START NORMALIZACIJE

DEFINITIVNI HODOGRAM OTVARANJA ŽIVOTA U ISTRI: Neke trgovine odjećom i obućom kreću već od ponedjeljka, ali neke ne. Saznajemo i datum kada bi trebali startati kafići i Max City!

| Autor: Glas Istre

Dakle, poznat je raspored koje djelatnosti bi se u Istri trebale otvarati i kada.

Prve na redu su, već za predstojeći ponedjeljak 27. travnja, trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode (ove s prehrambenima nikad nisu ni zatvorene). No, među njima nisu veliki trgovački centri kao što je pulski Max. Dakle, trgovine odjećom i obućom moći će raditi od predstojećeg ponedjeljka 27. travnja samo ako imaju ulaz s javnog prostora, dakle primjerice dućani u centru grada. Uz njih, otvaraju se auto-saloni, trgovine elektroničkim uređajima i slično, ali opet ako nisu u sklopu velikih centara.

Tjedan dana kasnije, dakle najvjerojatnije u ponedjeljak 4. svibnja, trebala bi krenuti druga faza otvaranja, koja podrazumijeva poslove, odnosno radnje u kojima se odvija bliski kontakt s mušterijama - dakle frizerski saloni i slično.

Još tjedan kasnije, dakle načelno 11. svibnja, u Istri bi počeli raditi kafići, restorani i veliki trgovački centri poput Maxa. Detaljni uvjeti po kojima bi radili kafići i restorani tek trebaju biti utvrđeni, no iz dosadašnjih ideja na nacionalnom nivou vjerojatno će se raditi o tome da bi u početku radili samo kafići s terasama, uz ograničen raspored sjedenja, ograničeno radno vrijeme i slično.

I na koncu, četvrta faza, koja je u najvećoj mjeri ovisna o situaciji i odlukama na nacionalnom nivou, predviđa otvaranje škola, vrtića i fakulteta. Dakle, mjere koje su prve donesene posljednje za ukidaju, i obrnuto. 

"U dan dva naš hodogram moramo iskoordinirati s nacionalnim stožerom i onda krećemo. Ali najvažnije je da budemo svjesni da ćemo i dalje živjeti u suživotu s virusom", rekao je načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac.       

Ravnatelj HZZJZ-a Istre Aleksandar Stojanović objasnio je da su se za ovakvo "skidanje" mjera odlučili s obzirom na činjenicu da u Istri sada već dugo nema novooboljelih, nema proboja u zdravstvene ustanove i konotrilira se tko ulazi u županiju. No, posebno je napomenuo da će se stanje nakon ukidanja svake mjere pomno promatrati i ovisno o tome ići ili ne ići dalje s ukidnjem.

Kozlevac je objasnio da je, u slučaju pojave nekog novog žarišta u jednom dijelu Istre, moguće vratiti neku mjeru, ili sve mjere, samo u taj dio.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini