održan istarski festival pašte

FOTOGALERIJA / "Trebamo držati do svojega i hojti naprijed. Ako imaš tijesta i dva pomidora na šugo ne budeš lačan"

| Autor: Mihael Stojanović


Nezaobilazna u istarskoj gastronomiji, pašta je glavna zvijezda dvodnevnog Istarskog festivala pašte koji se održao u petak i subotu na pjaci Zad Kaštela u Žminju. Posjetitelji su došli iz svih krajeva Istre, a glavna atrakcija je bio gastro dio festivala koji je oba dana počeo uz Show cooking restorana Francuz na glavnoj pozornici, koji su pripremali fuže sa šugom od kokoši, njoke sa šugom od gobic, tagliatelle s tartufatom te makarune s rokulom, sirom i pršutom.

Bili su tu i brojni izlagači, a osim pašte raznih proizvođača iz cijele Hrvatske, na štandovima su se nudili i ekološki proizvodi, domaće delicije i napitci. Također, predstavljena je izložba radova djece dječjeg vrtića "Rapčići" iz Žminja na temu pašte, a najveći interes za radionice izrade istarske tjestenine iskazali su najmlađi.

Cilj festivala je očuvanje i promocija lokalne tradicije te poticanje kreativnosti u razvoju novih proizvoda od pašte. Organizatori su istaknuli važnost podrške lokalnim proizvođačima i očuvanje autohtonih receptura pašte. A nakon popodneva uz gastro užitke, oba dana festival je zaključen uz zabavni program, te je u petak nastupio Frula band, a u subotu Bambus band.

Tradicionalna manifestacija

- Ova manifestacija postoji od 2005. godine pod nazivom Makarunijada i tada se održavala nekih sedam godina. Dva puta je bila pauza, a zadnja je bila za vrijeme pandemije, tako da je od 2014. do danas ovo osmi put da se održava. Manifestacije su prvenstveno organizirane za domaće stanovništvo, jer je to naša kultura koju treba prezentirati turistima. Od turista brojimo Nijemce, Austrijance, Talijane, a čula sam i Ruse, no lokalci su u većini, rekla nam je Slavenka Blašković Janko, direktorica turističke zajednice Općine Žminj.

Dobro znana promotorica istarske tradicijske kuhinje i rođena Žminjka, Zdenka Jakus u nošnji svog kraja izrazila se po domaću:

- Ja se bavin svin i svačin, ali to je samo tako hobi jer kuhaš doma i zač ne pokazat ljudima ono ča je bilo jedan puta. Hvala Bogu još i dan danas, zato smo tu da pokažemo kako se delalo tijesto i kako će se delati. Mi delamo radionicu da pokažemo ča je fuž, makarun, rafijola i štrunjac. Dica su zainterešana puno, ali također i stareji. Jest da stareji i znaju, ali vajk je lijepo vrijedi jer kad netko drugi dela nešto jer tako pokupiš od drugega te zato svijet ide napred. Treba da vadimo dicu da budu štabela, jer da nas nisu vadili naši noni, danas ne bih pokaževala. Trebamo držati do svojega i hojti naprijed. Ako imaš tijesta i dva pomidora na šugo ne budeš lačan, zaključila je na žminjskoj čakavici Jakus.

Martin Kuhar iz restorana Francuz, zajedno s domaćim kolegama, pripremao je tradicionalnu istarsku paštu na festivalu - tradicionalnu žminjsku tjesteninu, uključujući njoke, tagliatelle, makarone i slatke njoke. Kuhar je izjavio kako postoji veliki interes za njihove proizvode, a među posjetiteljima je bio značajan broj turista.

Zanimljiv je bio štand OPG-a Prenc, koji već devet godina proizvodi konopljine proizvode, između ostalog ulje od konoplje, čajeve, kreme, ulje za masažu, kreme za ruke, proteine i mast za usne. Melisa iz OPG-a Prenc istaknula je da njihov čaj, koji se ručno bere, pomaže za bolji san i zdravlju bubrega. Osim toga, ponuda uključuje i tjesteninu, brašno te hladno prešano ulje bogato omega-3 masnim kiselinama idealno za salate.

Mirjana Strancarić iz Zagreba, koja već deset godina sudjeluje na sajmu, predstavila je svoj obrt Smid, specijaliziran za ekološku proizvodnju slatkih i slanih namaza. S obzirom da se žminjski festival održava pod sloganom "Pašta i još svašta..." - tu se moglo naći i pesto od tikvica, šparoga i raštike, koji savršeno idu uz tjestenine. Njihov jabučni ocat, nagrađen međunarodnom medaljom za kvalitetu, privukao je posebnu pažnju posjetitelja.

- Ocat je kao vino, kad jednom probaš dobro, znaš da je to to, kazala je Strancarić.

Obitelj Jelenić, s tradicijom proizvodnje pršuta i kobasica dugom 55 godina, predstavila je svoje istarske pršute s oznakom izvornosti. Lea Medica iz Jelenić Pršuta napomenula je kako se njihovi tradicionalni proizvodi od svinjetine izvrsno slažu s paštom. Krulčić Destilerija, koja djeluje od 2008. godine, ponudila je pet različitih koktela baziranih na teranu i likeru od masline. Posjetitelji su mogli kušati i kupiti rakiju od muškatne ruže i druge proizvode, sve po cijeni od 15 eura, a po njihovim riječima ‘shooteri’ su tu da osvježe sve, u ljetnim danima. Marko Kružić iz Lindara, iz destilerije Krulčić, rekao je:

Janežić Stanko iz Slovenije, iz Grosuplja, prvi put je sudjelovao na festivalu pašte, ali za Istru kaže da mu je već domaća.

- Kobasica i panceta se mogu kombinirati s paštom, a Istra je dobro tržište jer Istrijani vole gurmanska jela, zaključio je.

Pašta kao dobar temelj

Lucija Jelenić iz pršutane Jelenić pohvalila je lokaciju održavanja festivala, a na svom štandu je nudila četiri vrste kobasica: istarsku s tartufima, čili, salamin, te pancetu i ombolo.

- Svi proizvodi se mogu staviti na paštu, pašta je dobar temelj za sve, kaže Lucija.

Tijekom dvodnevnog festivala, posjetitelji su mogli uživati u cooking showovima, radionicama izrade pašte, dječjim radionicama, te večernjim koncertima. Svoje proizvode predstavilo je ukupno 21 izlagač, a posjetitelji su imali priliku saznati više o kulinarstvu i kušati specijalitete poput žgvaceta od boškarina, kuhanog kiselog kupusa s boškarinom i raviola sa sirom, ali i domaćih napitaka.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg festivala je natjecanje u brzinskoj izradi makaruna na kojem se pokušao i postaviti svjetski rekord u broju napravljenih makaruna u jednoj minuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter