U Marušićima pored Buja održana je 6. Prvomajska Tripada, međunarodno gastro natjecanje u pripremanju tripica, starog omiljenog jela koje se duboko ukorijenilo u kulinarsku tradiciju mnogih naših krajeva, ali i šire regije. U organizaciji Mjesnog odbora Marušići i uz pomoć Turističke zajednice i Grada Buja, manifestacija je pored brojnih mještana i posjetitelja, privukla čak 14 natjecateljskih ekipa iz pet država, od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije do Češke, koje su došle pokazati raznovrsnost pripreme ove cijenjene delicije koja ima mnogo naziva na regionalnom nivou od tripica, fileka, škembića, vampi, dropci do trippa u Italiji.
Atmosfera na 6. Tripadi u Marušićima (TZ Buje)
Nakon višesatnog kulinarskog umijeća potpomognutog tajnim sastojcima, sedmeročlani žiri pobjednikom je proglasio ekipu Kumovi "Cosa nostra" iz Buja u sastavu Valter Kozlović, Marino Dusich, Željko Šuflaj koji su ponovili prošlogodišnji uspjeh. "Dream Team", bujsko-portoroška kombinacija zauzela je drugo mjesto, dok je treća bila ekipa "Montrin". Najuspješniji su kao nagradu dobili kotlić sa stalkom uz kuhaču i pregaču, koje su kao utješne nagrade pripale i ostalim dvjema nagrađenim ekipama.
Priznanja je podijelio gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin koji je, uz direktora Turističke zajednice Grada Buja Valtera Bassanesea i još pet lokalnih zaljubljenika u tripice, bio u sastavu sedmeročlanog žirija.
Svi natjecatelji na 6. Tripadi u Marušićima (TZ Buje)
Tripice se pripremaju od goveđih želudaca koji se temeljito očiste, kuhaju i režu na trakice, a zatim pirjaju s lukom, paprikom i raznim začinima. Često im se dodaju i krumpir ili zaprška kako bi jelo bilo što punijeg okusa.
Velik broj ljubitelja ovog specifičnog jela koji je pohodio ovogodišnju Tripadu, imali su priliku uživati u raznim varijacijama omiljenog im specijaliteta. Na jelovniku su se našle interpretacije različitih okusa i receptura, a svaka je ponudila jedinstveni doživljaj tradicionalne kuhinje. Kod ovoga specifičnog jela nema neutralnog stava, tripice ili obožavate ili ih ne volite. Kroz razgovore s posjetiteljima dalo se naslutiti da se prilikom kušanja pomno ocjenjuju ključne komponente jela od gustoće umaka, razine začinjenosti, količine samih tripica u odnosu na saft do veličine i teksture narezanih komada. Iako su nekoć bile smatrane "jelom za siromašne" tripice su danas cijenjen specijalitet koji se često nalazi na jelovnicima domaćih gostionica i obiteljskih okupljanja. Bogat okus, miris tradicije i osjećaj nostalgije čine ih neizostavnim dijelom gastronomske baštine.
-Ova orginalna gastro manifestacija nije samo kulinarsko natjecanje, već i prilika za upoznavanjem novih ljudi i običaja povezani u ljubavi prema ovoj specifičnoj deliciji. Šesto izdanje Tripade ostati će u lijepom sjećanju kako našim domaćinima i mnogobrojnim posjetiteljima, tako i gostima koji su bili sudionici ovog lijepog gastro natjecanja. Vidimo se dogodine na novoj fešti od tripa, rekao je direktor TZ Buje Valter Bassanese.
Kumovi iz Buja obranili naslov na 6. Tripadi u Marušićima (TZ Buje)
Sudeći po nagradama, koje su dobili uglavnom domaći tripa-majstori, lokalno stanovništvo i žiri preferiraju već uhodane tradicionalne recepte, što ne znači da i ostali kuhari nisu pripremili dobre tripe, jer se i sadržaj njihovih kotlića dobrano ispraznio.
Ova jedinstvena proslava u Marušićima, poznata po svom gostoprimstvu i zajedništvu, održava se s ciljem očuvanja lokalnih običaja i povezivanja novih generacija sa starom gastro tradicijom.