MEMORIJAL ĐANI ŠVERKO

Tradicionalni susret oldtimera u Buzetu privukao najviše "fićeka"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U majicama s natpisom "Born to drive a Fićo", članovi Dalmatinskog fićo kluba došli su, a čime drugim nego Zastavom 750, na tradicionalni oktanski Memorijal Đani Šverko, koji je posvećen trofejnom automobilističkom asu. Pripadnik »zlatne« generacije buzetskih automobilista, zaljubljenik u oldtimere, obilježio je povijest auto sporta, a u njegovom rodnom Buzetu, gradu oktana, već tradicionalno, njemu u spomen, u studenom održavaju susret vlasnika "fićeka" i Abartha.

Promocija grada

Pauzirao je zbog korone dvije godine, poput mnogih drugih manifestacija, nastavljen je lani, a sada je u sedmom izdanju, buzetski susret okupio pedesetak vlasnika starodobnih vozila, ponajviše "fićeka" svih godišta i boja, iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Austrije, Švicarske…

- Kada jednom taj auto uđe pod kožu, tamo i ostaje, prenijeli su Marko Dević iz Sukošana i Danijel Brajnović iz Zadra filozofiju svojstvenu ne samo dalmatinskoj već i istarskoj, riječkoj, zagrebačkoj, inozemnoj fićo sceni.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Đanijeva kćerka Mila Šverko ovogodišnji je susret organizirala uz podršku Grge Dulabića iz Münchena, Hrvoje Ćubelića iz Rijeke, kćerke Tifany, ali i Grada Buzeta, Turističke zajednice Grada Buzeta, Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet te sponzora.

- Velika tuga i radost isprepliću se u mjesecu koji je u znaku godišnjice rođenja i smrti moga oca, u njegovom rodnom gradu i mome drugom domu, sa svim dragim ljudima koji su nekad vozili s njime i sa svima koji cijene ovaj sport, kazala je Mila Šverko.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Gradonačelnik Damir Kajin naglasio je da je malo ljudi koji su rođeni u Buzetu, a veći dio života proveli su izvan njega, koji su na jedinstven način, poput Đanija Šverka, promovirali svoj rodni grad.

- Želim vjerovati da ćemo od iduće godine institucionalizirati ovaj susret, najavo je Kajin.

Na oktanskom susretu sudjelovao je i trofejni buzetski vozački as i dugogodišnji sportski djelatnik Branko Bašić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Sa svojim Abarthom 595 Competizione kojim je lani prešao gotovo sedam tisuća kilometara iz Hrvatske do Ujedinjenih Arapskih Emirata, došao je i Buzećan Vlatko Mrvoš.

Abarthom do Emirata

- Prošao sam sedam tisuća kilometara od Buzeta do Abu Dhabija i sve je bilo u najboljem redu. Ako netko kaže da je Abarth tvrd auto, neudoban, laže, vjerujte mi, jer sedam tisuća kilometara prošlo je bez ijednog zastoja, umora ili bolova u leđima. Bila je to jedna lijepa promocija Buzeta, Istre i Hrvatske i naravno moje firme, poručio je Mrvoš.

Subotnji program započeo je okupljanjem kod Narodnog doma gdje su se mogli razgledati oldtimeri parkirani u Ulici II. Istarske brigade te obilaskom Spomen-dom Đanija Šverka u čijem je središtu, uz brojne eksponate, njegov kompletno restauriran Abarth 1000 TCR. Jedan od najznačajnijih hrvatskih automobilista već je na početku sportske karijere postigao je najveći uspjeh osvajanjem Europskog prvenstva 1969. godine. Izborio se za prestižnu titulu europskog prvaka kao prvi hrvatski vozač iz auto moto sporta s takvim međunarodnim uspjehom, a vrhunske rezultate bilježio je i na domaćim automobilističkim utrkama.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Nakon razgledavanja muzeja i službenog otvaranja susreta, svi sudionici otišli su na posljednje počivalište Đanija Šverka na mjesnom groblju u Buzetu gdje su položili vijenac i zapalili svijeće. Ove godine odana je počast i Deanu Prodanu koji je zdušno podupirao memorijalni susret. Uslijedila je defile vožnja do Poreča gdje su, uz svečani ručak, podijeljene zahvalnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter