Roman Carić sa španjolskim kolegom
Okolno područje sliči zelenoj pustinji, s nepreglednim poljima prekrivenim stablima maslina i hrasta plutnjaka, na kojima sasvim slobodno šetaju njihove svjetski poznate sorte crnih iberijskih svinja (pata negra) od kojih se dobiva vrhunsko meso i pršut, kao i velika stada goveda, prenio je po povratku svoje dojmove donačelnik Carić
Izaslanstvo općine Kršan i Udruženja obrtnika Labin, kršanski donačelnik Roman Carić, dopredsjednica UOL-a Lorena Osmak, tajnica UOL-a Alis Šaina i prevoditeljica Josepha Fefi Gonzales Belušić, vratilo se iz Španjolske gdje je u 2.500 kilometara udaljenoj općini Alconchel potpisalo sporazum o budućoj suradnji između Kršana i Alconchela.
Potpisivanje sporazuma iniciralo je Udruženje obrtnika Labin, a dvije općine povezuju festivali samoniklog bilja i mnoge sličnosti. Sporazum se odnosi na suradnju na području organizacije sajmova, razvoj lokalne gastronomije i gastronomske kulture te općenito ruralnog razvoja.
Malo mjesto u klasičnom španjolskom stilu
- Alconchel je prekrasno malo mjesto od otprilike 2.000 stanovnika, sagrađeno u klasičnom španjolskom stilu s prizemnicama, naravno, s dominantnom crkvom u centru. Okolno područje sliči zelenoj pustinji, s nepreglednim poljima prekrivenim stablima maslina i hrasta plutnjaka, na kojima sasvim slobodno i bez ikakvih ograničenja šetaju njihove svjetski poznate sorte crnih iberijskih svinja (pata negra) od kojih se dobiva vrhunsko meso i pršut, kao i velika stada goveda, prenio je po povratku svoje dojmove donačelnik Carić.
Izaslanstvo je primio načelnik općine Alconchel Oscar Diaz Hernandes, a članovi izaslanstva kažu da su se u tom mjestu čiji ljude gaje mentalitet sličan našem osjećali kao kod kuće. Prilikom svečanog potpisivanja sporazuma izaslanstvo Kršana darovale je domaćine s vinom, sirom, maslinovim uljem proizvođača s područja Kršana i Labinštine, nekoliko prigodnih knjiga i turističkim letaka Rapca, Labina i Kršana. "Domaćini su bili oduševljeni ljepotama našeg kraja, obalom i povijesnim gradićima", rekao je Carić te istaknuo da je Alconchel veliki proizvođač šparoga u Španjolskoj.
Žive i od branja šparoga i tagarnina
- Način rasta njihovih šparoga, isti je kao i kod nas, znači beru se po livadama, graji i rubidi. Imaju malo deblju stabljiku od naših, a rastu, ovisno o količini padalina, od pet do šest mjeseci godišnje. Oko 30 obitelji iz mjesta Alconchel kvalitetno živi samo od trgovine šparogama, čija se eksploatacija i branje mjeri u desetinama tona godišnje. Druga biljka je tagarnina, u naravi kaktus, koji, kada mu se ostružu bodlje, ostane stabljika spremna za obradu. Podsjeća na šparogu, a i na isti se način sprema, rekao je Carić. Predstavnici Alconchela pozvani su na Festival samoniklog bilja te je dogovoreno da ondje gostuje njihov poznati chef Tomas Carbonero Caraballo sa suradnicima. Dan prije Caraballo će predstaviti lokalne španjolske delicije na manifestaciji "Si naši gušti".