NABAVLJAJU SE I DVA VOZILA

BUZET: Započinje dogradnja Doma za starije u naselju Goričica

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Dom u Buzetu (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dom u Buzetu (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Europski projekt "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta", predstavile su u prostorijama Doma za starije osobe u naselju Goričica, ravnateljica Doma Gordana Helen Šišović i voditeljica projekta Jasmina Krančić. Riječ je o projektu koji je odobren u sklopu natječaja Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. pod nazivom "Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije - druga faza".

Glavni cilj projekta je razviti mrežu novih izvaninstitucionalnih oblika socijalne skrbi koji podržavaju obiteljski život, poboljšavaju kvalitetu života osoba starije životne dobi i direktno utječu na prevenciju institucionalizacije. Specifični cilj je unaprijediti infrastrukturu za poboljšanje postojećih i razvoj novih izvaninstitucionalnih usluga kroz dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Doma za starije u svrhu prevencije institucionalizacije osoba starije životne dobi s buzetskog i laniškog područja. Ukupna vrijednost projekta je 24,4 milijuna kuna, a EU sufinanciranje iznosi 13,66 milijuna i odnosi se na izvaninstituciju, dok preostala sredstva, odnosno instituciju sufinanciraju Grad Buzet i Istarska županija. Prijavitelj projekta je Dom za starije, a partneri Grad Buzet i Općina Lanišće. Razdoblje njegove provedbe je od 1. prosinca 2020. godine do 1. lipnja 2023. godine.

Najveći dio projekta odnosi se na dogradnju zgrade Doma za starije kojom će se obuhvatiti izgradnja institucionalnog dijela za ukupno 36 novih korisnika i izgradnja izvaninstitucionalnog dijela za maksimalno 16 korisnika cjelodnevnog i 19 korisnika poludnevnog boravka, te prostorije za usluge pomoći u kući. Ukupna neto površina nove zgrade je 1.328 četvornih metara, dok površina prizemlja, koji je predmet ovog projekta i EU sufinanciranja, iznosi 646 kvadrata.

Osim glavne aktivnosti, u sklopu projekta planirana je nabava dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka i jedno vozilo za obavljanje usluge pomoći u kući u ukupnoj vrijednosti od 548.544 kuna. Vozila koja su namijenjena prijevozu korisnika bit će prilagođena potrebama osobama teže pokretljivosti i osobama s invaliditetom. Nužna su zbog nepostojanja javnog prijevoza i izrazito velike površine Buzeta i Lanišća. Naime, na oko 300 četvornih kilometara živi nešto više od 6.500 stanovnika u više od 300 sela i zaseoka udaljenih i do 40 kilometra od lokacije Doma za starije osobe.

Osim predstavljanja projekta, svečano je potpisan ugovor za radove rekonstrukcije i dogradnje Doma. Potpisali su ga Gordana Helen Šišović, ravnateljica Doma za starije osobe, i Darvin Žufić, predsjednik Uprave tvrtke Vladimir Gortan d.d. iz Pazina kao predstavnik izvođača radova. Ukupna vrijednost građevinsko-obrtničkih radova je 16,9 milijuna kuna, a trajanje ugovora je 14 mjeseci.

- Grad Buzet i Istarska županija svaki s po pedeset posto osiguravaju oko 11 milijuna kuna. Najveći problem nije možda samo financiranje ili osiguravanje kreditnih sredstava. Grad Buzet je dobio kamatu po stopi od 0,66 posto što je najniža kamata koju je jedna jedinica lokalne samouprave dobila 2021. godine. Međutim, mora se znati da svakog korisnika Doma za starije s buzetskog područja Grad prati s tri do tri i pol tisuće kuna mjesečno. U ovom trenutku ih je gotovo četrdesetak, po dovršetku dogradnje, bit će ih još dvadesetak i da bi proračunski mogli izdržati, morat ćemo razmišljati da od 36 novih mjesta jedan dio rezerviramo i za vanjske korisnike koji bi u tom slučaju plaćali punu komercijalnu cijenu, naglasio je gradonačelnik Damir Kajin.

- Istarska županija u ovom buzetskom projektu participira s udjelom od 50 posto kao i Grad Buzet, osim onog dijela koji se odnosi na sufinanciranje iz EU fonda, a isto tako sufinanciramo 50 posto troškova izgradnje domova za starije u Pazinu, Labinu i jednako tako imamo sporazum kojim bi pristupili dogradnji Doma 'Aflredo Štiglić' u Puli. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja u ovom trenutku ulaže u tri doma, duboko sam uvjeren ove godine i u četvrti, i to su investicije ukupno vrijedne 131 milijun kuna. Smatram da svaka razvijena zajednica koja drži do svojih građana treba razumjeti i uvažavati potrebe građana treće životne dobi i zato mi je drago da ćemo ovom investicijom u Buzetu osigurati dodatne kapacitete, ali i poboljšati izvaninstitucionalni dio, pomoć starijima koju isto tako Istarska županija i u Gradu Buzetu i u drugim gradovima, financijski kontinuirano potpomaže, istaknuo je župan Boris Miletić.

Naglasio je i da bi trebalo redefinirati postojeći sustav smještaja u domove, na način da država koja ima određen dio kapaciteta u svojoj mreži i to sufinancira, osigura određene kriterije kojima bi se korisnicima omogućilo korištenje da li domova koji jesu u državnoj mreži, da li gradskih ili privatnih domova, odnosno omogućila subvencija svima onima kojima je to doista potrebno, što bi bio puno pravedniji sustav od današnjeg.

Kapacitet buzetskog Doma za starije, rekla je njegova ravnateljica Gordana Helen Šišović, je pedeset korisnika. Ekonomska cijena smještaja u Dom je 6.600 kuna, a pola od tog iznosa za buzetske korisnike osigurava Grad Buzet. Na listi čekanja trenutno ih je petnaestak, većinom s buzetskog područja. Posljednje dvije godine zbog epidemioloških pravila izostao je program dnevnog boravka za starije osobe, dok je u programu pomoći u kući trenutno oko pedeset i pet korisnika. Najveći interes je za uslugu dostave gotovog obroka.

- Dom za starije osobe započeo je s radom 2007. godine i ovo je ustanova na koju smo u Buzetu osobito ponosni jer je tijekom 15 godina svoga djelovanja kontinuirano provodila, razvija i unaprjeđivala usluge koje pruža, istaknula je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga.

Podsjetila je da su Grad Buzet i Općina Lanišće prvi u Istri bili uključeni u program međugeneracijske solidarnosti pod nazivom "Dnevni boravak i pomoć u kući" zahvaljujući kojem su se na njihovom području još od 2006. godine počele pružati usluge pomoći u kući i dnevnog boravka kao izvaninstitucionalni oblici skrbi za starije osobe. Te usluge se kontinuirano pružaju do danas, već 16 godina. Za provedbu aktivnosti izvaninstitucije djelatnici buzetskog tima izvoditelja od nadležnog su ministarstva 2010. godine dobili Priznanje za izvrsnost kao najbolji tim izvoditelja Programa međugeneracijske solidarnosti.

Kupuju i dva vozila

U sklopu projekta planirana je i nabava dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka i jedno vozilo za obavljanje usluge pomoći u kući u ukupnoj vrijednosti od 548.544 kuna. Nužna su zbog nepostojanja javnog prijevoza i izrazito velike površine Buzeta i Lanišća. Naime, na oko 300 četvornih kilometara živi nešto više od 6.500 stanovnika u više od 300 sela i zaseoka udaljenih i do 40 kilometra od lokacije Doma za starije osobe

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum