prikuplja se novac za liječenje

Devetogodišnji Mihael iz Valture boluje od Duchennove mišićne distrofije. Ako ne primi terapiju, preostaje mu još samo par mjeseci samostalnog hoda

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Roditelji Alen i Gorana Peruško s devetogodišnjim Mihaelom (Snimio Danilo Memedović)

Roditelji Alen i Gorana Peruško s devetogodišnjim Mihaelom (Snimio Danilo Memedović)


Pod nazivom "Mihael i dalje želi igrati nogomet" Udruga NK Muntić na čelu s predsjednikom Denisom Išićem pokrenula je humanitarnu akciju za devetogodišnjeg Mihaela Peruška iz Valture koji uskoro treba otići u Kinu na terapiju matičnim stanicama.

"Ovo je prvi put u povijesti da NK Muntić organizira tiskovnu konferenciju, jer nas je cijela ova situacija zatekla, ali vjerujem kako ćemo na kraju biti svi radosni, kad se sve završi tako da u desetak dana prikupimo potrebna sredstva", rekao je danas na tiskovnoj predsjednik kluba. A za tu svrhu potrebno je skupiti 25 tisuća USD, što je iznos troškova terapije i putovanja.

Naime, 9-godišnjem Mihaelu još u ranoj dobi života dijagnosticirana je Duchennova mišićna distrofija, jedan od najtežih oblika distrofije u kojemu bez adekvatne terapije mišići propadaju velikom brzinom. U Hrvatskoj postoji jako malo takvih slučajeva, a Mihael je, nažalost, jedan od njih. Bolest prvo obuhvaća mišiće nogu, što znači da je samo pitanje dana dokle će Mihael moći samostalno hodati. Nakon nogu bolest zahvata ruke te sve ostale mišiće, a znamo da je i srce mišić.

"Mihael se inače liječi u Klaićevoj bolnici i uzima terapiju, ali kako je riječ o progresivnoj bolesti i nemamo puno vremena, pokušat ćemo sve napraviti, pa i izvan države, sve u nadi da će nam to pomoći", rekla je majka Gorana Peruško.

Roditelji Alen i Gorana Peruško s devetogodišnjim Mihaelom i predsjednik NK Muntić Denis Išić (Snimio Danilo Memedović)Roditelji Alen i Gorana Peruško s devetogodišnjim Mihaelom i predsjednik NK Muntić Denis Išić (Snimio Danilo Memedović)

- Obzirom da je bolest već sada u fazi rapidnog razvoja, spas bi upravo mogao biti u primanju terapije matičnih stanica. Ta bi mu terapija, prema iskustvima onih koji su je primili, a mi za njih saznali kroz kontakte i razgovore, mogla uvelike mogla poboljšati život te ćemo pokušati izvan države, jer ovdje ne postoji mogućnost presađivanja matičnih stanica za ovaj oblik distrofije. Posljednje prognoze njegova liječnika su da mu preostaje još samo par mjeseci samostalnog hoda, vidno potresen i kroz suze jedva je izgovorio otac Alen Peruško.

Kako bi omogućili ovom veselom devetogodišnjaku još sretnih dana djetinjstva u kojem bi mogao trčati za loptom sa svojim prijateljima, svi zajedno možemo pomoći. A kako je vrijeme njegov najveći neprijatelj, sredstva za tu namjenu trebala bi se prikupiti čim prije, da bi roditelji s Mihaelom na put krenuli za 10-ak dana. Naime, da bi dobili vizu, uvjetuje im se kupovina avionskih karata, na osnovu koju je uopće dobivaju.

Terapija s matičnim stanicama traje dva tjedna, a svi koje žele pomoći da nam Mihael zaigra nogomet s osmijehom na licu, možete uplatiti sredstva na račun: IBAN: HR3224070001500019990, BIC: OTPVHR2X

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini