(Istarska županija)
Dani otvorenih vrata agroturizama Istre, jedinstvena su eno-gastronomska manifestacija koja je osvojila srca svih posjetitelja. Ove godine slavi svoje jubilarno 15. izdanje, a iz godine u godinu ova manifestacija postala je tradicija koju svi s nestrpljenjem iščekuju - prilika da se ožive priče naših nona i nonića, da se kuša domaća jela pripremljena s ljubavlju i da se osjeti pravi duh Istre. I ove godine četiri vikenda u mjesecu studenom bit će rezervirani za agroturizme diljem Istre koji će otvoriti svoja vrata i ponuditi najbolje od svojih delicija. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva marljivo prikupljaju plodove svog rada kako bi ih pretvorili u autentična jela koja slave našu baštinu, domaću hranu i zajedništvo.
Dani otvorenih vrata agroturizama Istre predstavljaju jedinstvenu enogastronomsku manifestaciju koja se kontinuirano već petnaestu godinu za redom organizira u agroturizmima diljem Istarske županije. AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre osnovana je od strane Istarske županije s ciljem povezivanja javnog i privatnog sektora te implementaciju projekata u ruralnom prostoru Istre. Od samog osnutka, istarska tradicija, gastronomija i kultura predstavljaju temeljne vrijednosti, koje su međusobno povezane i integrirane te u konačnici dovode do glavnog cilja Agencije, a to je poboljšanje života i oživljavanje gospodarskih aktivnosti i poljoprivrede u ruralnom prostoru Istre. U smjeru kontinuirane podrške i promocije seoskih domaćinstava u ruralnim područjima Istre, AZRRI je osmislio i započeo s provođenjem projekta "Dani otvorenih vrata agroturizama Istre".
(Istarska županija)
Projekt "Dani otvorenih vrata agroturizama Istre" zamišljen je u obliku manifestacije koja ima za cilj obogaćivanje turističke ponude i produženje turističke sezone kroz promociju seoskih domaćinstava koja se bave agroturističkom djelatnošću, radi očuvanja i razvoja ruralnog područja Istre, valorizacije prirodne, kulturne i kulinarske baštine. Svrha manifestacije jest promocija tradicionalnih autentičnih jela spravljenih na bazi lokalnih sezonskih namirnica uzgojenih na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima te cjelokupnog doživljaja koji se posjetiteljima pruža. Manifestacija se odvija u vrijeme posezone na više lokacija u Istarskoj županiji odnosno tijekom vikenda mjeseca studenog, u kojoj uključeni agroturizmi nude jelovnike po promotivnim cijenama. Lokacije se mogu pronaći na stranici www.dovai.hr
Prva manifestacija organizirana je sad već davne 2010. godine, a iz godine u godinu, AZRRI je imao važnu ulogu u unaprjeđenju rada agroturizama, čiji su se rezultati redom nizali kroz poboljšanje zakonske regulative, povećanja broja sjedećih mjesta, poboljšanja i unaprjeđenja usluga na seoskim domaćinstvima. Kroz godine organizacije, manifestacija je postala projekt koji obogaćuje turističku ponudu te brendira Istru kao eno-gastronomsku destinaciju.
Ovce i sir zaštitni su znak obitelji Cetina, odnosno njihovog imanja i agroturizma u selu Guran nedaleko Vodnjana. Već desetljećima ova se obitelj bavi uzgojem autohtone istarske ovce, čije je mlijeko sirovina za ovčje sireve koji su uz brojne nagrade na domaćim i međunarodnim sajmovima osvajali i šampionske titule za najbolji sir u Hrvatskoj. Osim po sirevima, ovaj je agroturizam poznat i po janjetini, koja se tu priprema na tradicijski istarski način, najčešće "na padelu" ili ispod čripnje (istarska tradicija ne poznaje ražanj), no u ponudi ima i sva druga blaga istarske tradicijske kuhinje pripremana od namirnica iz vlastite proizvodnje. Posjetitelji i gosti mogu uživati u organiziranom razgledavanju imanja i životinja, obilasku Bazilike i ostacima crkve Svetog Šimuna, te šetati u prekrasnoj prirodi i parkiću za djecu i sklopu OPG-a.
(Istarska županija)
Krenemo li put unutrašnjosti, na svega nekoliko minuta hoda od Pazina prema istoku dolinom Pazinčice smjestio se agroturizam Dušani, omiljeno izletište Pazinaca, ali i brojnih planinara, biciklista, trekkera te drugovrsnih sportaša i rekreativaca koji ovuda prolaze tijekom svojih izleta i pohoda. U zanimljivom ambijentu okićenom etnografskim eksponatima goste očekuje paleta tradicijskih jela i proizvoda središnje Istre, od pršuta i drugih suhomesnatih delicija te sira i skute do sezonskih maneštri, jela od tradicijske tjestenine s domaćim šugom, jela pod čripnjom, domaćih slastica, i naravno domaćeg vina. U sklopu ponude je i prezentacija te prodaja domaćih proizvoda od voća i povrća lokalnog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Zvjezdana Krizmanić te prezentacija i prodaja meda i proizvoda od meda obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Gržetić (Zarečje).
Na popisu agroturizama je i OPG Radićanin. Mjestom Sveti Martin, u općini Sveta Nedelja na zapadu Labinštine, dominira velika kuća s tornjem koja je nekoć pripadala plemenitaškoj obitelji Lazzarini. Danas je u njoj smješten agroturizam Pineta, koji svoje ime duguje nedalekoj borovoj šumi. Kao što je nekoć kuća Lazzarinijevih, koju mještani zovu Baronov kort, bila sjedište velikog poljoprivrednog imanja, tako je danas ona mjesto gdje se mogu kušati mnoge delicije od proizvoda s imanja obitelji Radićanin, koja se bavi uzgojem koza, kokoši, kunića, ovaca i konja, te voća i povrća, a u vinogradima im rastu malvazija, merlot i teran. Osim navedenog, sudjelovati se može i na prezentaciji i prodaji proizvoda lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Tu je i predstavljanje Gljivarskog društva Martinšćica iz Labina i gljiva Labinštine, kao i besplatna radionica labinske umjetnice Alide Blašković, na kojoj će sudionici imati priliku naslikati svoje keramičke šalice i kreirati vlastite kreacije. Radionica će se održati 15. studenog, te sve detalje će sudionici dobiti putem e-maila. Prijave se zaprimaju do 10. studenog putem e-maila [email protected].
Agroturizam Ondina smjestio se u selu Bričanci nedaleko Savičente, u središnoj Istri gdje je tradicija poljoprivrede i autohtone gastronomije među najočuvanijima na istarskom poluotoku. Svinje i telad iz vlastitog uzgoja, krumpiri i pšenica s vlastitih polja, voće i povrće iz vlastitog vrta i voćnjaka, sirovine su za jela koja nudi ovaj agroturizam, naravno uz vina iz vlastite proizvodnje, i to malvaziju, teran i merlot. Čak je i tjestenina iz vlastite izrade. Kao i svaki izvorni istarski agroturizam, i agroturizam Ondina njeguje sezonsku ponudu, nudeći primjerice šparoge ili gljive - onda kada im je vrijeme.
Agroturizam Štefanić u zaselku Štefanići u Kaldirskoj vali nedaleko Motovuna jedan je od najstarijih istarskih agroturizama, a smjestio se u dolini koju zovu "istarska Kalifornija" jer se tu proizvodi 60 posto svega voća u Istri. Upravo zato je osebujnost ovoga agroturizma svestrano i maštovito korištenje voća u obrocima, i to ne samo u slasticama već i u slanim jelima, kako tradicionalnim istarskim specijalitetima tako i u kreacijama koje gastronomski spajaju tradiciju i suvremenost. Obitelj Štefanić proizvodi i vlastito vino, čijoj iznimnosti, kao i ovdašnjemu voću i maslinama, pogoduje mediteranska klima što dolinom Mirne prodire duboko u kopno. U program obilaska ulazi i obilazak i razgledavanje podruma obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te degustacija vina iz vlastite proizvodnje.
Seljački turizam "Pod Čeripnjon" nalazi se u naselju Dolinci, na rubu Sv. Petra u Šumi. Kuća u kojoj se objekt smjestio restaurirana je 1737. godine, te iznutra objekt je ostao sačuvan što bliže originalu. Priča počinje davne 1986. godine kada je u rustikalnim zidinama jedan od pionira istarskih agroturizama, Rikard Franjul, uvidio potencijal za stvaranje nečeg autentičnog i originalnog. Nakon nekoliko godina uhodani je obiteljski posao prepustio svojoj snahi Donateli, koja danas vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. U agroturizmu "Pod Čeripnjom", u starinskom ambijentu može se uživati u istarskim specijalitetima, pripremanim po tradicionalnim recepturama te upoznati se s istarskim melodijama i plesovima. Može se prisustvivati i prezentaciji lokalnih obiteljsko poljoprivrednh gospodarstava i lokalnih proizvoda vina, čajeva i ostalih proizvoda.
(Istarska županija)
Agroturizam Cerovac kojeg obitelj Načinović vodi na svome imanju u selu Eržišće u općini Sveta Nedelja na Labinštini djeluje desetak godina. U tom krševitom kraju obitelj Načinović već se godinama bavi ponajviše stočarstvom, uzgajajući ovce i goveda, te naravno svinje i kokoši. U ponudi ovog agroturizma isključivo su tradicijska istarska jela, a specijalitetom kuće drži se šugo od kokoše i od domaćega junca. Pršut, kobasice i zarebanjak iz vlastite proizvodnje, kravlji sir, janjetina, sezonske namirnice poput šparoga i drugog samoniklog bilja također su na repertoaru agroturizma Cerovac, uz poneko zanimljivo iznenađenje, poput primjerice labinskih krafi s preljevom od višanja. U sklopu obilaska ovog agroturizma, u ponudi je i prezentacija i prodaja vina i ostalih proizvoda lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava.
Manifestacija se organizira pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za turizam i Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, te u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom, Turističkom zajednicom Istarske županije i Hrvatskom gospodarskom komore, Županijskom komorom Pula.
Svi vikendi, osim prvog vikenda u mjesecu studenom, rezervirani su za Dane otvorenih vrata agroturizama Istre: Održani su 8. i 9. studenog, a slijede 15. i 16. studeni, 22. i 23. studeni te 29. i 30. studeni