DOBRA HRANA

FOTO / Gljive i jabuke okupile Novigrad u dvodnevnoj fešti mirisa i okusa

| Autor: Zvonimir Guzić


Boje jeseni preplavile su protekli vikend Novigrad, a građani su mogli uživati u dvjema tradicionalnim listopadskim manifestacijama koje slave mirise, okuse i ljepotu ovog godišnjeg doba. Novigradska Porporela i dvorište Zajednice Talijana bili su mjesta druženja, dobre hrane i pozitivne energije gdje su se paralelno održavali Dani gljiva i Dan jabuka.

Šarolika zbirka

Prvi su počeli gljivari iz Mikološko-gljivarske udruge Russula Novigrad koji su već u ranim popodnevnim satima imali spremnu izložbu sa 168 primjeraka gljiva, a bogata gastro ponuda mamila je posjetitelje svojim intenzivnim mirisima.

Čak 168 raznih vrsta gljiva bilo je na izložbi u Novigradu (Snimio Zvonimir Guzić)Čak 168 raznih vrsta gljiva bilo je na izložbi u Novigradu (Snimio Zvonimir Guzić)

Kako nam je istaknuo predsjednik novigradskih gljivara, Drago Penava Tašo, udruga Russula osnovana je ovog ljeta i trenutno broji pedesetak članova, a ovo im je prva veća manifestacija koju su organizirali. Nekada su djelovali kao podružnica Društva gljivara Bujštine Boletus, ali su zbog administrativnih poteškoća odlučili krenuti vlastitim putem.

– Na nagovor prijatelja, nakon nekoliko godina pauze, odlučili smo osnovati vlastitu novigradsku gljivarsku udrugu kako bismo ponovno mogli uživati u prirodi, gljivama i dobrom druženju. Ovim putem želimo zahvaliti Gradu Novigradu, Turističkoj zajednici, brojnim donatorima te gljivarskim udrugama iz raznih dijelova Hrvatske, pa čak i iz Srbije, čiji su doprinos i dolazak uveličali našu premijernu gljivarsku feštu. Posebna zahvala ide i našim kuharima koji su osmislili i pripremili bogat meni na bazi gljiva, rekao je Penava.

Bogata izložbena zbirka gljiva (Snimio Zvonimir Guzić)Bogata izložbena zbirka gljiva (Snimio Zvonimir Guzić)

Bogat gljivarski "fundus" došao je iz svih krajeva šire regije, a pravi "kustosi" u slaganju izložbenog postava bili su determinatori Josip Levanić i Mario Feldšar-Šunjić iz Ivanca, Josip Marino Šimić iz Umaga i Miro Praskalo Burgi iz Poreča. Šarolika zbirka nudila je dobro poznate i jestive domaće vrste, ali i mnoštvo otrovnih primjeraka ove šumske biljke koju nije poželjno brati bez osnovnog stručnog znanja. Problema sa znanjem nisu imali u gastro odjelu zaduženom za bogat meni koji je nudio gljive na "mali milijun" načina. Tako su u ponudi, uz klasičan, gljivarski kotlić bile i gljive sa roštilja, fuži sa gljivama, rižoto od gljiva, salata od lisičarki, pašteta od gljiva, a kao posebna delicija nudile su se palačinke od gljiva.

Jedna od otrovnijih vrsta gljiva (Snimio Zvonimir Guzić)Jedna od otrovnijih vrsta gljiva (Snimio Zvonimir Guzić)

Čarima gljiva nije odolio ni gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kojeg smo sreli u blizini gljivarskog šatora.

- Danas je Novigrad u znaku jeseni i prirode i svakako treba pohvaliti gljivare u njihovom premijernom izdanju. Potrudili su se obogatiti ponudu, pozivajući brojna društva iz regije kako bi organizirali što kvalitetniju izložbu i manifestaciju. Ovim putem želim zahvaliti i Društvu gljivara Boletus i njihovom predsjedniku Željku Ružiću, kao i Mikološkom savezu Istarske županije, koji su godinama prije organizirali izložbe i Dane gljiva u Novigradu, istaknuo je gradonačelnik.

Maštovite kreacije jela od jabuke (Snimio Zvonimir Guzić)Maštovite kreacije jela od jabuke (Snimio Zvonimir Guzić)

Nakon obilaska gljivarske manifestacije, gradonačelnik se uputio prema dvorištu Zajednice Talijana, gdje je u povodu svjetskog Dana jabuke udruga Zdravi Novigrad organizirala natjecanje u spravljanju slatkih i slanih jela na bazi jabuke. Gradonačelnik Milos bio je jedan od članova žirija koji su ocjenjivali pristigle jabučne delicije, dodajući ovom jesenskom vikendu dodatnu dozu druženja i pozitivne energije.

Za razliku od intenzivnog mirisa gljiva, bogata ponuda jela od jabuka pružala je posjetiteljima potpuno drugačiju aromu, a dekoracija pojedinih tacni i tanjura bila je prava umjetnička kreacija. Nakon gotovo sat vremena isprobavanja mnogobrojnih slanih i slatkih jela, žiri na čelu s gradonačelnikom proglasio je najbolje kuharice i njihove specijalitete.

Dugina fantazija jedno od nagrađenih jela (Snimio Zvonimir Guzić)Dugina fantazija jedno od nagrađenih jela (Snimio Zvonimir Guzić)

U kategoriji slatkih jela prvo mjesto osvojila je Ana Červar Rakamarić s Pitom od jabuka i badema, dok su drugo i treće mjesto pripala Lizabeti Kocijančić s Karamelom te Danieli Knapić s Mekanim keksima od jabuka. Među slanim jelima najbolja je bila Sanja Vivoda sa svojim jelom pod nazivom Jesenja priča, dok je drugo mjesto pripalo Ireni Blažić s Duginom fantazijom, a treća je bila "slatka" pobjednica Ana Červar Rakamarić s Tarom od jabuka i luka.

Kulinarsko umijeće

Za svoje kulinarsko umijeće prvonagrađene kuharice dobile su sliku lokalne umjetnice Slavice Oplanić iz Likovne udruge Agata, dok su drugoplasirane i trećeplasirane osvojile potrepštine za pripremu kolača. Nakon podjele nagrada posjetitelji su, uz dobrovoljnu donaciju, mogli probati sva jela od jabuka, a prikupljena sredstva bit će proslijeđena Centru za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama.

Bogata gastro ponuda jela od jabuke (Snimio Zvonimir Guzić)Bogata gastro ponuda jela od jabuke (Snimio Zvonimir Guzić)

I dok je jabučna manifestacija trajala jedan dan, gljivari su uživali u bogatom dvodnevnom programu, a za glazbeni ugođaj prvog dana pobrinuli su se DJ Mille i Alfa Time Band te One Man Band završnu večer stvarajući veselu i zabavnu atmosferu novigradskog jesenskog vikenda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama