22 MARINE NA JADRANU

ACI - NAJVEĆI LANAC MARINA NA MEDITERANU: Regionalni lider u nautičkom turizmu, ali i razvoju pametnih, zelenih i održivih modela poslovanja

Da nastojanja u modernizaciji i održivom razvoju kod tvrtke ACI d.d. nisu tek prazne riječi, pokazuju i ogledna svjetska priznanja za izvrsnost – ISO certifikati. Riječ je o međunarodno priznatim normama koje potvrđuju najvišu razinu kvalitete u brojnim područjima poslovanja, a ACI je u prethodnoj godini ostvario sve četiri. Točnije, tvrtka je ponovno ostvarila certifikat ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i od ranije uvedeni ISO 27001:2013, međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću

| Autor: Promo
Po mnogočemu posebna - ACI marina Rovinj

Po mnogočemu posebna - ACI marina Rovinj


Brojni turisti iz cijelog svijeta, kao i oni domaći, bez imalo će zadrške potvrditi da je Hrvatska zaista ono najbliže raju na zemlji. Iako broji tek svojih malenih 56.594 km², koliko zapravo čarolija krije najbolje znaju nautičari. Jedinstvena razvedena obala s 1.000 prekrasnih otoka, iznadprosječan broj sunčanih dana, kristalno čisto more i netaknuta mediteranska priroda idealan su spoj koji hrvatski Jadran čine toliko neodoljivim.

Međutim, sve su to ujedno i razlozi zašto se čari Lijepe naše najbolje mogu doživjeti baš jedrenjem, a upravo se za to već gotovo četiri desetljeća brine najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d. Osim što sa svoje 22 marine u najljepšim krajevima Jadrana povezuje sjever i jug hrvatske obale te nudi neke od najljepših nautičkih ruta na čitavom Mediteranu, ACI također predvodi i u zaštiti mora, okoliša i zajednice te u razvoju održivih i zelenih modela poslovanja.

Tradicija brige o moru, okolišu i zajednici

ACI jednom od svojih najvažnijih vrijednosti, ali i dužnosti smatra upravo brigu prema moru i okolišu. A da nije samo riječ o dužnosti, već i o istinskoj ljubavi najbolje pokazuju velike akcije čišćenja u ACI marinama diljem zemlje. Ova tradicionalna zbivanja iz godine u godinu okupljaju brojne djelatnike ACI-ja, dobrovoljce iz lokalnih ronilačkih klubova te ostale vrijedne članove zajednice, koji zajedničkim snagama iz podmorja ACI marina izvlače sav otpad koji silom prilika i raznih faktora tamo završi tijekom godine.

Foto

ACI marina Pula

Među prošlogodišnjim akcijama, posebno su se istaknule akcije u ACI marinama Šimuni, Skradin, Dubrovnik i Split, a njihova je ključna svrha, osim uklanjanja otpada, također bila i poslati snažnu poruku o važnosti ovakvih akcija. Tako su studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu sav prikupljeni otpad pretvorili u umjetnička djela, koja su ostala simboličan i trajan podsjetnik budućim generacijama na važnost čuvanja blaga koje im ostaje u nasljeđe. Naposljetku, koliko su ove akcije značajne i uspješne najbolje potvrđuju međunarodno priznate Plave zastave koje se ponosno viju u gotovo svim ACI marinama diljem Jadrana, a koje simboliziraju iznimnu čistoću mora i priobalja te odgovorno gospodarenje pomorskim dobrom.

Potpuno digitalizirana ACI marina Rovinj

Ljudski faktor je nedvojbeno važan, no sve je jasnije kako će u budućnosti presudnu ulogu imati upravo tehnologija. ACI stoga pomno prati tržišna zbivanja u području digitalne transformacije te kontinuirano primjenjuje najsuvremenija digitalna rješenja, kako pri kreiranju kvalitetnijeg iskustva za svoje goste, tako i pri razvoju održivih poslovnih modela. Najsvježiji primjer za to je ACI marina Rovinj, nositeljica prestižnih pet sidara i jedna od najluksuznijih te najsuvremenijih marina Mediterana.

Ova po mnogočemu posebna marina 2019. godine je u potpunosti renovirana s ciljem kompletne modernizacije infrastrukture i usluge, pri čemu je jedan od ključnih rezultata upravo maksimalna digitalizacija. To se ponajprije očituje u upravljanju prometom unutar marine, gdje je dozvoljen pristup samo korisnicima marine i veza, za koje su osigurane i Tesla punionice za električna vozila. Štoviše, Tesla punionice mogu se pronaći u većini ACI marina, a njima se u Istri još može pohvaliti ACI marina Umag, dok će ih ACI marina Pomer uvesti – i to vrlo uskoro.

Foto

Uskoro će dobiti punionicu za električna vozila - ACI marina Pomer

A kad je riječ o ostalim digitalnim rješenjima u ACI marini Rovinj, tu je i napredni sustav mjerenja koji omogućuje upravljanje potrošnjom resursa u realnom vremenu te digitalni prikaz izmjerenih podataka, a obuhvaća pametna rješenja za nadzor potrošnje energenata i vode po gatu, potrošnje sanitarne vode te navodnjavanja zelenih površina putem automatike i senzorike, gdje se potrošnja programira s obzirom na godišnje doba. Uz to, navedeni sustav također prikuplja i meteorološke podatke pa je tako u marini u svakom trenutku dostupan prikaz temperature zraka, vlage, rosišta, brzine i smjera vjetra, padalina i tlaka zraka – a sve u realnom vremenu, što je nautičarima preduvjet za sigurnu i ugodnu plovidbu.

Budućnost nautičkog turizma pred vratima

Međutim, tehnološki razvoj i digitalna transformacija ne staju na ACI marini Rovinj. Naprotiv, u luci nautičkog turizma Porto Baroš u Rijeci uskoro će svjetlo dana ugledati najnovija i po svim aspektima najnaprednija hrvatska marina do sad – ACI marina Rijeka.

Riječ je o najvećem projektu nautičkog turizma u povijesti Republike Hrvatske, u koji će ACI, u suradnji s tvrtkom GITONE, kroz sljedećih nekoliko godina investirati najmanje 363 milijuna kuna s ciljem uspostave tehnološki najsuvremenije marine u Hrvatskoj, orijentirane na megajahte i luksuzni turizam. ACI-GITONE je za ovo pomorsko dobro ostvario koncesiju od 30 godina, a u tom će periodu pružiti izniman doprinos razvoju lokalnog i regionalnog gospodarstva te lokalne zajednice, koja će značajno profitirati otvorenjem velikog broja radnih mjesta. Uz to, ova će ACI marina u potpunosti promijeniti ponudu i vizuru Rijeke te snažno pozicionirati grad na nautičkoj karti Europe.

Izvrsnost potvrđuju četiri ISO certifikata

Da nastojanja u modernizaciji i održivom razvoju kod tvrtke ACI d.d. nisu tek prazne riječi, pokazuju i ogledna svjetska priznanja za izvrsnost – ISO certifikati. Riječ je o međunarodno priznatim normama koje potvrđuju najvišu razinu kvalitete u brojnim područjima poslovanja, a ACI je u prethodnoj godini ostvario sve četiri. Točnije, tvrtka je ponovno ostvarila certifikat ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO   50001 za energetsku učinkovitost i od ranije uvedeni ISO 27001:2013, međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću. Dakle, ACI je postao jedno od prvih velikih hrvatskih poduzeća iz turističkog sektora koje je certificirano po sve četiri navedene ISO norme, što potvrđuje uspješnost u provedbi politike kontinuiranog poboljšanja sustava upravljanja kvalitetom, okolišem i energijom te ispunjavanja obveza usklađenosti. Uz to, ACI ima i jedno izuzetno važno domaće priznanje, a riječ je o ZelEn certifikatu koji dodjeljuje HEP OPSKRBA d.o.o. kao potvrdu visoke odgovornosti prema okolišu, a koji je ACI-ju dodijeljen za dugogodišnje korištenje energije iz 100% obnovljivih izvora.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter