UPRAVLJANJE PODACIMA O PROSTORU

BRTONIGLA: Primjena projekta pametnih gradova

| Autor: Luka JELAVIĆ
Brtonigla (Milivoj MIJOŠEK)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prihvatio je prijavu Općine Brtonigla na javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta Pametnih gradova i općina i odobrio 72.407 kuna za sufinanciranje nabave webGIS programskih modula.

Pomoću tog informatičkog rješenja omogućena je evidencija vlasništva nekretnina te evidencija objekata javne infrastrukture (katastar zelenila, pješačke i biciklističke staze, parkirališta, dječja igrališta i sprave, građevine i uređaji javne namjene), sudjelovanje građana u prijavi komunalnih nedostataka pomoću besplatne mobilne i web aplikacije te javni prikaz podataka o prostoru na web stranici Općine.

U Općini Brtonigla su već osjetili prednosti korištenja webGIS (Geo) sustava koji je 2017. godine nabavljen vlastitim sredstvima, a u narednim godinama sustav je nadograđivan u cilju pregleda i upravljanje dijelom podataka o nerazvrstanim cestama, građevinskom području, javnoj rasvjeti, komunalnim obveznicima i sličnim podacima. Prednosti webGIS sustava kao suvremenog IT rješenja za upravljanje prostornim podacima i poslovnim procesima su jednostavnost pristupa (potrebna samo internetska veza), univerzalnost rješenja (moguće voditi sve vrste prostornih podataka), jednostavnost korištenja (korisnički orijentirano sučelje za djelatnike Općine i za građane na javnom portalu) te neograničeni broj korisnika sustava. Realizacijom ovog projekta, izravno ili posredno ostvaruju se ciljevi iz područja održivog razvoja, učinkovitog građenje, održavanja, korištenja i formiranja učinkovite infrastrukture, te u primjeni energetske učinkovitosti i poboljšanja kvalitete života građana.

Ukupna vrijednost investicije je nešto veća od 192.000 kuna.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater