(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Svi okusi, mirisi i boje slatke istarske gastro tradicije mogli su se doživjeti na 27. izdanju Slatke Istre u Vižinadi, na raskošnoj izložbi starinskih slastica, devet vrsta kolača koje se prepoznaju kao tradicijski: fritule, kroštule, breskvice, pinca, pandešpanj, paštine, cukerančići, povetica i bucolaj.
Čak 143 sudionika iz svih krajeva Istre, od najmlađih do najstarijih, za Slatku Istru održanu uoči blagdana Svete Marije Vele, pripremilo je 231 uzorak kolača, po starinskim receptima koji se pažljivo čuvaju u zapisima obiteljskih kuharica u gotovo svakom domaćinstvu.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Pobjednike ovogodišnjeg izdanja Slatke Istre za svaku pojedinačnu vrstu kolača, u devet kategorija, izabrao je žiri u sastavu, Klaudija Pilato iz pekare-slastičarnice Concettino, Sandra Živolić, profesorica kuharstva i slastičarstva, Franko Milotić, profesor kuharstva, Tanja Kocijančić s portala Istra Terra Magica te Alessandro Giudici, slastičarski savjetnik i predavač iz Italije.
Dorijana Tončić odnijela je pobjedu za najbolje kroštule, Mariza Legović za breskvice, Vanda Paladin za poveticu i Nevija Gardoš za bucolaj. Najbolju pincu ispekla je Davorka Šajina, najbolje fritule Sanela Klarić, pandešpanj Neda Ivančić, paštine Jolanda Starić, a najbolje cukerančiće Mirjana Pamić. Posebno priznanje za uloženi trud i prezentaciju Slatke Istre pod nazivom Istrijanske užance dodijeljeno je Danijeli Koraca, dugogodišnjoj sudionici i više puta nagrađivanoj domaćici.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Srca posjetitelja osvojile su dvije posebne priče, najstarija sudionica 88-godišnja Giovanna Vigini iz Škarjevca kraj Momjana, ispekla je mirisni štrukolo, a najmlađa sudionica 13-godišnja Ana Brajko iz Oskoruša kraj Momjana s ponosom je pripremila svoj prvi pandešpanj.
- Slatka Istra nije samo izložba tradicionalnih istarskih slastica, ona je priča o ljudima koji godinama njeguju naše nasljeđe i s puno ljubavi, truda i volje doprinose tome da ova manifestacija živi. Zahvaljujući njima, Slatka Istra se iz godine u godinu prezentira novim generacijama, ali i sve brojnijim posjetiteljima koji u Vižinadu dolaze osjetiti duh istarske tradicije, poručio je Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.
Posebnu zahvalu uputio je svim sudionicima, ali i volonterima, suradnicima, djelatnicima općine i Turističke zajednice Vižinada te brojnim sponzorima. Svaki od njih, na svoj način, dao je vrijedan doprinos kako bi ovogodišnja proslava zablistala u najboljem svjetlu.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
U Turističkoj zajednici Općine Vižinada zadovoljni su što je na Slatku Istru usprkos toplinskom valu pristiglo puno više uzoraka nego lani.
- Slatka Istra njeguje slatku gastro tradiciju i baštinu cijele Istre, ne samo Vižinade i time je prepoznatljiva u širim okvirima, kazala je direktorica Turističke zajednice Vižinade Lidija Brdarić Potočnjak.
Iza svake slastice stajali su sati rada te angažman vrijednih volontera i organizatora koji su uložili ogromnu količinu truda, volje i strasti. Prihod od prigodne prodaje kolača u iznosu od 2.100 eura utrošit će se za sufinanciranje radnih bilježnica i školskog pribora učenika OŠ Jože Šurana PŠ Vižinada te za druge potrebe djece u okviru općinskog programa Općina prijatelj djece.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Slatka atmosfera gradila se već danima prije središnjeg događaja, kroz posebne dječje radionice, kroz koje su djeca na kreativan način mogla upoznati istarsku kulinarsku baštinu. Na Battistellinoj šterni najmlađi su ukrašavali veliku kartonsku "Slatku hižicu" pod vodstvom odgojiteljica Dragane Mađarac Arman i Tanje Ritoše, dok su u Kući Maraston mali kuhari pripremali tradicionalne slastice poput paština i pandešpanja uz dugogodišnje domaćice i volonterke Slatke Istre, Davorku Ritošu i Lauru Kešac.
Slatka Istra još jednom je potvrdila svoj status jedne od najposebnijih manifestacija u Istri, spoja tradicijskih okusa, bogate kulturne ponude i ljetnog veselja. Vižinada s ponosom čuva svoje nasljeđe i dijeli ga sa svima koji dođu kušati, vidjeti i doživjeti. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Općine Vižinada uz pokroviteljstvo Općine Vižinada te uz sufinanciranje Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, a manifestaciju su financijski pomogli i sponzori: Agrolaguna, Bratanović fasade, G.E.O.T.I.M., Građevinarstvo Ritoša, Istarski dvori 2, Radoš Elektrotechnik GmbH i Žiković.
(Snimila Gordana Čalić Šverko)
U sklopu središnjeg dijela kolovoške manifestacije održana je prezentacija izrade kroštula u Kući Maraston koju je vodila dugogodišnja sudionica Slatke Istre Morena Ritoša.
- Za dobre kroštule najvažnije je pravilno zamijesiti tijesto koje potom mora odležati najmanje tri, četiri sata, povjerila je Morena koja ih priprema po receptu svoje none Ane.
Najmlađi posjetitelji uživali su u kreativnim radionicama i oslikavanju lica, dok su glazbeni ugođaj stvarali Brass Band ZT Vižinada i gosti iz Svetog Lovreča. Park kod stare škole bio je ispunjen ljubiteljima vina iz Vižinade, a večer je kulminirala koncertom Skupine Tequila i Maje Šuput, koji su rasplesali publiku do kasnih sati.