(TZ Žminj)
Ove subote Žminj će po devetetu godinu biti domaćin Istarskog festivala pašte, jednoj od najvažnije gastronomske manifestacije u Europi.
Na današnjoj održanoj konferenciji za novinare doznali smo detalje i program održavanja manifestacije.
Najavljen je bogat program devetog po redu Istarskog festivala pašte koji će se u Žminju održati ove subote 13. rujna s početkom u 13.00 sati.
O programu i gastronosmskoj ponudi govorili su: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj te Saša Peračić, U.O. Albachiara iz Bala, u ime organizatora gastro dijela manifestacije.
U uvodnom dijelu načelnik Plavčić zahvalio je svima koji sudjeluju u organizaciji ove tradicionalne žminjske manifestacije te naglasio kako je zahvaljujući mnogim ljubiteljima i lokalnim, strastvenim ljudima s vizijom manifestacija iz godine u godinu napredovala.
Istaknuo je da je to događaj koji spaja tradiciju, zajedništvo i istarske vrijednosti te pozvao posjetitelje, ljubitelje pašte da se zapute u subotu Zad kaštela u Žminj kako bi uživali u delicijama od pašte i obiteljskoj atmosferi samog festivala. Predstavio je partnere koji ove godine sudjeluju u gastro dijelu manifestacije.
- Da je Istarski festival pašte manifestacija vrijedna pažnje potvrdila je i nominacija uglednog britanskog putničkog portala Big 7 Travel koji je ove godine u lipnju mjesecu objavio i svrstao Istarski festival pašte iz Žminja u top deset europskih gastro manifestacija.
Tako se Žminj našao uz bok renomiranih gastro manifestacija kao što je Festival pizze u Napulju i portugalskog Festivala sardine, kazala je direktorica turističke zajednice općine Žminj.
Također, predstavila je i novosti koje nas očekuju ove godine, kao što je cooking show na glavnoj bini by Patrik Prnjak, koji će se ove godine uz cooking show predstaviti i kao izlagač ljutih umaka pod nazivom Ljutistra.
Na glavnoj bini predstavit će se i Bojan Gržentić ispred Pasta bara "Centotrenta" iz Rijeke i demonstrirati nekoliko zanimljivih kreacija s tjesteninom. Zdenka Jakus će i ove godine prezentirati proces stvaranja tjestenine, a u jednom trenutku pridružiti će joj se i gosti iz Šila na otoku Krku koji će se predstaviti s izradom autohtonih Krčkih šurlica.
Osim cooking showa tu su naravno i naše tradicionalne radionice tjestenine za najmlađe, kluturno umjetnički program, Svjetsko prvenstvo u izradi makaruna u jednoj minuti, gospođa iz Svetog Petra prošle je godine postavila rekord izradivši 42 makaruna u jednoj minuti, ali i još jedna novina, photo point gdje posjetitelji imaju priliku odnijeti nagradu za najbolju fotografiju, a za sudjelovanje biti će potrebno pratiti korake koji će biti naznačeni kod samog photo pointa.
Saša Peračić iz ugostiteljskog objekta "Albachiara" govorio je o gastro dijelu manifestacije, te naglasio kako su u ponudi ove godine četiri jela: zapečeni njoki s tunom, njoki s pršutom i gljivama, pljukanci s tartufima, fuži s boškarinom.
Predstavio je obiteljski restoran "Albachiara" koji se nalazi u Balama u kampu Mon Perin. Stavio je naglasak na ponudu 3 tradicionalne vrste tjestenine, zapečeni njoki s tunom predstavljaju kuharovu deliciju s kojom će se prezentirati.
Iskazuje zadovoljstvo te se raduje suradnji s Općinom Žminj i Turističkom zajednicom Općine Žminj. Pozvao je posjetitelje da dođu u subotu Zad kaštela s početkom u 13.00 sati te da kušaju tjesteninu, čeka vas raznolika ponuda jela te široki asortiman pića, poručuje Saša Peričić.
(TZ Žminj)
U svakom slučaju Zad Kaštela je idealno mjesto za lijepo druženje posjetitelja svih generacija. Treba spomenuti i zabavni dio za koji su u popodnevnim satima zaduženi "Akustik quartet", a u večernjim satima duo Tedi Grubica & Medea.
U 20.00 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela nagrade za najbolju fotografiju napravljenu na photo pointu.