REPORTAŽA

BOGATA OPĆINA ČIJI JE NEZAVISNI NAČELNIK PRISTUPIO HDZ-u Mladen Grgeta: Za nas iz Funtane ona je Monako. Ovdje je Plenković pozitivan lik

| Autor: Robert FRANK
Mladen Grgeta (Snimio Milivoj Mijošek)

Mladen Grgeta (Snimio Milivoj Mijošek)


Ruše se političke barijere, u glavama se događaju značajni pomaci, a nekadašnji teški ideološki protivnici traže modele kako bi postali partneri. Tako bi se, s jednom ili dvije rečenice, mogla sažeti nova logika sklapanja političkih savezništava u Istri. Zanimljiv i zadnji primjer je Funtana, mala općina s najvećim prihodom po stanovniku. Prije svega zahvaljujući turizmu. Prekjučer je postigla ovogodišnji dnevni rekord: 18.274 turista!

Ipak, rekord svih rekorda, rezultat koji će se teško nadmašiti, ostvaren je 2019. godine: u jednom danu zabilježeno je 20 tisuća turista, tek koji više ili manje.

Ovdje, u Monaku Istre, kako o Funtani s neskrivenim ponosom priča novi-stari načelnik Mladen Grgeta, posluju i tri najveća hrvatske hotelijera: Valamar, Maistra i Plava Laguna.

Tu su i vrhunski kampovi, puno je privatnih inicijativa kao i obiteljskih ulaganja. Otkad je korone i usporavanja svijeta koji je prešao u manju brzinu, u Funtani se sve ubrzalo: gradi se, prodaje, nedavno je teren od 600 kvadrata prodan po cijeni od 500 eura po četvornom metru. Dakle, stranac je minimalni teren za obiteljsku kuću platio 300 tisuća eura. Stranci, saznajemo, ne pitaju previše za cijenu koja je zadnje dvije godine porasla za 100 posto. Unatoč tome se kupuje. Očito minus kamate na štednju motiviraju Europljane na investiranje u nekretnine po Istri. A u Funtani to nailazi na plodno tlo.

Samo u 2020. izdano je 30 građevinskih dozvola. Golemi proračun od čak 28 milijuna kuna za Funtanu od jedva 1.000 stanovnika pruža velike mogućnosti. To je kao da Pula sa 56 tisuća ljudi ima proračun od 1,6 milijardi kuna, a ne planirani od oko 500 milijuna kuna, od čega je izvršenje manje i za stotinjak milijuna.

Po brojnim kriterijima uspješna, Funtana je, eto, prešla u ruke HDZ-a, pod okrilje i dalje najsnažnije stranke u Hrvatskoj. OK, upućeni kažu da je tamošnji načelnik Mladen Grgeta, koji je prekjučer i formalno pristupio HDZ-u, oduvijek malo naginjao udesno, ali ne dalje i više od toga. Taman koliko je trebalo da postane dio priče koju nacionalno vodi Andrej Plenković, a lokalno, uz njegovu podršku i povjerenje, županijski šef stranke i saborski zastupnik Anton Kliman.

Nije slučajno da se Funtana nije zazelenila IDS-ovim bojama ni pocrvenila SDP-ovim. S ravno tisuću stanovnika, zanimljivo bez ijednog sela, zaseoka ili mjesta, Funtana ima podosta onih koji su porijeklom Dalmatinci i čiji dolazak u najturističkije mjesto u Hrvatskoj seže još u pedesete godine prošlog stoljeća. U međuvremenu, (po)ratne okolnosti u ovaj su kraj dovele Slavonce i Hrvate iz Bosne. Došli su kao prognanici, zaposlili se, oženili, pokrenuli svoje biznise.

"Prilagodili su se, dio su naše zajednice. Moguće je da ih je i više nego nas Istrijana, pa kad se sve to zbroji i oduzme, HDZ je usred Istre, tamo gdje bi se to donedavno možda i najmanje očekivalo, i zahvaljujući ovoj činjenici dobio vlast", kaže načelnik Funtane Mladen Grgeta.

To je postao preko Nezavisne liste grupe građana pod nazivom "Glas za Funtanu", a u HDZ je ušao i toj se stranci otvoreno priklonio, sam će to reći, iz nekoliko razloga. No najprije je povukao potez kojim je HDZ-u omogućio da na političku kartu Istre trofejno zabode još jednu zastavicu sa stranačkim obilježjima, treću po redu, nakon već tradicionalnog i podrazumijevajućeg Svetog Petra u Šumi i Karojbe. Funtani je pak ulaskom u HDZ doveo mogućnost još većeg prosperiteta. Vrijednost ovog transfera je više simboličke naravi nego što ima neko veće političko značenje. Nije Funtana oduzeta IDS-u ili SDP-u u bespoštednoj izbornoj utakmici, ali nije ni beznačajno da nezavisni nakon izbora ulazi u HDZ.

Grgeta s jedne strane transferom u HDZ nije izdao političke principe ni svoj svjetonazor koji ga, uostalom, i pozicionira prema reformiranom i prema Istri puno blažem, prihvatljivijem, tolerantnijem i drugačijem HDZ-u. "Ovdje se na Plenkovića gleda izrazito pozitivno", pojašnjava Grgeta.

S druge strane, načelnik Funtane je pragmatičan i realan. Nakon već dva odrađena mandata, svjestan je koliko je lakše kreirati lokalne politike, donositi razvojne odluke i u konačnici ih provoditi ako je općinska vlast naslonjena na državnu. Tako to funkcionira u cijelom svijetu, ni Hrvatska ni Istra, ni HDZ ni nezavisni nisu po tome ekskluzivni. Jedna je osoba, priznat će i Grgeta, a naglasiti i predsjednik HDZ-a te premijer Plenković, u tome odradila važan posao.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater