NOVI DIREKTOR TZ-A BUZET - HARI VIDOVIĆ

BUZET ĆE IMATI TURISTE CIJELE GODINE: Buzetski četverolist je kulturni, gastro, outdoor i vitality turizam

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Hari Vidović, profesor likovne kulture novi je direktor Turističke zajednice Grada Buzeta. Pod njegovom dirigentskom palicom, ili bi u ovom slučaju primjerenije bilo reći pod njegovim kistom, buzetski TZ nastavit će u smjeru nacionalnog projekta turizma 365

Hari Vidović, profesor likovne kulture novi je direktor Turističke zajednice Grada Buzeta. Pod njegovom dirigentskom palicom, ili bi u ovom slučaju primjerenije bilo reći pod njegovim kistom, buzetski TZ nastavit će u smjeru nacionalnog projekta turizma 365 čiji je cilj poticanje razvoja destinacijske ponude tijekom cijele godine. Nastavit će razvijati dosadašnji turistički put temeljen na kulturnim proizvodima, glagoljici i srednjovjekovnim gradićima, Buzet outdoor projektu i gourmetu sa naglaskom na tartufima, kao proizvodima na kojima Buzet gradi svoju konkurentnost na turističkom tržištu, a cilj je da ova tri segmenta upotpunjava i vitality turizam.

Cilj je jačanje turističkog brenda

Program buzetskog TZ-a, kaže Vidović, u skladu je s razvojnim smjernicama i strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma čiji su glavni ciljevi jačanje turističkog brenda, povećanje turističkog prometa u razdoblju pred i posezone te povećanje prosječne potrošnje turista. Vizija Hrvatske kao globalno prepoznatljive turističke destinacije koja njeguje kulturu kvalitete, a svojim gostima tijekom cijele godine pruža gostoljubivost, sigurnost i jedinstvenu raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja.

- Kada govorimo o ciljevima buzetskog TZ-a onda je to poticanje i iniciranje razvoja te unapređivanje postojećih kao i novih turističkih proizvoda. Nastavak pozicioniranja i daljnjeg brendiranja Buzeta kao turističke destinacije bogatog turističkog potencijala u svim oblicima turizma. Uspostava tržišne prepoznatljivosti i poželjnosti, te proširenje turističke ponude i stvaranje novih programa i turističkih proizvoda prilagođenih svim ciljanim skupinama turista te povećanje broja dolazaka i noćenja te povećanje smještajnih kapaciteta, naši su ciljevi. Naglasak je na kontinuitetu postojećih i razvijanju novih sadržaja, outdoor, gastronomija s naglaskom na tartufe, kulturna i prirodna baština, OPG-ovi, vinske ceste, ceste maslinovog ulja, manifestacije, biciklističke, pješačke, fresko rute, ribolovni i lovni turizam, kongresni, zdravstveni…, kaže Vidović.

Subotina po starinski i Buzetski dani

Buzetski TZ i dalje će biti potpora promociji destinacije kroz događanja i manifestacije koje privlače posjetitelje. Na buzetskom području godišnje se odvija nekoliko desetak različitih kulturnih, eno gastronomskih, sportskih, tradicijskih i drugih manifestacija koje obogaćuju turističku ponudu i često su jedan od glavnih motiva dolaska u destinaciju. Subotina po starinski, Buzetski dani, Vikend festival istarskih tartufa, Dan Huma, Buzetski karneval, Z armoniku v Roč i mnogi drugi. Nužno je, kaže Vidović, okupljati i surađivati s javnim i privatnim sektorom kako bi se ostvarilo zajedničko strateško i destinacijsko planiranje i na tržištu nudili originalni turistički paketi.

Upravo je Vidović i sam jedan od autora edukativnog paketa turističkog predznaka koji je doista originalan i u hrvatskim okvirima. Donedavni učitelj likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje u Rijeci, živi u Roču i već je desetak godina kao vanjski suradnik i likovni umjetnik angažiran u jednotjednoj ljetnoj Maloj glagoljskoj akademiji "Juri žakan" Roč gdje vodi freskoslikarsku radionicu i žaknićima prenosi tajne izrade freske u tehnici buon fresco. Vlasnik je i ročkog ateljea "Freska", svojevrsnog freskoslikarskog vremeplova kojim je moguće vratiti se oko petsto godina u prošlost i okušati se u zidnom slikarstvu, proniknuti u značaj freske koja je u vrijeme svoga procvata služila kao Biblija za nepismene.

Freskoslikarska radionica u Roču

- U razgovoru s Zdenkom Majcan iz turističke agencije Istriana travel iz Vrha, osmislili smo zajednički kulturno turistički projekt "Ročka freskoslikarska radionica, kaže Vidović.Turistički vodič vodi turiste u obilazak ročkih crkvica, gdje dobivaju uvid u freske. U ateljeu pod budnim okom likovnog umjetnika kostimiranog u srednjovjekovnog slikara, izrađuju ih s vlastitim potpisom na glagoljici, kao originalni suvenir iz Roča. Program je 2010. godine dobio nagradu "Zlatna koza-Capra d`oro" Istarske turističke zajednice za izniman uspjeh u marketinškim aktivnostima, a osvojio je i prvu nagradu u kategoriji Kulturni turizam - interaktivni turistički programi, na natječaju kojeg je objavila udruga "Burza suvenira". Vidović kao profesor likovne kulture, edukator, preko ugovora o autorskom djelu vrši usluge interpretacije fresaka, radionica i prezentacija. Kao vanjski suradnik bavi se i interpretacijom kulturne baštine i u Kući fresaka u Draguću.

Iako s afinitetom za kulturni turizam kaže da su mu podjednako bliski i ostali segmenti, u gastronomiji buzetsko područje itekako ima velike adute od tartufa i ostalih prirodnih resursa, gljiva, šparoga, kao i brojnih domaćih delicija i autohtonih proizvoda. Kao osoba koja se bavi sportom kaže da je outdoor segment dosta razvijen, ali bi volio pojačati koordinaciju TZ- a s udrugama i klubovima uspostavljenu svojevremeno u turističkom projektu Buzet outdoor.

Promotor kulturne baštine

- Po odlasku dosadašnje stručne suradnice, jedine zaposlenice buzetskog TZ-a, Grad Buzet je raspisao natječaj za direktora. Javilo se pet kandidata od kojih je Hari Vidović jedini u potpunosti zadovoljio uvjete natječaja usklađene s zakonskom regulativom. Vidović se već dokazao kao značajan promotor kulturne baštine, prije svega Roča, Huma i glagoljice, a bio je aktivan i u outdoor turizmu tako da očekujemo kontinuitet rada TZ-a, ali i nove razvojne programe i projekte, izjavio je predsjednik buzetskog TZ-a Siniša Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini