ISTARSKI FESTIVAL PAŠTE U ŽMINJU

U lovu na istarski rekord na natjecanju u brzinskoj izradi makaruna

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Snimio Anđelo Dagostin)

(Snimio Anđelo Dagostin)


Sedmo izdanje "Istarskog festivala pašte" koji će se održati 14. i 15 srpnja (petak i subota) najavljeno je danas u Konobi puli Pineta u Žminju. Idilična lokacija Zad kaštela u Žminju ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima. Svečano otvorenje festivala zakazano je u petak u 17 sati, a potrajat će do 1 sat iza ponoći. Ista je satnica i subotnjeg programa.

Program manifestacije predstavili su žminjski načelnik Željko Plavčić, direktorica Turističke zajednice Općine Žminj Slavenka Blašković-Janko, predstavnik organizatora Sanjin Galant, Paula Kuhar u ime Konobe puli Pineta i Matija Salčin u ime restorana Francuz.

- "Korijeni" današnjeg Istarskog festivala pašte sežu u sada već davnu 2005. godinu kada je održana prva Makarunijada iz koje je 2014. godine nastala manifestacija koja danas nosi ime Istarski festival pašte, kaže direktorica Blašković-Janko.

Bigule z škorupom

Na ovogodišnjem izdanju Istarskog festivala pašte izlagači iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Pazina, Peruški, Pićna, Svete Katarine, Kršana, Poreča, Čepića, Viškovići, Cerovlja, Krka, Zagreba, Koprivnice i Kaštel Kambelovca, njih 30-ak, predstaviti će svoje raznolike domaće proizvode. U ponudi će se tako naći suhomesnati proizvodi, sir, voće, slastice, čokolade, med, likeri, vina, umaci, unikatni predmeti od drva, čajevi, prirodna kozmetika i još puno drugih proizvoda.

Ovogodišnja manifestacija Istarskog festivala pašte svojevrsni je homage Josipu Pinu Kuharu, kuharu iz mjesta Kuhari, čovjeku koji je iznimno cijenio svoj rodni kraj, koji je s ljubavlju pripremao kreativna jela u koja je ugrađivao tradiciju i ljubav prema svom rodnom kraju i koji je nesebično prenosio znanje i iskustvo svojim učenicima. I sam je sudjelovao nebrojeno puta na manifestaciji i bio svojevrsni spiritus movens Festivala pašte u Žminju. U sklopu manifestacije, Zad Kaštela u Žminju biti će postavljena izložba fotografija i upotrebnih predmeta Pina Kuhara, koju će posjetitelji moći razgledati oba dana u vrijeme održavanja manifestacije.

Jelovnik ovogodišnjeg festivala pašte, uz Konobu puli Pineta, osmislio je tim iz Restorana Francuz koji će biti gosti cooking showa i posjetiteljima ponuditi na kušanje njihove bigule z škorupom. Na meniju koji će posjetitelji moći kušati uz prigodne cijene (još nije definirana cijena porcije, ali trebalo bi biti maksimalno 10 eura), naći će se: fuži s junećim šugom, njoki sa šugom od miješanih gljiva, ravioli s vrhnjem, sirom i pršutom i makaruni s rokulom, sirom i pršutom.

Postavljanje istarskog rekorda

Za one željne znanja, žminjske će domaćice svakog dana od 17 do 22 sata prezentirati pripremu tipične istarske tjestenine. Najmanji posjetitelji zabavu će potražiti u kutku za djecu, za koji se pobrinula žminjska igraonica Pikula, koja će raznim aktivnostima animirati djecu, dok će roditelji nesmetano i u miru moći degustirati ponuđene delicije show cookinga.

Novost ovogodišnje manifestacije je natjecanje u brzinskoj izradi makaruna i postavljanje istarskog rekorda. Stručni ocjenjivački sud odlučiti će tko će biti osoba koja će u jednoj minuti izraditi najveći broj makaruna ili pljukanca za što će i osvojiti prigodnu nagradu. Natjecanje će se održati u subotu od 18 sati.

Za glazbeni dio manifestacije pobrinuti će se u petak grupa Nola, a u subotu najprije Bambus band, a potom Pop gunz band i DJ. U programu svečanog otvaranja manifestacije sudjelovati će polaznici Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja i Žminjske mažoretkinje, a polaznici Dramskog ljetnog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja uprizoriti će predstavu Minja Bartulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter