NAJNOVIJE FELIXFEST U ŠIŠANU

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU ODRŽANE ČETIRI MANIFESTACIJE U JEDNOJ: Oživljavanje tradicije pod budnim okom Svetog Feliksa i Fortunata

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Na placi su podijeljena priznanja maslinarima koji su prijavili svoja ulja na 11. smotru maslinovih ulja općine Ližnjan, a šampion ovogodišnje smotre je mladi uljar Nikola Bodiš, vlasnik obrta Magran iz Ližnjana, koji ove godine doslovno bere medalju za medaljom * Placa u Šišanu imala je za ovu priliku specifičan, starinski štih za koji su zaslužni gosti iz Ekomuzeja Istrian de Dignan koji su starinskim uporabnim predmetima dočarali kako je izgledala unutrašnjost jedne tipične istarske kuće iz doba naših pradjedova i prabaka

Zaista bogat program za sve uzraste i za sve ukuse održao se ove subote u Šišanu u sklopu još jednog Felixfesta. Lijepu seosku feštu kojoj je glavni cilj očuvati mjesne tradicije, od zaštićenog istriotskog govora i mjesnih legendi do narodnih običaja, otvorili su svojim nastupom mješoviti pjevački zbor i mali svirci na roženicama i mihu iz KUD-a Kuje Ližnjan. Sva su se zbivanja tijekom cijelog dana održavala na šišanskoj placi na kojoj se ove godine smjestio sajam Sv. Feliksa i Fortunata, ili su odatle kretala, kao primjerice biciklijada "Jug na dva kotača".

        Stotinjak biciklista, i malih i velikih, rekreativno je bicikliralo priobaljem od Šišana do Marlere, a mogli su birati između kraće staze od 16 kilometara i duže od 26 kilometara. Po povratku s vožnje prekrasnim krajolikom uz ližnjansko priobalje, čekala ih je topla okrjepa: šugo od divljači s palentom koju je za njih pripremilo lovačko društvo Bena. U međuvremenu, na placi su podijeljena priznanja maslinarima koji su prijavili svoja ulja na 11. smotru maslinovih ulja općine Ližnjan, a šampion ovogodišnje smotre je mladi uljar Nikola Bodiš, vlasnik obrta Magran iz Ližnjana, koji ove godine doslovno bere medalju za medaljom. Kako je istaknula predsjednica udruge Agromladica Ankica Piccoli, na smotru je pristiglo 26 uzoraka maslinovog ulja od kojih je pet zaslužilo zlatnu medalju, pet srebrnu, šest brončanu, dok su četiri ulja klasificirana kao ekstradjevičanska. Detaljnije karakteristike ovih ulja zainteresirani su mogli doznati na vođenoj degustaciji, a vodila ju je prva mlada somelierka maslinovih ulja na području općine Ližnjan Giorgia Grbac.

        Placa u Šišanu imala je za ovu priliku specifičan, starinski štih za koji su zaslužni gosti iz Ekomuzeja Istrian de Dignan koji su starinskim uporabnim predmetima dočarali kako je izgledala unutrašnjost jedne tipične istarske kuće iz doba naših pradjedova i prabaka. Da sve bude još zanimljivije, kraj starinskog bračnog kreveta s teškim pernatim poplunom, za starinskom komodom s ogledalom, svoje je mjesto našla i frizerka koja je svakoj zainteresiranoj posjetiteljici uređivala frizuru na tradicionalan način. Bile su to vrlo uredne frizure, jer nije bilo poželjno da žena ima raspuštenu dugu kosu, već se ona brižljivo plela u pletenicu ili više njih, i potom oblikovala kružno na zatiljku uz pomoć ukosnica. Nekada nije bilo poželjno niti da žena ima duge nokte, na što nas je podsjetila Karmela Manzin iz Šišana, koja je s malim pomoćnicima mijesila fino, meko krušno tijesto za slasticu njenog djetinjstva, bucoladine.

        - To je nama nikad bija kolač uz Knaipp za večeru, i jako su fini. To su žene nikad delale, a sad žene ne mare puno za to, jer da in je teško misiti tijesto, da nimaju vrimena, i ča ja znan. Ali to je tradicija i bilo bi šteta da se zaboravi. Nanke poli mene doma nidan ne želi to znanje preuzeti, ali se nadam da će forši barem moja praunuka imati volje za to. Eko, lani san sama učinila deset kili bucoladina i svi su govorili da kako su fini, jer kad se sfrigaju se pospe šećera po njima i budu lipo mekani, mekani, a uvo lito ću hi načiniti osan kili, rekla je Manzin dok je žustro mijesila tijesto na velikoj drvenoj dasci.

        Još nešto o tradiciji i povijesti Šišana moglo se naučiti i tijekom duže interpretacijske šetnje koja je počivala na nekim povijesnim činjenicama, ali i na mjesnim pikanterijama, legendama, mitovima i vjerovanjima. Kako je cijela ova manifestacija posvećena očuvanju bogate tradicije ovog mjesta u Općini Ližnjan, program je u potpunosti zaokružen navečer na mjesnoj lokvi koja je nekada bila ključna za lokalnu zajednicu. Iako je lokva danas presušila i nastoji ju se revitalizirati, ona je simbol vode koja život znači, a kipar Tihomir Hodak, koji je već izradio skulpturu zmaja postavljenu na Svetici, kraj Šišanske je lokve sada postavio i kip krave.

        Nakon cijelog dana rada, razgovaranja s posjetiteljima, rekreacije i stajanja uz štandove na placi, navečer je došlo vrijeme za opuštanje i razbibrigu, a kako drugačije nego u ugodnom društvu i uz dobru muziku za koju su se ove godine pobrinuli klapa Opatija i Remix bend.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam