VEĆ U LIPNJU ŠPICA TURISTIČKE SEZONE

BEZ AKUMULACIJE BUTONIGA ISTRA BI BILA ŽEDNA: Potrošnja vode iznad svih očekivanja, nadležni apeliraju - RACIONALNO S VODOM!

Neovisno o nepovoljnim hidrološkim prilikama, dugom sušnom razdoblju, manjoj izdašnosti izvora i niskom nivou akumulacije Butoniga, kao i većoj potrošnji vode, u Istarskom vodovodu Buzet procjenjuju da bi ljetna vodoopskrba i ove godine trebala biti sigurna, odnosno proći bez redukcija

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Akumulacija Butoniga (Arhiv Glasa Istre)

Akumulacija Butoniga (Arhiv Glasa Istre)


Istra je ranije nego ikada zakoračila u špicu turističke sezone. Već je prvih lipanjskih dana probila sve rekorde, a povećani broj turista u kombinaciji sa sušnim razdobljem i visokim temperaturama, pridonio je i većoj potrošnji vode koja je iznad svih očekivanja. Trenutno na području djelovanja Istarskog vodovoda Buzet, uključujući količine koje se distribuiraju Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar, iznosi oko 1.350 litara vode u sekundi te se približava maksimalnoj špici od oko 1.450 litara vode u sekundi.

- Prvi smo se puta maksimalnoj špici približili već u lipnju, obično se to znalo događati u srpnju i kolovozu, kaže direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić te dodaje da bi neovisno o nepovoljnim hidrološkim prilikama, manjoj izdašnosti izvora i niskom nivou akumulacije Butoniga, kao i većoj potrošnji vode, ljetna vodoopskrba i ove godine trebala biti sigurna, odnosno proći bez redukcija.

- Prema svim simulacijama koje smo izradili ne bi trebalo doći do poremećaja u distribuciji vode tako da trenutno ne razmišljamo o nikakvim ograničenjima niti o redukciji, upravo zahvaljujući aktivnostima koje poduzimamo od početka godine. Od siječnja kontinuirano zahvaćamo vodu iz izvora Bulaž i usmjeravamo je u akumulaciju Butoniga i na Postrojenje za kondicioniranje vode Butoniga, prema sustavu ključnom za vodoopskrbu Istre u špicama turističke sezone. Do sada smo iz Bulaža u akumulaciju upustili oko 1,1 milijun kubika vode, a na postrojenje više od 700.000 kubika i na taj način štedjeli vodu u akumulaciji. Voda iz Bulaža i dalje se usmjerava prema sustavu Butoniga, a od ovog tjedna vodom iz Bulaža, zbog njegove niske izdašnosti, prihranjujemo i sustav Sveti Ivan, napominje Nežić.Ilustracija

Mladen Nežić (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Nepovoljne hidrološke prilike koje traju od polovice prošle godine do danas s tendencijom daljnjeg nastavka, ipak su dovele do toga da se bez obzira na učinjeno, strahuje za sigurnost vodoopskrbe radi izuzetno niskih izdašnosti izvora i niskog nivoa akumulacije Butoniga. Tako je izdašnost izvora Gradole na manje od 500 litara vode u sekundi, izvora Sv. Ivan na manje od 200 litara vode u sekundi, a izvora Bulaž na manje od 100 litara vode u sekundi. Nivo akumulacije Butoniga je na koti od 36,29 metara nad morem. S obzirom na situaciju, Istarski vodovod apelira na potrošače da vodu troše racionalno.

Stanje s izdašnošću izvora je otprilike kao sušne 2012. godine kada je Istra tijekom ljeta zabilježila zadnju redukciju vode, no ono što daje optimizam, ističe Nežić, je to što je u akumulaciji Butoniga nivo vode viši za 1,25 metara, odnosno u njoj je gotovo 2,1 milijuna kubika vode više nego u istom razdoblju 2012. godine. Ako je Istarski vodovod izvukao ekstremno sušnu 2012. godinu onda bi po toj matematici trebao i ovu. Ono što se može desiti to je povećanje temperature u akumulaciji iznad 25 stupnjeva, no nadležnom ministarstvu već je upućen zahtjev da se odobri eventualno odstupanje od tog parametra. Trenutno se sirova voda zbog povišene temperature zahvaća sa 3 i 4 usisa vodozahvatnog tornja.

Može se također desiti da se nivo vode u akumulaciji spusti na kotu ispod biološkog minimuma od 34 metra nad morem, primjerice 2012. godine je pao na 32,5 metara nad morem što je ujedno najniža kota akumulacije, međutim Istarski vodovod i tu pazi da ne dođe do nekog poremećaja tako da je dodatno angažirao Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu da intenzivnije radi monitoring kvalitete vode u akumulaciji.

- Brojne aktivnost koje smo odradili nakon 2012. godine, definitivno su pridonijele i spasu ove sezone, a to je prvenstveno povezivanje izvora u dolini rijeke Mirne s akumulacijom Butoniga što nam je omogućilo prihranjivanje Butonige vodom iz Bulaža. Kako bi dodatno postigli još veći stupanj sigurnosti vodoopskrbe, u raznim fazama je cijeli niz projekata za koji su potrebna značajna financijska sredstva. Međutim, sigurna vodoopskrba nema alternative. Nastavak povezivanja sustava na periferiji te nastavak povezivanja resursa jest dio strateških planova Istarskog vodovoda Buzet, a nadamo se da će za njihovu realizaciju sluha imati i Hrvatske vode. S obzirom na klimatske promjene, s obzirom na to da se svake godine dešavaju neki ekstremi, moramo poduzeti još neke aktivnosti u nadležnosti Istarskog vodovoda, ali i potaknuti Hrvatske vode da također poduzmu dio aktivnosti na osiguranju dodatnih količina vode i poboljšanju kvaliteta vode u akumulaciji Butoniga jer bez akumulacije i postrojenja Butoniga, Istra bi svake godine bila žedna, napominje Nežić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini