HAKOM

DOSADNE SMETNJE PONOVNO NA ISTARSKIM RADIO VALOVIMA Talijanski odašiljači najviše "upadaju" na zapadnoj obali. Nižu se prijave, ali rješenja nema

S obzirom na konfiguraciju terena i dužinu jadranske obale, Slovenija i Hrvatska su najizloženije smetnjama nekoordiniranih talijanskih radio postaja, kažu iz HAKOM-a

| Autor: Marcello ROSANDA
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


"Za uklanjanje problema smetnji na radijskim postajama potreban je puno veći angažman hrvatskih institucija koje mogu napraviti pritisak na Italiju da poštuje potpisane sporazume. HAKOM to sam ne može učiniti, niti ima mehanizme koji mu to dozvoljavaju", objašnjavaju iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Naime, već s prvim znacima lijepog vremena počinju se kao iritantni komarci vraćati nepozvani gosti među hrvatske radio valove. Na području zapadne Istre, a vjerojatno i na drugim dijelovima Poluotoka, pogotovo na Istarskom ipsilonu, nastavljaju se uobičajene smetnje na hrvatskim radio stanicama koje nam odašilju naši susjedi Talijani.

Budući da je ove godine Ramazzotti počeo nešto ranije upadati na Otvoreni radio, upitali smo HAKOM na koji će način reagirati na učestale smetnje u prijemu programa RTV stanica na području Istarske županije.

- Koncem 2020. godine Italiji je upućeno novih 715 prijava smetnji, naravno uz zahtjev za njihovim uklanjanjem, kažu iz HAKOM-a.

Podsjetimo, problem talijanskih smetnji prisutan je već nekoliko desetljeća ne samo u Hrvatskoj nego i šire, a posebno se intenzivirao od 2010. do 2012. godine kada su Talijani prešli na digitalnu televiziju. Uz Hrvatsku još i Malta, Francuska, Švicarska i Slovenija nastoje riješiti probleme prekogranične koordinacije i smetnji uz posredovanje Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU). No, obzirom na konfiguraciju terena i dužinu jadranske obale. Slovenija i Hrvatska su najizloženije smetnjama nekoordiniranih talijanskih radio postaja.

Iz HAKOM-a kažu da na ovaj problem neprestano ukazuju kroz bilateralne pregovore i djelovanje u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije.

Objašnjavaju da je dio problema riješen početkom 2017. kada je Italija napokon izmijenila plan TV frekvencija te su time izuzete one frekvencije koje su smetale susjednim zemljama. Tada je osnovan kompenzacijski fond i osigurani su novci, a sve je rezultiralo isključivanjem dominantnih ometajućih TV odašiljača.

- Međutim, upadi talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima time još nisu u potpunosti prestali. Uz to, i dalje postoji veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima. Veći je broj talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB) u VHF III pojasu. Oni rade protivno Ženevskom međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz 2006. godine, o čemu je uz talijansku vladu obaviještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), kažu iz HAKOM-a.

Dodaju da je krajem 2020. godine talijanska vlada pokrenula sličnu proceduru u kojoj talijanski nakladnici mogu dobrovoljno odustati od TV frekvencija koje koriste te za to biti obeštećeni. Prve informacije o provedenom postupku očekuju se u ožujku kada će biti poznato kako će to utjecati na rješavanje TV smetnji u Hrvatskoj.

Posljednja opsežna akcija mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme hrvatskim radio i TV programima završena je u rujnu 2020., nakon čega je Italiji upućeno novih 715 prijava smetnji.

Kako saznajemo, tijekom posljednjih 11 godina HAKOM je uputio više od 7.000 prijava smetnji vladajućima u Italiji sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno obaviještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) koja je odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. Stručnjaci regulatorne agencije kažu da vrše redovita mjerenja tijekom cijele godine, a od lipnja do rujna ove godine planiraju provesti novu mjernu akciju koja će obuhvatiti cijelu hrvatsku obalu. Međutim, u slučaju da se izvor smetnje nalazi u susjednim zemljama, nema druge nego uputiti vladi nadležne države prijavu na žurno uklanjanje.

Ovaj se problem redovito razmatra na multilateralnim sastancima pod pokroviteljstvom ITU-a. Razgovara se o postojećoj situaciji talijanskih radijskih smetnji susjednim zemljama te je zaključeno da ne postoje značajniji pomaci glede smetnji hrvatskim radijskim programima. Na temelju prijavljenih smetnji, talijanska je strana ponovno pozvana da izradi plan uklanjanja smetnji te ga predoči ITU i susjednim zemljama, kaže HAKOM.

- Slijedeći sastanak na ovu temu očekujemo u drugoj polovici ožujka. Na svim sastancima ističemo da od Italije očekujemo potpuno poštivanje međunarodnih frekvencijskih planova jer daljnje smetnje na hrvatskim mrežama mogu usporiti razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj, tvrdi HAKOM.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti napominju da na taj problem, osim razgovorima i pregovorima kroz nadležne europske institucije, nisu u mogućnosti drugačije utjecati.

- HAKOM je u više navrata i u svim situacijama, pa tako i na posljednjem sastanku, izrazio nezadovoljstvo dinamikom rješavanja problema koje izazivaju talijanske smetnje. Na žalost, u nedostatku brzog i učinkovitog međunarodnog mehanizma rješavanja problema ili kažnjavanja kršenja međunarodnih sporazuma, HAKOM ne može napraviti mnogo više.

- Iscrpili smo apsolutno sve mogućnosti koje nam zakon dozvoljava. Naše ovlasti, kao i ovlasti naših inspektora što se tiče gašenja odašiljača, prestaju na teritoriju Hrvatske, zaključuju stručnjaci HAKOM-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom