GRAĐANI PAZINA I OKOLICE SE BUNE NA GUSTI I NESNOŠLJIVI DIM KOJI SE ISPUŠTA IZ POGONA "INTERNOVE"

Dimnjak iz proizvodnog pogona ne emitira štetne plinove


Već neko vrijeme poneki se Pazinci, poglavito oni koji žive u blizini nekadašnjeg PIN-a, Pazinske industrije namještaja, tuže na dim koji u ranim jutarnjim satima izlazi iz dimnjaka pogona kojeg sada koristi "Internova", koja se također bavi proizvodnjom namještaja. Prema informacijama građana koje je prenio gradski vijećnik Marko Breščić, dim se pojavljuje u ranim jutarnjim satima, a radi se o gustom dimu koji, navodno, ima miris po plastici. Stoga su zabrinuti građani slučaj prijavili policiji i komunalnom redaru. U međuvremenu su pogon Internove posjetile sve nadležne inspekcije, policija i komunalni redar, a pri nadzoru nisu ustanovili nikakvih nepravilnosti.

Naime, kako kaže Nenad Carić, direktor Internove radio se o dimnjaku ložišta koje služi za grijanje proizvodnog pogona, a u tom se ložištu spaljuje isključivo ogrjevno drvo i ostaci od masivnog drva. Za korištenje ovog ložišta Internova ima svu potrebnu dokumentaciju i dozvole.

- Točno je da dimnjak ponekad stvara malo intenzivniji dim, jer radi se o peći snage 550 kW i dimnjaku širine otvora 350 milimetara. Miris dima jače se osjeti za kišnih i maglovitih dana, pri povišenom tlaku zraka u atmosferi, ali ne dimi ništa jače od drugih kućanski dimnjaka peći koji kao gorivo koriste ogrjevno drvo, kaže Carić. Kod takvih se peći, dodaje, također u određenim uvjetima vidi dim i osjeti njegov miris. U trenutku ubacivanja ogrjevnog drva koje nije potpuno suho, pojašnjava, izlazi nešto intenzivniji dim, ali samo dok ložište ne postigne odgovarajuću temperaturu.

- Pokušavamo razinu dima smanjiti na najmanju moguću mjeru, tako da ogrjevno drvo dodatno stavljamo u sušaru kako bi povećali temperaturu i brzinu sagorijevanja i kako bi 30 naših djelatnika imalo normalne uvjete rada, napominje Carić.

Unazad 15 dana, po prijavama građana, u Internovi su obavljeni inspekcijski nadzori Ministarstva zaštite okoliša i prirode-Služba inspekcijskih poslova u području zaštite zraka, ozonskog sloja i klimatskih aktivnosti, ali i nadležnih inspektora MUP-a. Prema Carićevim izjavama, ali i dokumentaciji koju nam je pokazao nije utvrđena nikakva nepravilnost prilikom ispusta dima iz njihova dimnjaka.

- Internova je na ovoj lokaciji samo privremeno, do dovršetka gradnje pogona u poslovnoj zoni Ciburi, a budući da se sadašnji, privremeni pogon, nalazi u gradu, Internova, koja uvijek pozornost posvećuje zaštiti okoliša nama razloga niti namjere iz svojih pogona u atmosferu emitirati štetne plinove, kaže Carić

Prema ispitivanju zagrebačkog Inspekta provedenom 19. siječnja 2018., rezultati mjerenja, prema Zakonu o zaštiti zraka, uredbama i pravilnicima koji reguliraju ovu tematiku, udovoljavaju graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz nepokretnih izvora. Policijski nadzor također na spomenutom dimnjaku nije našao nikakvih nepravilnosti, a ispravnost dimnjaka potvrdio je i Valter Milohanić iz "Altusa" društva koje obavlja dimnjačarsku djelatnost u Pazinu. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of