PRISJEĆANJE NA VELIKI USPJEH

Branitelji Poreštine Oluju obilježili u Novoj Vasi. Peršurić: Zahvaljujući braniteljima, DANAS HRVATSKU GRADIMO U MIRU

| Autor: Glas Istre

Na spomen obilježje braniteljima Poreštine u Novoj Vasi danas su delegacije braniteljskih udruga Poreča i Poreštine, Grada Poreča-Parenzo i Udruge antifašističkih boraca Poreča odale počast svim hrvatskih braniteljima i svima koji su svoje živote nesebično dali za slobodu Hrvatske. Polaganjem vijenaca i minutom šutnje tako su obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, koji se danas slavi diljem zemlje u sjećanje na 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja.

Okupljene je pozdravio porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je rekao da, zahvaljujući braniteljima, njihovoj velikoj žrtvi i ljubavi prema našoj zemlji, danas imamo prilike graditi je u miru. Prisjetio se ovom prilikom svih porečkih i istarskih branitelja koji su se spremno odazvali obrani domovine i taj teški ratni put prošli bez ijedne mrlje, na što smo danas svi ponosni.

foto

Mirko Buić, zapovjednik 3. bataljuna 154. brigade Hrvatske vojske, kroz svoj se govor prisjetio ratnog puta svog bataljuna, najveće postrojbe kroz koju je prošao najveći broj branitelja Poreštine, njih više od 1.650.

Govoreći o samoj vojno redarstvenoj akciji Oluja, podsjetio je da počela u noći s 3. na 4. kolovoza 1995. u Novoj Vasi, odakle je bojna upućena u vojarnu na Trsatu. U noći 5. kolovoza krenuli su od Rijeke do Senja, Žute Lokve ,Otočca do Ličkog Lešća gdje su bili u pripravnosti. 7. kolovoza krenuli su pravcem Bunića, Debelog Brda, Jošani do Udbine sa zadaćom da na pomoćnom pravcu napadaju zajedno sa 9. gardijskom brigadom i djeluju u oslobađanju zračne luke i mjesta Udbina. Po izbijanju u širi rajon Udbine bojna je izvučena u područje Debelo Brdo-Jošani, sa zadaćom da bude u pripravnosti za naredna djelovanja.

foto

Uslijedili su dani kada je bojna zaposjela crtu obrane na državnoj granici rijeka Una do Štrbačkog Buka i Kestenova, Poljica do Gornjih Buševića sa zadaćom osiguravanja državne granice i sprečavanja protunapada neprijatelja kao i borbe s njegovom ostavljenim dijelovima, podsjetio je Buić na događanja, sve do 25 kolovoza kada je bojna izvučena sa ratne crte u rajon selo Bunić i sljedećeg se dana vratila u Poreč.

- Želim zahvaliti svim braniteljima koji su se bespogovorno odazvali na mobilizaciju, koji su požrtvovno izvršili sve postavljenje zadaće, želim se zahvaliti Gradu Poreču i svim jedinicama lokane samouprave i gospodarstva Poreštine na pruženoj materijalnoj i drugoj pomoći da bi nam olakšali uvjete boravka na ratištu kroz sve godine Domovinskog rata, zaključio je Buić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater