Dragica Lukin, najpoznatija hrvatska slastičarka iz Umaga, ovogodišnji je "Anđeo lionizma", objavljeno je na svečanoj humanitarnoj večeri "Budi anđeo lionizma" koju je proteklog vikenda u Domu hrvatskih branitelja organizirao pulski Lions Club. Kako je bila spriječena prisustvovati velikom godišnjem okupljanju lionsa, gospođi Lukin jučer je staklenu statuu i zahvalnicu za sva njezina dobročinstva uručila predsjednica kluba Duška Kuhar. Humanitarne akcije u kojima je sudjelovala gospođa Lukin teško je i nabrojati.
Dobrota se dijeli
- Raduje me da možemo pomoći. Ljudska veličina i jeste u tome - ako vam je Bog dao sve, ne smijete biti sebični, morate tu dobrotu podijeliti s drugima. Sretna sam što iz moje slastičarnice, u suradnji s Podravkom redovito darujemo korisnike naših domova za nezbrinutu djecu, za stare i nemoćne. Prije dvije godine ušla sam u međunarodnu organizaciju i članica sam organizacijskog odbora Kuhara mira svijeta, koja okuplja 15 zemalja. Članica sam međunarodne zaklade koju je osnovao Branko Ognjenović, poznati hrvatski kuhar, a koja pomaže djeci sa srčanim oboljenjima. Već 20 godina za Dane rajčice u Umagu radimo veliku tortu od rajčice i sav novac ide potrebitima, za liječenje većinom djece na koju smo svi posebno osjetljivi, kaže gospođa Lukin, koja je za vrijeme rata prihvatila i školovala djevojčicu iz BiH, a sa suprugom tako iškolovala dvoje djece, jedna kći je psihologinja, druga novinarka u Muenchenu.
Kao jedina iz Hrvatske, odnedavno nosi međunarodnu titulu Viteza kulinarstva, što nazivaju i turističkim oskarom Mediterana i jugoistočne Europe, a dodjeljuje ga turistička patrola Sacen Internationala, međunarodnog turističkog saveza. Međunarodni je gastronomski sudac, članica Hrvatske kulinarske akademije i predsjednica Hrvatskog saveza slastičara. Predaje na fakultetu u Opatiji, studentima u BiH, Ruskoj Federaciji i drugdje. Proputovala je čitav svijet, što turistički, što natjecateljski, predstavljajući Hrvatsku na brojnim međunarodnim natjecanjima.
Ambasadori zemlje
- Kuhari, konobari, slastičari ambasadori su jedne zemlje. Zadnjih desetak godina, otkad postoji Hrvatski kuharski savez, kuhari i slastičari su umjetnici. Nije više slastičarstvo samo kolač, to je cijela tehnologija, čitav proces koji traži specijalizaciju. Moja je misija da očuvamo našu tradicionalnu kuhinju, našu baštinu, da radimo sa sezonskim namirnicama. Ne trebamo se opterećivati egzotičnim voćem, već moramo od naše sezonske namirnice napraviti top proizvod, prezentirati ga gostima i brendirati. Vrlo je malo naših jela zaštićeno, a proizvod koji zaštitimo, educiramo ljude u izvornim recepturama i prezentiramo na moderan način, to je velik uspjeh, kaže Dragica Lukin. (Duška PALIBRK)