Boje jeseni preplavile su protekli vikend Novigrad, a građani su mogli uživati u dvjema tradicionalnim listopadskim manifestacijama koje slave mirise, okuse i ljepotu ovog godišnjeg doba. Novigradska Porporela i dvorište Zajednice Talijana bili su mjesta druženja, dobre hrane i pozitivne energije gdje su se paralelno održavali Dani gljiva i Dan jabuka.
Prvi su počeli gljivari iz Mikološko-gljivarske udruge Russula Novigrad koji su već u ranim popodnevnim satima imali spremnu izložbu sa 168 primjeraka gljiva, a bogata gastro ponuda mamila je posjetitelje svojim intenzivnim mirisima.
Čak 168 raznih vrsta gljiva bilo je na izložbi u Novigradu (Snimio Zvonimir Guzić)
Kako nam je istaknuo predsjednik novigradskih gljivara, Drago Penava Tašo, udruga Russula osnovana je ovog ljeta i trenutno broji pedesetak članova, a ovo im je prva veća manifestacija koju su organizirali. Nekada su djelovali kao podružnica Društva gljivara Bujštine Boletus, ali su zbog administrativnih poteškoća odlučili krenuti vlastitim putem.
– Na nagovor prijatelja, nakon nekoliko godina pauze, odlučili smo osnovati vlastitu novigradsku gljivarsku udrugu kako bismo ponovno mogli uživati u prirodi, gljivama i dobrom druženju. Ovim putem želimo zahvaliti Gradu Novigradu, Turističkoj zajednici, brojnim donatorima te gljivarskim udrugama iz raznih dijelova Hrvatske, pa čak i iz Srbije, čiji su doprinos i dolazak uveličali našu premijernu gljivarsku feštu. Posebna zahvala ide i našim kuharima koji su osmislili i pripremili bogat meni na bazi gljiva, rekao je Penava.
Bogata izložbena zbirka gljiva (Snimio Zvonimir Guzić)
Bogat gljivarski "fundus" došao je iz svih krajeva šire regije, a pravi "kustosi" u slaganju izložbenog postava bili su determinatori Josip Levanić i Mario Feldšar-Šunjić iz Ivanca, Josip Marino Šimić iz Umaga i Miro Praskalo Burgi iz Poreča. Šarolika zbirka nudila je dobro poznate i jestive domaće vrste, ali i mnoštvo otrovnih primjeraka ove šumske biljke koju nije poželjno brati bez osnovnog stručnog znanja. Problema sa znanjem nisu imali u gastro odjelu zaduženom za bogat meni koji je nudio gljive na "mali milijun" načina. Tako su u ponudi, uz klasičan, gljivarski kotlić bile i gljive sa roštilja, fuži sa gljivama, rižoto od gljiva, salata od lisičarki, pašteta od gljiva, a kao posebna delicija nudile su se palačinke od gljiva.
Jedna od otrovnijih vrsta gljiva (Snimio Zvonimir Guzić)
Čarima gljiva nije odolio ni gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kojeg smo sreli u blizini gljivarskog šatora.
- Danas je Novigrad u znaku jeseni i prirode i svakako treba pohvaliti gljivare u njihovom premijernom izdanju. Potrudili su se obogatiti ponudu, pozivajući brojna društva iz regije kako bi organizirali što kvalitetniju izložbu i manifestaciju. Ovim putem želim zahvaliti i Društvu gljivara Boletus i njihovom predsjedniku Željku Ružiću, kao i Mikološkom savezu Istarske županije, koji su godinama prije organizirali izložbe i Dane gljiva u Novigradu, istaknuo je gradonačelnik.
Maštovite kreacije jela od jabuke (Snimio Zvonimir Guzić)
Nakon obilaska gljivarske manifestacije, gradonačelnik se uputio prema dvorištu Zajednice Talijana, gdje je u povodu svjetskog Dana jabuke udruga Zdravi Novigrad organizirala natjecanje u spravljanju slatkih i slanih jela na bazi jabuke. Gradonačelnik Milos bio je jedan od članova žirija koji su ocjenjivali pristigle jabučne delicije, dodajući ovom jesenskom vikendu dodatnu dozu druženja i pozitivne energije.
Za razliku od intenzivnog mirisa gljiva, bogata ponuda jela od jabuka pružala je posjetiteljima potpuno drugačiju aromu, a dekoracija pojedinih tacni i tanjura bila je prava umjetnička kreacija. Nakon gotovo sat vremena isprobavanja mnogobrojnih slanih i slatkih jela, žiri na čelu s gradonačelnikom proglasio je najbolje kuharice i njihove specijalitete.
Dugina fantazija jedno od nagrađenih jela (Snimio Zvonimir Guzić)
U kategoriji slatkih jela prvo mjesto osvojila je Ana Červar Rakamarić s Pitom od jabuka i badema, dok su drugo i treće mjesto pripala Lizabeti Kocijančić s Karamelom te Danieli Knapić s Mekanim keksima od jabuka. Među slanim jelima najbolja je bila Sanja Vivoda sa svojim jelom pod nazivom Jesenja priča, dok je drugo mjesto pripalo Ireni Blažić s Duginom fantazijom, a treća je bila "slatka" pobjednica Ana Červar Rakamarić s Tarom od jabuka i luka.
Za svoje kulinarsko umijeće prvonagrađene kuharice dobile su sliku lokalne umjetnice Slavice Oplanić iz Likovne udruge Agata, dok su drugoplasirane i trećeplasirane osvojile potrepštine za pripremu kolača. Nakon podjele nagrada posjetitelji su, uz dobrovoljnu donaciju, mogli probati sva jela od jabuka, a prikupljena sredstva bit će proslijeđena Centru za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama.
Bogata gastro ponuda jela od jabuke (Snimio Zvonimir Guzić)
I dok je jabučna manifestacija trajala jedan dan, gljivari su uživali u bogatom dvodnevnom programu, a za glazbeni ugođaj prvog dana pobrinuli su se DJ Mille i Alfa Time Band te One Man Band završnu večer stvarajući veselu i zabavnu atmosferu novigradskog jesenskog vikenda.