GORUĆI PROBLEM

BESPRAVNA GRADNJA U ROVINJU Komunalni redari redovito prijavljuju, ali ništa se ne rješava. INSPEKCIJI TREBA I NEKOLIKO MJESECI DA IZAĐE NA TEREN

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Kako ističe gradonačelnik Marko Paliaga, IDS u Saboru nastoji amandmanima na Zakon o građevinskoj inspekciji dati veće ovlasti komunalnim redarima. Ovako od prijave građevinskoj inspekciji do izlaska na teren prolaze tjedni ili mjeseci, pa u međuvremenu objekt često bude dovršen, a ponekad i u funkciji

Jedan od gorućih problema u Rovinju je bespravna gradnja. Čak i nakon nove runde legalizacije, prošle godine je evidentirano i prijavljeno ukupno 47 gradnji za koje se osnovano sumnja da se izvode bez odgovarajuće građevinske dokumentacije.

"Mi uredno prijavljujemo radove građevinskoj inspekciji, ali je proces vrlo spor i neefikasan", komentira voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grada Rovinja, Elvis Prenc.

Podsjetimo, prošle je godine uspješno zaustavljena bespravna gradnja objekta u uvali Valfaborso, ali taj slučaj predstavlja iznimku. Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga nedavno je rekao da Rovinj želi vlastitu građevinsku inspekciju, za što se zastupnici IDS-a zalažu u Saboru. Njihovi amandmani za dopunu Zakona o građevinskoj inspekciji usmjereni su na to da se komunalnim redarima omogući da interveniraju, odnosno poduzmu potrebne mjere čim na terenu uoče bespravne građevinske radove, kako bi se problem zaustavio u začetku. U praksi se, kako saznajemo, pokazalo kako od prijave redara inspekciji do izlaska građevinskog inspektora na teren mogu proteći tjedni, ponekad i mjeseci, kad je objekt već i završen, a ponekad i u funkciji.

"Zakonska se regulativa nadopunjuje, pa tako komunalni redari svake godine dobivaju dodatne ovlasti. Danas je praksa djelovanja komunalnih redara kompleksna i uključuje poznavanje mnogobrojnih zakona", izjavio je Prenc.

Problem predstavlja i bespravno kampiranje u vrijeme ljetnih mjeseci.

"Navedeno se kontrolira već najmanje deset godina, provodi se sustavni i svakodnevni nadzor pa smo takve radnje uspjeli znatno smanjiti", govori Prenc. Svojim su redovitim kontrolama uspjeli smanjiti broj ilegalnih kampista, no ipak je ispisano 31 upozorenje i 81 kazna. Najveći je problem, pojašnjava Prenc, to što je teritorij Grada Rovinja velik. Upravo zato zahvaljuje građanima koji su ih o ilegalnim kampistima obavještavali, te ih poziva da to rade i dalje.

"Bespravnim kampiranjem dovodi se u opasnost šuma zbog požara, a takvi kampisti često ostavljaju i puno smeća za sobom", ističe Prenc.

Uoči ljeta komunalni redari su izvršili obilježavanje gabarita svih ugostiteljskih terasa na javnim površinama i pomorskom dobru. Svakodnevnim su nadzorom obilazili javne površine kontrolirajući poštivanje dodijeljenih gabarita.

"Taj je problem najvidljiviji u špici sezone kad grad vrvi turistima. Istaknuo bih kako nismo nikada radili problem za koju stolicu više u tom razdoblju, ali kada se učestalo uzurpira ili onemogućuje prolaz, tu smo nemilosrdni", izjavljuje Prenc, pa je tako tijekom 2018. godine za one "upornije" u prelaženju dodijeljenog prostora ispisano 21 upozorenje i 10 kazni. (Aleta BRATTONI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom