UPORNOST SE ISPLATI

Buzećan Vlatko Mrvoš posrednik za prodaju 8.000 luksuznih Lamborghini stanova u Dubaiju - ZA CIJELU EUROPU

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Do ugovora je došao nakon što je 2017. bio u privatnom posjetu Dubaiju. "Dva puna dana proveo sam u obilasku agencija, podijelio vizitke, prezentirao svoje usluge…", kaže Mrvoš, koji očekuje da će se stanovi dobro prodavati jer je riječ o unosnoj investiciji

 
 
 

 

Iz hrvatske perspektive luksuzan stan u Dubaiju - gradu udaljenom nešto više od pet sati leta iz Zagreba, s pregršt zabavnih sadržaja, restorana, klubova, šoping centara, raznih svjetskih atrakcija poput Burj Kalife, 828 metara visokog nebodera, ili Burj Al Araba, hotela sa sedam zvjezdica - nedostižan je san. Stoga podatak da na lokaciji Meydan tvrtka iz Dubaija gradi veliki kompleks s 8.000 luksuznih stanova opremljenih ekskluzivnim namještajem s Tonino Lamborghini potpisom, poznat kao Tonino Lamborghini Residences Dubai, prenosimo tek u kontekstu kurioziteta. I to kakvog. Ovlašteni posrednik za prodaju tih stanova u Europi je Buzećan Vlatko Mrvoš, vlasnik male tvrtke za posredovanje u prometu nekretninama, u kojoj je on i jedini zaposleni i direktor.

Nekako mu se s proslavom 15. obljetnice poslovanja poklopio poziv iz Dubaija i ponuda da njegova tvrtka Proagent bude ekskluzivni zastupnik za Europu. U prvi mu tren, kaže, nije baš bilo jasno kakve veze ima Lamborghini s nekretninama, ali je ubrzo sve sjelo na svoje mjesto. Prilika je to koja se ne propušta. Objeručke ju je prihvatio.

Kako je mala tvrtka za posredovanje u prometu nekretnina iz Buzeta zapela za oko investitorima u Dubaiju, pitamo Mrvoša, a on odgovara - posve slučajno. Temeljem kontakata koje je sklopio nakon što je privatni posjet prijatelju iz Istre, tada zaposlenom u Dubaiju, spojio s poslovnim.   

Jedini iz Europe

- U ožujku 2017. godine odlučio sam se na taj put, a kako spajam privatno i poslovno, pogotovo kad su posrijedi tako udaljene destinacije, grijeh je bio ne pokušati napraviti neki posao. Dva puna dana proveo sam u obilasku agencija, podijelio vizitke, prezentirao svoje usluge, a s jednom agencijom sklopio i ugovor. U to su vrijeme cijene u Dubaiju bile dosta visoke, čak i 7.000 eura po četvornom metru, za što u Europi baš nije bilo puno kupaca, no svejedno sam nekretnine uvrstio u ponudu kao jedini na području Hrvatske koji ih nudi, prisjeća se Mrvoš.

Godinu dana kasnije nazvao ga je kolega iz Dubaija s kojim je surađivao. Rekao mu je da se radi novi projekt u Dubaiju i da ga je predložio vlasniku firme koja radi taj projekt kao predstavnika za Europu. Mrvoš se odazvao pozivu na domjenak s posrednicima za prodaju nekretnina iz cijelog svijeta, kao jedini iz Europe, i tad je sklopio ugovor o posredovanju za prodaju ekskluzivnih stanova Tonino Lamborghini Residences Dubai za područje Europe. Uz njega supotpisnik je zamjenik predsjednika uprave Oriental Pearlsa Liu Wie, a suradnju je podržao i Ma Guolong, glavni izvršni direktor Oriental Pearls, firme investitora. Kad se izgradi, bit će to jedini takav kompleks na svijetu. Postoje tri hotela u Kini, ali stambeni kompleks s potpisom Tonina Lamborghinija, iz obitelji poznate po proizvodnji sportskih automobila, jedino je ovaj u Dubaiju.

Sjajan "lifestyle"

Mrvoš je s oglašavanjem luksuznih nekretnina započeo početkom ove godine, a paralelno gradi mrežu podagenata po Europi. Trenutno ih ima u Luksemburgu, Švicarskoj i uskoro dva u Hrvatskoj. Iako je cijena najjeftinijeg stana oko 317.000 eura, interes kupaca postoji, pogotovo na zapadu Europe, a ima i zainteresiranih Hrvata, jer je držanje novaca u bankama neisplativo pa je cilj zarađeni novac svake godine negdje investirati. Motiv je dobro ulaganje. Godišnji prihod od iznajmljivanja je 7 do 10 posto vrijednosti nekretnine, a prednost što nema poreza na prihod od zakupa. Znači da je za petnaestak godina moguće imati nekretninu koja je sama sebe isplatila. Uz to, vlasnik i njegova obitelj imaju pravo na vizu u trajanju do deset godina, koja se po isteku tog razdoblja produžuje. Kupnjom nekretnine vlasnici ne dobivaju samo boravišnu vizu, već si osiguravaju i fantastičan "lifestyle".

Luksuzni kompleks prostire se na 423.833 četvornih metara površine, a uz 8.000 luksuznih "smart home" stanova grade se i drugi sadržaji. Vlasnicima stanova i njihovim gostima na raspolaganju će biti podzemne garaže, trgovine, kina, igraonice, bazeni, teretane…

Grad budućnosti

Za Dubai kažu da je grad budućnosti. Iako je nastao doslovce usred ničega prije svega 40-ak godina, sada je desetak godina ispred svijeta po izgradnji, zaposlenosti, tehnologiji, arhitekturi… Malo je mjesta na svijetu gdje se na malom prostoru može doživjeti sigurnost, ljubaznost, čistoću na visokom nivou i toliko prilika za rad i ugodan odmor. Upravo se na tom tragu došlo na ideju da se na lokaciji svega deset kilometara udaljenoj od Burj Kalife, odlično prometno povezanoj sa zračnom lukom, izgradi luksuzni kompleks u čijoj se blizini nalaze šoping centar Meydan One, učilište Kent College Dubai, golf teren, hipodrom, nacionalna banka…

Mrvoš je uvjeren da su bezporezna zona, redovne direktne avionske linije iz Zagreba, Beograda i Venecije za Dubai i svega nešto više od pet sati leta dobar razlog za investiranje u nekretnine koje se mogu koristiti, ili po potrebi iznajmljivati.

Dubai je k tome od 20. listopada 2020. godine do 10. travnja 2021. godine domaćin svjetskog sajma EXPO 2020. Prema nekim procjenama posjetit će ga između od 20 do 25 milijuna ljudi. S druge strane, planirani završetak izgradnje prve faze Lamborghini kompleksa je ožujak 2020. godine.

- Slučajno? Ne, ništa u životu nije slučajno. U to će vrijeme biti gotova prva faza kompleksa s 1.565 stanova, a višemilijunski posjet sajmu odmah je u startu dobar potencijal za nove vlasnike stanova da ih iznajme, kalkulira Mrvoš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum