ZAGREB

Beroš uoči sastanaka Nacionalnog stožera: Hrvatska je spremna za koronavirus

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak uoči sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u Banskim dvorima da u Hrvatskoj zasad ni jedan pacijent nije pozitivan na koronavirus, no Hrvatska je spremna ako se bolest kod nas pojavi i tijekom današnjeg dana. 

Beroš je novinarima pred Banskim dvorima rekao kako se poduzimaju sve potrebne mjere te da je Hrvatska spremna za koronavirus, koji se može pojaviti već i tijekom današnjeg dana.

Koronavirus je poput teže gripe

"Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice jer preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. To je poput teže gripe", ustvrdio je ministar.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima.

Kirurške maske bi trebali nositi samo oboljeli

Istaknula je da nošenje kirurških maski ne pruža veliku zaštitu zdravim osobama, pa bi ih zapravo trebali nositi oboljeli kako bi se spriječilo širenje virusa.

S obzirom na epidemiju koronavirusa u Italiji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se trenutno pregledavaju dvije lokacije za uspostavu karantene za zaražene.

"S obzirom na epidemiju u susjedstvu, a rekao bih da je nekontrolirana, moramo pripremiti infrastrukturu kad kod nas dođe slučaj ili više njih. Zasad se pregledavaju dvije lokacije, jedna u Primorsko-goranskoj županiji i jedna u Zagrebu", kaže Capak.

Epidemiolozi će procijeniti je li određena lokacija primjerena za karantenu s obzirom na uvjete koje pruža, dodao je.

Sanitarni inspektori poslani na granicu

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je kako nema straha da će se Hrvatska suočiti s manjkom sanitarnih inspektora ako situacija s koronavirusom eskalira. 

Unutar sustava državnog inspektorata 130 je sanitarnih inspektora, a 27 sanitarnih graničnih inspektora. Dio sanitarnih inspektora iz unutrašnjosti već je poslan na granicu i oni su osposobljeni da izdaju rješenja o nadzoru ili o karanteni potencijalno oboljelih od koronavirusa.

Iako sanitarnih inspektora nema dovoljno, reorganizacijom posla u Inspektoratu dio ljudi je iz unutrašnjosti prebačen na granične prijelaze, kaže Mikulić.

Noćas su sanitarni inspektori i epidemiolozi izdali rješenje o karanteni za deset osoba, napomenuo je. 

Zalihe medicinske zaštitne opreme relativno dobre

Damir Trut  iz Ravnateljstva civilne zaštite ističe da Hrvatska relativno dobro stoji sa zalihom medicinske zaštitne opreme i spremna je za prvi val koronavirusa.

No, naručivanje nove opreme ide teško jer je sva proizvodnja mobilizirana za potrebe Kine i drugih zemalja koje imaju veliki broj slučajeva, kazao je.

"Nešto te zaštitne opreme smo distribuirali, ono što imaju civilna zaštita i državne robne rezerve. Svaka zdravstvena ustanova ima svoje rezerve, pokrenuli smo u Luxemburgu proces zajedničke nabave za cijelu EU i naručili velike količine. Nažalost, to ne ide brzo", kaže Trut.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of