ISTARSKI DRAGULJ

EDI PASTROVICCHIO, NAČELNIK OPĆINE BALE: Ni jedna turistička atrakcija, luksuzni smještaj ili najukusnija hrana ne mogu nadomjestiti osmjeh na licima zaposlenih

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Edi Pastrovicchio (D. MEMEDOVIĆ)

Edi Pastrovicchio (D. MEMEDOVIĆ)


Iskreno, nakon katastrofalnog svibnja ispunjenog kišom i nevremenom svi smo se malo zabrinuli. Srećom, sa sunčanim vremenom, ali i s našim investicijama kotač se okrenuo, i izgubljeno iz svibnja u lipnju smo nadoknadili, odnosno i premašili, kaže načelnik Pastrovicchio

U Općini Bale proteklog je tjedna sklopljen ugovor između tamošnje Turističke zajednice i Istarske kreditne banke Umag o poslovnoj suradnji, kojom se TZ obvezala u potpunosti snositi plaćanje kamata privatnim iznajmljivačima, pod uvjetom da njihov kredit nije veći od 100 tisuća kuna.

- Ovo je jedan od načina kojim našim sugrađanima želimo olakšati uređenje i opremanje turističkog smještaja. Nešto slično, uradili smo i za uređenje okućnica i vrtova kada smo se i uvjerili da građani poštuju naše sudjelovanje u dijelu otplate, i kada su nošeni tom mogućnosti uistinu uredili svoje vanjske prostore i okućnice. Što se konkretno novog subvencioniranja od strane TZ-a tiče, a koji se odvija pod programom "Kvalitetniji smještaj u Balama", siguran sam u uspjeh. I prije samog potpisivanja ugovora, četrdesetak je baljanskih iznajmljivača iskazalo interes za ovakvom vrstom kredita, što u ukupnom iznosu čini sumu višu od tri milijuna kuna, kaže nam načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, dodajući i drugi faktor koji bi trebao doprinijeti odličnom prijemu programa "Kvalitetniji smještaj u Balama", a to su sami privatni iznajmljivači, njihova brojnost, ali i nepobitna činjenica koja postaje sve važnijom - a to je bolja popunjenost kvalitetnijeg smještaja.

Mladi se vraćaju

- Osim velikog 'come backa' Grčke, Turske te tradicionalno dobro turistički kapacitirane Španjolske, ne smije se smetnuti s uma i konstantan rast broja domaćih iznajmljivača i hotelijera. Danas, na području Bala posluju 143 privatna iznajmljivača, koji imaju ukupno 212 smještajnih jedinica sa 667 ležajeva. Najveći broj čine smještajne jedinice s kategorizacijom tri zvjezdice s ukupno 411 ležajeva, potom objekti s četiri zvjezdice sa 185 ležajeva, a tu su i tri smještajne jedinice s najvišom kategorizacijom od pet zvjezdica koje raspolažu s 20 ležajeva. Uz njih, oznaku jedne zvjezdice ima samo jedna smještajna jedinca (5 ležajeva), dok su dvije dodijeljene u devet objekata s ukupno 46 ležajeva, objašnjava načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

No, govoreći o turističkim kapacitetima pitoresknih Bala, koje su proteklih dvadesetak godina iz gotovo rubnog mjesta, postale mali istarski dragulj i primjer mjesta u koje se ne samo mladi vraćaju, nego iz drugih gradova Lijepe naše dolaze živjeti, valja imati na umu i dva motora baljanske turističke privrede. Riječ je dakako o Društvu "Mon Perin", u čijem se sastavu nalazi i istoimeni kamp, te Stanciju Meneghetti.

- Uz općinska ulaganja u infrastrukturu poput uređenja Ulice Končeta vrijedne oko 1,1 milijun kuna, asfaltiranje ceste u pravcu Stancije Meneghetti s dodatna 2 milijuna kuna, kao i osiguranje novih parkirališnih mjesta, sređivanja zelenih površina, nasipanja bike staza i slično, valja imati i na umu da je Mon Perin u izgradnju fantastičnog Paleo Parka s bazenom uložio oko 23 milijuna kuna, te još petnaestak u poboljšanje kvalitete samog kampa i nabave novih mobilnih kućica. S druge strane, i kada je riječ o Stanciji Meneghetti ona je bogatija za nove smještajne kapacitete, vrijedne preko trideset milijuna kuna, kaže Edi Pastrovicchio, uvjeren i da će dobar vjetar u leđa dati i tvrđave koje je Vlada RH prepustila Balama na trajno korištenje.

- S lanjskim 'puštanjem' u život prostora Fort Forna započeli smo nove i značajne aktivnosti vezane za kulturni turizam, a ove godine nakon zajedničkog 'sukanja rukava' Općine i Mon Perina i organiziranog čišćenja i uređivanja ostalih tvrđava, s ljetnim radnim vremenom započeo je i zabavno-kulturni program u drugoj po redu utvrdi, odnosno Fort Benedictu, kaže Pastrovicchio.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of