POTICANA STANOGRADNJA

BIT ĆE IH JOŠ: U Istri dosad izgrađena 393 POS-ova stana

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Broj stanova u Istri trebao bi se uvećati nakon što krene gradnja još 32 stana u Rovinju i 90 stanova u Umagu

 

Pogram poticane stanogradnje pokrenut je 2001. godine u mandatu koalicijske Račanove vlade s ciljem da se prije svega mladim obiteljima, ali i ostalim građanima omogući da, uz ispunjavanje određenih kriterija, do stambenih kvadrata dođu po uvjetima koji su povoljniji od tržišnih.

Kako javlja portal župan.hr, u Hrvatskoj su u gotovo 20 godina provođenja programa po POS modelu sagrađena 8.322 stana. Ukupna investicija vrijedna je oko 4,3 milijarde kuna, od čega se 1,1 milijarda odnosi na poticaje građanima. Po broju takvih izgrađenih stanova očekivano prednjači Zagreb na koji otpada više od trećine ukupnog broja, odnosno 2.953 izgrađena POS stana. Uz najveći hrvatski grad puno se po tom programu gradilo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je izgrađeno 1.188, te u Primorsko-goranskoj županiji s izgrađenih 974 POS stanova.

Istarska županija s izgrađena 393 stana nalazi se na šestom mjestu po broju izgrađenih stanova među hrvatskim županijama, a više stanova nego u Istri po tom je programu sagrađeno i u Varaždinskoj županiji 692, te u Zadarskoj 492 stana.

Broj stanova u Istri trebao bi se uvećati nakon što krene gradnja još 32 stana u Rovinju i 90 stanova u Umagu, gradu u kojem inače najviše u Istarskoj županiji gradilo po POS modelu s obzirom da su u tri zgrade tamo dosad već izgrađena 122 stana.

U Puli su POS-ovi stanovi izgrađeni na dvije lokacije. 2004. godine izgrađena su tri objekta s po 10 stanova u Mutilskoj ulici, odnosno ukupno 30 tzv. "Čačićevih stanova", dok su 2013. godine u sklopu Programa izgrađena dva objekta s ukupno 65 stanova u Divkovićevoj ulici u Šijani. Osim u ta dva grada POS-ovi stanovi u Istri su se u protekla dva desetljeća gradili i u Fažani, Bujama, Balama, Buzetu, Funtani, Labinu, Novigradu i Rovinju. S obzirom da je model poticane stanogradnje postao oblik demografske mjere u zadnjih je nekoliko godina ponovno dobio veliki zamah.

Cijena po četvornom metru znatno je niža od tržišne, u nekim gradovima čak upola manja. Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama samo u periodu od 2017. godine do danas po modelu poticane stanogradnje izgrađeno je 511 stanova, a u narednih godinu do dvije planira se izgraditi još tisuću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom