Istarski festival pašte u Žminju

Održano svjetsko prvenstvo u izradi Makaruna, natjecao se i riječki gradonačelnik. Evo kako je prošao

| Autor: Edi Prodan
(Snimio Edi Prodan / Novi list)

(Snimio Edi Prodan / Novi list)


Valentina Celić iz Kršana prva je svjetska prvakinja u brzinskoj izradi makaruna ili   pljukanci, natjecanju održanom na sedmom izdanju Istarskog festivala pašte u Žminju.

Valentina je s 38 izvaljanih makaruna u minuti bila najbolja od 11 prijavljenih natjecateljica i natjecatelja među kojima su bile i jake političke snage - gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i njegov domaćin, načelnik Općine Žminj Željko Plavčić kao i Dalibor Macan iz Savičente, nekad najmlađi istarski općinski načelnik.

(Snimio Edi Prodan / Novi list)(Snimio Edi Prodan / Novi list)

Stručni ocjenjivački sud predvodio je Davor Šišović, iskusni novinar, urednik portala Bookaleta koji je i osmislio ovo natjecanje.

- Ne radim u nekom od restorana, jednostavno volimo domaću hranu tako da se trudimo pripremati jela po uzoru na tradiciju. Pljukance volimo svi, tako da ih često radimo, u čemu mi pomaže i suprug koji ih i obožava jesti, tako da su od toga došli rutina i brzina, istaknula je Celić.

(Snimio Edi Prodan / Novi list)(Snimio Edi Prodan / Novi list)

Iza nje se plasirala Iva Pamić s 26 pljukanci, dok je autor natjecanja i predsjednik žirija Šišović prisutno mnoštvo upoznao s činjenicom da se u Istri rabi čak 27 naziva za makarune.

(Snimio Edi Prodan / Novi list)(Snimio Edi Prodan / Novi list)

Ujedno, bilo je to i najzanimljivije događanje na sedmom izdanju Istarskog festivala pašte koji se održao u petak i subotu. Na iznimno zanimljivoj lokaciji Zad kaštela okupio se velik broj izlagača iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Pazina, Peruški, Pićna, Sv. Katarine, Kršana, Poreča, Čepića, Viškovići, Cerovlja, kad je Istra u pitanju, baš kao što su zapažene nastupe imali i stručnjaci u pripremi tjestenina iz Krka, Zagreba, Koprivnice i Kaštel Kambelovca.

(Snimio Edi Prodan / Novi list)(Snimio Edi Prodan / Novi list)

Unatoč istinski visokim temperaturama, okupio se i jako veliki broj posjetitelja koji su željeli proniknuti u tajne pripravljanja domaće tjestenine.

(Snimio Edi Prodan / Novi list)(Snimio Edi Prodan / Novi list)

(Snimio Edi Prodan / Novi list)(Snimio Edi Prodan / Novi list)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter