PUSNA NEDJELJA U BUZETU

FOTOGALERIJA / Maškarane grupe u mimohodu gradskim ulicama nastavile običaje svojih predaka

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Najšareniji - starinski pusti, tradicionalni zvončari u odjelu s puno raznobojnih krpica, cundri. Najbučniji - Sovinjski kanon, postolja izrađenog od prednjeg dijela istarskog voza i sa cijevi od izbušenog debla smokve. Najmlađi sudionik, petomjesečni Teo Klarić u pratnji svoje majke Megi, garancija da se maškarana tradicija prenosi iz generacije u generaciju.

Tradicija duga 92 godine

Najkraći je to rezime ovogodišnjeg izdanja Buzetskog karnevala, velike maškarane povorke Ulicom II. Istarske brigade do Trga Fontana, koja je ispunila svoj cilj. Istarski sjever nadomak je proljeću, maškare su zdušno (o)tjerale zimu.

Uz šarenilo maštovitih maski i alegorijskih kola, svojevrsnih pozornica kojima ipak nije trebala homologacija, maškarane grupe u mimohodu gradskim ulicama nastavile su običaje svojih predaka. Tradiciji maškaranih mimohoda na buzetskoj Fontani, prema dostupnim podacima, najmanje su 92 godine, a prije ravnih trideset godina u koordinaciji s maškaranim grupama obnovila ju je Turistička zajednica, uvrstivši Buzet među karnevalske gradove koji ne samo da čuvaju tradiciju, već je i stvaraju.

Mimohod je postao središnja karnevalska pozornica sjevernog dijela Istre, a u ovogodišnjem izdanju okupio je više stotina maskiranih sudionika u osam grupa. Led je prvo probilo Društvo Naša djeca Buzet, brumni otroki z boške, stabla, vile i vilenjaci, koji razmišljaju zeleno, Zelenko im je frend, vole šumu i svaki happy end. U maškaranom mimohodu gradskim ulicama kročile su maškarane grupe Sovinjak, Krušvari, Sveti Ivan, Roč, Sveti Martin, Štrped i Jedinstvo koje već 42 godine okuplja zaljubljenike u maškare cijelog mjesnog odbora Svi Sveti, a ove je godine ugostilo maškaranu grupu Društva harmonikaša iz Izole.

Igra na ruh na Čistu srijedu

Predvodnice pojedinih maškaranih grupa tradicijske su maske poput belih mačkara, pusti, ili nezaobilazne trojke: Pusta, Ćića i Ćićke, kojima su slijedile suvremenije maske: ronioci, gusari, cirkusanti, power rangersi, vikinzi, vuk i tri praščića, prasci i svinjska kuga, lovci, lisice, srne, marionete....

Moglo se uživati u spektaklu raftinga na Mirni. U Buzet su stigli istjerivači duhova, mafijaši, a otvorena je i Skrob ekspres pošta. Svaka je vlast slast pa tako i maškarana. Iako se približava Pepelnica i kraj »petog godišnjeg doba«, maškare se je neće lako odreći. Barem se tako dalo naslutiti iz govora pusne gradonačelnice Zanzane Fureštić, Ive Jeletić Prodan koja je uz Šajetu vodila maškarani program na Fontani.

- Oš vajki je vlast naša, nisan sigura da ćemu je turnat. Mačkare pensaju na lipu i dubro, na kumpanija i mužika. Samo rože i fiori. Živile mačkare, živio pust. Boh daj kletu nuazed, poručila je pusna gradonačelnica.

- Bolje da propadne selo, nego običaji, nadovezao se je svjetovni gradonačelnik Damir Kajin.

Vladavina maškara završava na Pepelnicu ili Čistu srijedu, tradicionalnom mlinarskom igrom na ruh na relaciji od Svetog Ivana do Mosta. Završnica je to pusnih svečanosti, uz spaljivanje pusta, dežurnog krivca za sva zla u naselju Most i vraćanje ključeva grada svjetovnoj vlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter