DANAS SE OČEKUJE KONAČNA ODLUKA

DINO KOZLEVAC: ISTRA BI TREBALA BITI IZUZETA OD DJELOMIČNOG LOCKDOWNA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Danas iza 12 sati, nakon sjednice vlade, očekuje se konačna odluka o novim, strožim mjerama koje su natuknute početkom ovog tjedna na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. One najavljuju potpuno ili djelomično zatvaranje ugostiteljskih objekata barem do Božića, no kako epidemiološka situacija nije svugdje ista, pojedine su se županije već oglasile i zatražile izuzeće od te odluke.

Jedna od njih je i Istarska županija, a na tu temu pregovara se već dva dana sa Zagrebom. I jučer poslijepodne istarski gradonačelnici i načelnici, župan Fabrizio Radin i načelnik Stožera Dino Kozlevac održali su online sastanak sa čelnikom Nacionalnog stožera i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

- Razgovaralo se o mogućim mjerama ali bez preciznijih detalja o njima, jer još uvijek traju konzultacije oko tih mjera. Ono što je nama rečeno jest da će ugostiteljski objekti biti zatvarani. Mi smo pregovarali oko toga na temelju procjene epidemiološke situacije u našoj županiji, koja pokazuje da kod nas širenje virusa nije van kontrole, još uvijek se uspijeva epidemiološki obuhvatiti, a kreće se među našom populacijom uglavnom kroz bliska druženja s prijateljima ili obiteljima, putem raznih aktivnosti koje se i dalje odvijaju, kulturnih i sportskih, i tako dalje. Prema tome, nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšat stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije.

Stoga tražimo od Nacionalnog stožera odgodu provedbe te mjere u Istarskoj županiji na barem osam do deset dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada. Mislim da su postojeće mjere sasvim dovoljne, međutim, ove se mjere ne donose na razini Stožera, nego na razini vlade RH što znači da su obvezujuće na nacionalnoj razini. Gledajući općenito stanje u zemlji, jasno mi je zašto se mjere donose, ali Istra sa svojom situacijom nije uzrok tome, jer je ovdje općenito ipak nešto povoljnija situacija nego u drugim županijama, kaže jutros Dino Kozlevac.

- Pohvalivši rad epidemiologa istarskog Zavoda za javno zdravstvo, načelnik Stožera apelirao je na građane da se bolje pridržavaju propisanih mjera, pogotovo ukoliko moraju biti u samoizolaciji. Istaknuo je da se te mjere, nažalost, krše i u Istri, a na koncu kad stigne pozitivan nalaz, prekršitelj je već zarazio nekoliko osoba oko sebe. Ponovio je da će se potpunom samoizolacijom zaraženih na barem deset dana spriječiti širenje virusa, te da županija ima osiguran besplatan smještaj za sve one koji se nemaju gdje izolirati od ukućana. Jednako tako vrlo je bitno, istaknuo je Kozlevac, epidemiolozima dati sve podatke o svom kretanju i kontaktima unazad nekoliko dana, jer će se jedino tako epidemija moći držati pod kontrolom.

- Brojke kod nas možda nisu tako velike, ali situacija je svejedno vrlo ozbiljna. Pacijenti koji su u bolnici zbog korone imaju vrlo ozbiljne simptome, iako ima i onih koji nemaju nikakve simptome a zaraženi su. Prema tome, molio bih da svi sami povedemo računa o sebi i drugima i pridržavamo se propisanih mjera, jer onda neće biti potrebe za nikakvim zatvaranjima bilo čega. To je ono što je ključno, jer ako vlada odluči provesti mjere, to će biti obvezujuće, a među tim mjerama je i zabrana održavanja bilo kakvih sajmova, što znači da neće biti ni najavljenog Sajma knjiga, konstatirao je Kozlevac.

Konačnu odluku vlade i reakciju istarskog Stožera očekujemo iza podneva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini