička misija i oboje ističu da im je to bio jedan od najljepših dana i trenutaka u životu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini