najslađa destinacija

FOTO / Festival "GelatOn the Road" slavi umjetnost zanatskog sladoleda u Vodnjanu

| Autor: Doria Mohorović


Ovog tjedna Vodnjan miriše na slatko - od četvrtka do subote grad je domaćin prvog hrvatskog izdanja boutique festivala GelatOn the Road, manifestacije koja slavi zanatski sladoled, lokalne sastojke i tradiciju. Festival uključuje bogat program za sve generacije, od multimedijalnih izložbi i kušanja gelata, do radionica i glazbenog programa.

Festival je svečano otvoren sinoć u EcoLAB-u uz Masterclass: Gelato Strategia, koji su vodili talijanski gelato majstor Sandro Molin Pradel i talijanska slastičarka Nadine Giovannini. Posjetitelji su pomno pratili izradu sorbeta od limete i ružmarina, koji je poslužen s domaćim briošima rađenim po originalnom sicilijanskom receptu, i naravno, sve se to moglo i kušati.

Sandro, vlasnik nagrađivane Gelaterije Pradel koji dolazi iz Zolda u Dolomitima, gdje njegova obitelj već tri generacije radi tradicionalni gelato, u nekoliko brzih koraka, i malo miješanja u mašini, napravio je osvježavajući sorbet. Potom je Nadine pripremila brioš koji su poslužili s kuglicom tog sladoleda.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Festival nudi bogati sadržaj za velike i male, naravno u slasnim zalogajima! Ako želite doživjeti bogate iskonske okuse zanatskog, tradicionalno rađenog sladoleda ili izvorno 'gelato artigianale' na talijanskom jeziku – koji je jedna sasvim druga dimenzija u usporedbi s industrijskim sladoledom, onda definitivno morate posjetiti vodnjanski Ekomuzej, izjavio je Molin Pradel.

U sklopu festivala otvoren je Pop-up muzej zanatskog gelata koji valorizira lokalne proizvode, a postavljen je unutar stalne postave Ekomuzeja ISTRIAN de Dignan – Slow Food zajednice za očuvanje agro-prehrambene baštine Istre. Predsjednik Ekomuzeja, Boris Babić, istaknuo je višegodišnji trud udruge i zahvalio svima koji su doprinijeli ostvarenju projekta:

- Odlučili smo pokrenuti Gelato Pop-up muzej u Vodnjanu jer osim što se na taj način valorizira zanatski proizveden gelato, s naglaskom na korištenje lokalnih sastojaka, očuvanje tradicije, kulturne baštine i održivost, taj nam sadržaj omogućuje da potaknemo lokalnu zajednicu i goste našeg grada na radost i dobro raspoloženje.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Ovo je samo dio rezultata višegodišnjeg rada naše udruge u sklopu europskog projekta Gelato on the Road, koji povezuje 12 zemalja kroz prvu Europsku cestu gelata. Ponosni smo što je naša udruga realizirala digitalne sadržaje i kreirala koncept za Pop-up muzeje diljem Europe. Sretni smo što je danas Vodnjan na Europskoj mapi vrhunskih gelato destinacija, rekao je Babić.

Program festivala uključuje besplatna kušanja gelata u sklopu natjecanja lokalnih gelatiera s inovativnim okusima temeljenim na tradicionalnim namirnicama, cooking showove, multisenzornu izložbu o povijesti gelata, mercatino s lokalnim proizvođačima i obrtnicima, radionice za djecu, aktivne nagradne igre i glazbene večeri.

Sabina Valić ispred Ekomuzeja istaknula je da je ovo za njih "iznimno važan i sladak događaj, jer pruža priliku za suradnju s raznim dionicima, od proizvođača i gelatijera, do slastičara i lokalne zajednice, u kreiranju destinacije kroz jedinstveno iskustvo zanatskog sladoleda".

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

U sklopu masterclassa, predstavljen je projekt Europska cesta gelata, u kojem je po prvi put uključena i Hrvatska.

- Riječ je o projektu Gelato on the Road, financiranom od strane Europske unije kroz program Kreativna Europa, te sufinanciranom od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i medija. Cilj projekta je povezivanje gelatiera, slastičara i svih aktera u turizmu kako bi se kreirala nova ponuda i razvila turistička destinacija temeljena na zanatskom sladoledu, uz naglasak na očuvanje okoliša i poticanje lokalnog gospodarstva, rekla je Valić dodavši da projekt uključuje i razvoj mobilne aplikacije putem koje će korisnici imati pristup informacijama o svim gelatierima koji proizvode zanatski sladoled.

Pojasnila je da se zanatski gelato razlikuje od industrijskog po većem udjelu voća i masnoća, te po izostanku aditiva, što mu daje poseban okus i doživljaj. Svaka partnerska zemlja organizira i 'pop-up' muzej, koji uključuje izložbu o povijesti gelata, kulinarske radionice i 'cooking showove' s kreativnim kombinacijama okusa.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Večernji program u petak i subotu (danas i sutra) uključuje iskustvenu šetnju kroz grad, uz igru, degustacije i glasanje za najbolji gelato. Sudjeluju gelaterije iz Fažane, Pule, Tinjana, Žminja i Rovinja. Finale festivala je u subotu, kada će biti proglašen najbolji gelatier.

Pobjednik će predstavljati Hrvatsku na velikoj međunarodnoj smotri u Longarone Fiere u Italiji, gdje se natječe za nagrade vrijedne do 5.000 eura u opremi. Svi koji posjete festival u petak ili subotu, sudjeluju u nagradnoj igri i glasaju za njima najbolje okuse gelata koji sudjeluju u natjecanju, mogu osvojiti bogati poklon paket proizvoda lokalnih proizvođača Slow food farmi. Izvlačenje dobitnika bit će također u subotu u 21 sat.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Večernji program

Večernji program u petak i subotu počinje u 18 sati. Iskustvena šetnja u Vodnjanu započinje posjetom Kuće tradicija gdje je priređena multimedijalna i multisenzorna izložba o povjesti i pripremi pravog gelata.

Tu posjetitelji dobivaju mapu i upute koje ih vode kroz GelatOn the Road avanturu te posebnu "putovnicu" u kojoj mogu glasati za omiljene okuse gelata iz domaćih slastičarni. Posjetitelji će kroz igru saznati zanimljivosti o gelatu i rješavanjem zagonetki razotkriti posebne okuse karakteristične za naše podneblje.

Avantura se nastavlja kratkom šetnjom do ostale dvije lokacije - EcoLAB-a i Didaktičke farme. Svaka lokacija ima bogat i zabavan sadržaj za svakoga.

U EcoLAB-u, muzeju lokalnih proizvoda nalazi se drugi dio multisenzorne izložbe i novi izazovi za putnike avanturiste na ruti gelata te dodatni originalni okusi za kušanje i ocjenjivanje. Tijekom oba dana od 18 sati u dvorištu EcoLAB-a, različiti lokalni proizvođači i obrtnici izložit će svoje proizvode koje će posjetitelji moći pogledati, probati i kupiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter