EU SUFINANCIRANJE

DOGRADNJA DOMA ZA STARIJE U BUZETU: Početkom iduće godine započinje proširenje doma za još četrdeset novih korisnika

Postojeći dom ima 1.520 četvornih metara bruto površine na dvije etaže, prizemlje i kat. Obuhvaća prostorije za smještaj 50 korisnika u stambenom dijelu i stacionaru. U dograđenom dijelu doma trebalo bi biti smješteno četrdesetak novih korisnika

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dom za starije osobe Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dom za starije osobe Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)


 Na sjeveru Istre kreću s dogradnjom Doma za starije osobe kroz EU projekt "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta" iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Prijavitelj projekta je Dom za starije osobe Buzet, a projektni partneri su Grad Buzet i Općina Lanišće. Investicija je vrijedna približno 25 milijuna kuna, a u dograđenom dijelu doma trebalo bi biti smješteno četrdesetak novih korisnika, kaže buzetski gradonačelnik Damir Kajin.

Svaki po 5,7 milijuna

- Financira se na način da se oko 13,5 milijuna kuna osigurava iz EU fondova, i to za unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi. Preostali troškovi odnose se na izgradnju institucionalnog dijela i planiraju se financirati kreditnim zaduženjem. Istarska županija će osigurati oko 5,7 milijuna kuna, a toliko će isto osigurati i Buzet. Znači da Buzet može računati na oko 19 milijuna kuna bespovratnih sredstava kako bi trajno riješio izvaninstitucionalne i institucionalne potrebe svojih starijih sumještana. Treba računati i na to da bi u dograđenom dijelu doma trebalo biti smješteno još dvadesetak korisnika s Buzeštine, što je dodatni trošak za Grad Buzet od najmanje 750.000 kuna godišnje. Tome valja pridodati i kreditne anuitete od oko 500.000 kuna godišnje, što će za proračun biti ozbiljno opterećenje. Međutim, bez tog novca koji nam se pruža jednom u životu ne smijemo ostati, poručio je Kajin.

Namjera je, kaže, da se primi barem dvadesetak korisnika koji nisu s buzetskog područja, kako bi plaćali tržišnu cijenu s time da su cijene buzetskog doma najniže u Istri, nešto niže čak i od županijskih domova. Nešto manju cijenu imaju samo u Novigradu.

Kreditno zaduženje

Nakon što je Upravno vijeće Doma za starije osobe donijelo odluku da se pristupi kreditnom zaduženju, Kajin je sredinom ovog mjeseca potpisao zahtjev za ishođenje kredita. Krajem ovog mjeseca otvorit će se ponude za kredit koje su odaslane na sve banke s poslovnicom u Buzetu: Erste, Istarska kreditna banka i OTP banka, ali su zahtjevi za kreditne uvjete upućeni i Zagrebačkoj banci i Poštanskoj banci.

- U prvom tjednu idućeg mjeseca trebali bi dobiti i pisma namjere, nakon čega se s njima ide na Gradsko vijeće, a želim vjerovati da će Ministarstvo financija promptno izdati suglasnost za kreditno zaduženje. Kad dobijemo suglasnost resornog ministarstva, Dom će se zadužiti, a jamac je Grad Buzet. Početkom ovog tjedna raspisana je javna nabava za građevinske radove, otvaranje ponuda biti će negdje 22. prosinca, tako da bi 22. siječnja iduće godine trebali znati ime najboljeg ponuđača nakon čega će Gradsko vijeće donijeti konačnu odluku o njegovom izboru. Rok za žalbu je 15 dana i ako nema žalbe, potpisuje se ugovor i izvođača uvodi u posao. Znači teoretski krajem veljače, vjerojatno početkom ožujka kreću građevinski radovi na dogradnji i prva situacija na naplatu bi trebala pristići u travnju iduće godine, najavio je buzetski gradonačelnik.

Dvije etaže

Dogradnjom i rekonstrukcijom zgrade Doma za starije dobit će se 1.328 četvornih metara neto površine na dvije etaže. Projektom je predviđena izgradnja institucionalnog dijela za ukupno 36 novih korisnika i izgradnja izvaninstitucionalnog dijela, cjelodnevnog boravka za 16 korisnika, poludnevnog boravka za 19 korisnika te prostorije za potrebe pružanja postojeće usluge pomoći u kući. Na raspolaganju su i sobe za odmor što će sve starijima omogućiti dulji boravak u vlastitim domovima, odnosno što kasniji odlazak u instituciju. Nabavljaju se tri nova vozila, dva za prijevoz korisnika koji koriste uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravka i jedno vozilo za usluge pomoći u kući, dostavu hrane i ostalog.

Buzet je svoj Dom za starije, koji je već u startu bio projektiran tako da se prema potrebi u budućnosti može i proširiti, izgradio 2007. godine. Postojeći dom ima 1.520 četvornih metara bruto površine na dvije etaže, prizemlje i kat. Obuhvaća prostorije za smještaj 50 korisnika u stambenom dijelu i stacionaru, ekonomske i tehničke prostorije, prostorije uprave te dio prilagođenih prostorija u kojima se trenutno pružaju organizirane dnevne aktivnosti i pomoć u kući.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum