bogatstvo različitosti

FOTO / Veselo na 9. Festivalu multikulturalnosti: Deset nacionalnih zajednica predstavilo kulturu, običaje i gastronomiju

| Autor: Zvonimir Guzić


Veseo i rasplesan bio je deveti po redu Festival multikulturalnosti, pokrenut od Istarske županije kako bi se slavilo bogatstvo različitosti, održan ispred novigradskog Centra za manifestacije i kulturu.

Na festivalu je nastupilo deset nacionalnih zajednica sa poluotoka; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Slovensko kulturno društvo "Istra", Udruga Roma Istre, Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije, Makedonsko kulturno društvo Istarske županije "Sv. Kiril i Metodij", Zajednica Albanaca Istarske županije, Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri, KUD "Bosna" Istarske županije i Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond", koje su predstavile svoju kulturu, običaje, nošnje, gastro ponudu i ostale vrijednosti svoga zavičaja.

Jedino bez scenskog nastupa, ali sa bogato dekoriranim štandom bilo je Srpsko kulturno društvo Istre "Nikola Tesla" iz Pule. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos na početku festivala pozdravio je sve prisutne sudionike i posjetitelje, nakon čega se inspirativnim govorom okupljenima obratio župan Boris Miletić.

"Tri godine nisam politički progovorio kao župan, ali danas mi je doista teško kad vidim što se događa u Hrvatskoj. Teško mi je prihvatiti da se danas manjine u Hrvatskoj dijele. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, sa svojom kulturom i tradicijom i danas iz Istre šaljemo apel čitavoj Hrvatskoj: nemojte dijeliti ljude, ni po vjeri, ni po nacionalnosti, ni po ičemu drugome.

Novigrad i Istra danas šalju poruku da su naše različitosti vrednota", poručio je Miletić uz veliki pljesak okupljenih. Uz župana, bila je prisutna i županijska pročelnica za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel, te IDS-ov euro zastupnik Valter Flego.

Intencija je da se festival svake godine održava u drugome istarskom gradu kako bi se promovirale manjinske udruge i njihov rad po cijelom poluotoku. Štandovi sa bogatom gastro ponudom i etno nošnjama i suvenirima, bili su postavljeni prije zabavnog dijela tako da su mnogobrojni posjetitelji mogli degustirati mnogobrojne delicije spremljene po autohtonim recepturama, a nije falilo ni dobre izvorne domaće kapljice, najčešće u obliku rakije.

Nastupom mješovitog pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada i službeno je otvoren festival, a na bini su se izmjenjivala društva jedno za drugim. Bilo je tu pjesme i plesa, recitacija i solo nastupa, od onih najmlađih pa do iskusnih veterana folklornih priredbi, svi oni su dali svoj doprinos multikulturalnosti u istarskoj županiji.

Pravo etno bogatstvo mnogobrojnih naroda koji žive u skladu i harmoniji na ovom relativno malom prostoru dodatna su vrijednost Istre i njenog autohtonog stanovništva koje poštuje raznolikost i druge kulture. Manifestacija je završena narodnim multinacionalnim kolom u koje su se plesom uključili mnogi sudionici festivala, ali i brojni posjetitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter