trg svetog servula

FOTOGALERIJA / Buje dobile još jedan dragocijeni obnovljeni spomenik: "Lav svetog Marka" sa stupa, simbol mira i slobode

| Autor: Zvonimir Guzić


Na Trgu Svetog Servula u bujskoj starogradskoj jezgri svečano je podignuta zastava Grada Buja na nedavno restauriranom kamenom postamentu iz mletačkog doba. Ceremoniji završetka restauracije vrijednog kulturnog spomenika prisustvovali su mnogi uglednici iz Grada Buja na čelu sa gradonačelnikom Fabriziom Vižintinom, zatim zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, pročelnica konzervatorskog odjela za Istarsku županiju Lorella Limoncin Toth, Boris Mostarčić ravnatelj Hrvatskog restauratoskog zavoda, te Roberto Ciambetti predsjednik Regionalnog vijeća regije Veneto.

Projekt je rezultat suradnje i financiranja od strane Regije Veneto, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Istarske županije. "Prije dvije godine kad se odlučivalo sa čim ćemo se prijaviti na natječaj regije Veneto, odlučili smo se za ovaj kameni postament s kojim smo željeli pokazati jedan dio povijesnog identiteta, a nema boljeg identiteta od mjesta vaše zastave. Istarska županija je bila sufinancijer u tom projektu, dok je Hrvatski restauratorski zavod odradio svoj dio posla. S tim je Buje dobilo još jedan dragocjeni obnovljeni spomenik na ponos svih svojih građana", rekao je jedan od nositelja projekta pročelnik Torbica.

Uz pozdravni govor gradonačelnika Vižintina, okupljenima se sa nekoliko riječi obratila i zamjenica župana Acquvita zahvalivši se na suradnji svima uključenima u obnovu stupa, posebno regiji Veneto i njihovom predsjedniku Cambetti koji ih podupire u radu na očuvanju kulturne baštine u cijeloj Istri.

Restauracija kamenog postolja za zastavu teklo je u nekoliko faza. Najprije su postavljene skele, uklonjen drveni jarbol i svi metalni djelovi, zatim su kameni djelovi čišćeni vodenim mlazom i raznim kemijskim sredstvima do uklanjanja dugogodišnjih naslaga. Na koncu su popunjene pukotine, i pomoću kamene mase zaljepljeni rekonstrurani djelovi koji su nedostajali.

Cijeli trošak obnove kamenog postamenta iznosio je 25 tisuća eura


"Stup za zastavu nije čest predmet restauracije, uz Orlandov stup u Dubrovniku ovo je drugi na kojem smo radili. Nakon čišćenja i obnove vraćeni su metalni dijelovi i drveni jarbol na kameni dio i nadam se da će vas ovako obnovlje stup podsjećati na prošlost još dugo godina.", rekao je ravnatelj restauratorskog zavoda Mostarčić.

U ime regije Veneto okupljenima se obratio predsjednik Ciambetti rekavši da je “Lav svetog Marka” sa stupa, simbol mira i slobode koji je cijelo tisućljeće povezivao obje obale Jadranskog mora, zahvalivši se Istarskoj županiji na dugogodišnjoj suradnji. Na kraju govora je pročelniku Torbici u znak prijateljstva uručio zastavu Regije Veneto sa krilatim lavom simbolom Mletačke Republike.

Po završetku ceremonije i podignute zastave Grada Buja na obnovljeni jarbol, cijela delegacija se preselila u prostorije Talijanske zajednice Buje gdje je pročelnica Limoncin Toth, dala povijesni osvrt kako na sam restaurirani spomenik tako i na cijelokupnu bujsku povijest, a kustosica Tanja Šuflaj iznijela detalje konzervatorsko-restauratorskih radova na kamenom postamentu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter