DINALPCONNECT

ĆIĆARIJA I UČKA U NOVOM EU PROJEKTU: Restauracija travnjaka, važnih staništa kojima prijeti nestanak

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ćićarija i Učka u fokusu novog EU projekta

Ćićarija i Učka u fokusu novog EU projekta


Ukupno jedanaest partnera iz sedam zemalja, naredne će dvije i pol godine raditi na postizanju ekološke povezanosti na području Alpa i Dinarida, uključujući i pogranično područje Slovenije i Hrvatske * Nositelj projekta je Poljoprivredni institut Slovenije, a ukupna vrijednost 1,34 milijuna eura

Ćićarija i Učka u fokusu su novog EU projekta Dinalpconnect - Prekogranična ekološka povezanost alpskog i dinarskog područja, u sklopu programa Interreg Adrion kojemu je jedan od projektnih partnera Biom, udruga sa sjedištem u Zagrebu.

Biom se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom, a partner je na nekoliko EU projekta koji se provode ili su se provodili u Istri, primjerice Učka 360° ili nedavno završenog projekta Like - Living on the Karst Edge. U sklopu najnovijeg Dinalpconnect projekta, Biom će ponovo raditi na pograničnom području istarskog krša s idejom restauracije travnjaka kao važnih staništa kojima prijeti nestanak.

Novi vid zaštite prirode

Ukupno jedanaest partnera iz sedam zemalja, naredne će se dvije i pol godine, do kolovoza 2022. godine angažirati na postizanju ekološke povezanosti na području Alpa i Dinarida, uključujući i pogranično područje Slovenije i Hrvatske.

- Projekt ima ideju povezati alpsko i dinarsko područje zato i imamo toliko veliki broj uključenih zemalja i projektnih partnera jer bioraznolikost, generalno razvoj prirodnih područja, ne poznaje granice pa samim time da bi nešto uspjeli očuvati, odnosno na neki način unaprijediti, treba nam što više uključenih zemalja. Riječ je o područjima s izrazito velikom biološkom raznolikošću koja su i inače s obzirom na klimatske uvjete na neki način povezana, odnosno stanište su vrstama koje žive na tom širokom području. Recimo ako govorimo o vuku kao jedinki koja ima veliki areal kretanja na taj način možemo razumjeti zašto govorimo o povezivanju tako velikog područja. Vukovi koji žive u Hrvatskoj prelaze preko Slovenije skroz do Alpa. Nama je upravo to ideja da ovim projektom potaknemo tu ekološku povezanost staništa. S obzirom na to da ih je svaka zemlja na svoj način rascjepkala kojekakvim projektima, sada je ideja da zajedno djelujemo u tom smjeru, izjavila je koordinatorica projekta Dunja Delić iz BIOM-a.

Dva su projektna partnera Dinalpconnect projekta iz Hrvatske. Uz Biom to je i Natura Jadera - javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Pilot područje za Zadarsku županiju je Natura 2000 područje Lisac, ekološki zanimljivo područje suhih travnjaka s ogromnim socio-ekonomskim potencijalom.

Kada je riječ o Ćićariji i Učki, kaže Delić, namjera je bila nadovezati se na Interreg LIKE projekt koji je već proveden i koji je imao za cilj na neki način udahnuti novi vid zaštite prirode.

Nema tko održavati travnjake

- Sada smo odlučili za svojevrsnu restauraciju travnjaka, govorimo o otvorenim staništima koja su izrazito vrijedna na Ćićariji, ali je većina stanovnika otišla i nema ih tko održavati tako da na neki način imamo za cilj obnoviti ih i pronaći modele kojima bi se mogli održavati i bez ovog projekta. Zašto baš travnjaci? Pa zato jer su to otvorena staništa, izrazito vrijedna što se tiče bioraznolikosti ne samo s aspekta ptica, nego i kukaca i drugih vrsta. Planirana je košnja, odnosno uklanjanje drvenaste vegetacije. Ovisno o tipu travnjaka i vrstama kojima je stanište, biraju se različiti modeli njegovog održavanja, kaže Delić.

Ekološka povezanost omogućava procese poput protoka gena, migracije divljih vrsta i širenja živih organizama te na taj način doprinosi ublažavanju negativnih učinaka fragmentacije staništa i klimatskih promjena. Cilj projekta je ujedno i ojačati međunarodnu i međusektorsku suradnju radi poboljšanja ekološke povezanosti prirodnih staništa alpskog i dinarskog područja, omogućavajući dugoročnu zaštitu biološke raznolikosti.

Priprema za regionalni park Ćićarija?

U okviru projekta jedanaest partnera iz sedam zemalja uspostavit će mrežu pilot regija kako bi ojačali prekogranične veze između zaštićenih područja, uključujući područja ekološke mreže. Zajednički akcijski planovi za poboljšanje ekološke povezanosti prekograničnih staništa u pilot regijama zasnivat će se na smjernicama za poljoprivredne i šumarske prakse koje uključuju zaštitu biološke raznolikosti. Kako bi se to omogućilo, ispitat će se postojeće prakse u poljoprivredi i šumarstvu, kao i legislativni okvir na razini EU-a. Socijalno-ekonomska perspektiva bit će uključena kroz istraživanje trenutnih gospodarskih aktivnosti koje potiču očuvanje bioraznolikosti u pilot regijama te kroz pripremu smjernica za njihovo unaprjeđenje i razvoj novih ideja. Projekt će rezultirati strategijom ekološke povezanosti dinarskog i alpskog područja.

Nedavno završeni EU projekt Like kojemu je Biom također bio jedan od projektnih partnera, a vodeći partner Istarska županija, izradio je smjernice za zajedničko upravljanje N2000 područjem kao i stručnu podlogu za proglašavanje regionalnog parka Ćićarija. Pored tih dokumenata provedena su znanstvena istraživanja travnjaka kao i pokusna akcija uklanjanja drvenaste vegetacije na slovenskom dijelu krša. Rezultati projekta Like odlična su polazna osnova za ovaj novi projekt Dinalpconnect od kojeg se očekuju novi rezultati s ciljem zaštite staništa i ugroženih vrsta.

Projektni partneri

Udruga Biom i Natura-Jadera JU (Hrvatska), Poljoprivredni institut Slovenije i Šumarska služba Slovenije (Slovenija), Eurac (Centar za visoko obrazovanje i istraživanja) i Park prirode Prealpi Giulie (Italija), udruga Cener 21 i udruga Dinarica (Bosna i Hercegovina), Vijeće za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Development Solutions Associates (Albanija) i Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka). Nositelj projekta je Poljoprivredni institut Slovenije, a ukupna vrijednost 1,34 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum