U HUMANITARNOJ AKCIJI U REKORDNOM ROKU SKUPLJEN NOVAC ZA LIJEČENJE

Dječak iz Valture unatoč teškoj bolesti želi igrati nogomet: Mihael se nakon terapije puno bolje osjeća

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Mihael Peruško se za nekoliko dana vraća kući (Foto: Privatna arhiva)

Mihael Peruško se za nekoliko dana vraća kući (Foto: Privatna arhiva)


Devetogodišnji Mihael Peruško iz Valture koji boluje od Duchennove mišićne distrofije ovog bi se petka s roditeljima trebao vratiti iz Kine gdje je primio terapiju matičnim stanicama. Roditelji su se javili iz WU Medical Centra gdje je Mihael znatno napredovao. U klinici su naveli da mu se već nakon prve injekcije snaga mišića povećala za 30 posto, a osim što je mogao stajati na jednoj nozi, može se znatno brže kretati.

Prikupljeno više od potrebno

- Mihael je sada bolje nego što je bio prije odlaska u Kinu. Nakon pet dana opservacije primio je terapiju, a u klinici su upravo njega naveli kao primjer dobrog učinka primijenjene terapije, prenio nam je Denis Išić, predsjednik NK Muntića koji je za Mihaela organizirao humanitarnu akciju.

NK Muntić na čelu s Išićem je prije nepunih mjesec dana pokrenuo humanitarnu akciju pod nazivom »Mihael i dalje želi igrati nogomet« da bi se prikupila sredstva da devetogodišnji Mihael može otići na liječenje u Kinu. U ekstremno kratkom roku, a situacija je to i zahtijevala, prikupljeno je potrebnih 25 tisuća dolara.

Danijel Išić, predsjednik NK Muntića (Snimila Jelena Milović)Danijel Išić, predsjednik NK Muntića (Snimila Jelena Milović)

Naime, Mihaelu je u najranijoj dobi dijagnosticiran Duchennova mišićna distrofija, jedan od najtežih oblika distrofije, uslijed koje mišići propadaju velikom brzinom. U Hrvatskoj ima jako malo takvih slučajeva, jedva desetak, a Mihael je, nažalost, jedan od njih. »Budući da je riječ o progresivnoj bolesti i nemamo puno vremena, pokušat ćemo sve napraviti, pa i izvan države«, rekla je Mihaelova mama Gorana Peruško kada je najavljena humanitarka.

Ima još novca za liječenje

- Budući da bolest već sada rapidno napreduje, spas bi mogao biti upravo u terapiji matičnim stanicama. Ta bi mu terapija, prema iskustvima onih koji su je primili mogla uvelike poboljšati život. U Mihaelovom slučaju ne postoji mogućnost presađivanja matičnih stanica. Nedavne prognoze njegovog liječnika govorile su da mu preostaje još samo par mjeseci samostalnog hoda, rekao je pak otac Alen Peruško. Tada je rečeno i da bi Mihael, nažalost, već za šest mjeseci mogao završiti u kolicima.

- Uplatili smo novac i za lijekove koje će Mihael uzimati kad se vrati kući. Hoće li trebati još neki tretman, zasad ne znamo, kazao je Išić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater