DOBRODOŠLICA NA GRANICI 

Lijepa priča iz laniške općine: Iztok Ostan o vlastitom trošku postavio čak 58 drvenih klupica uz ceste i šetnice

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Na makadamskoj cesti Vodice - Golac (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na makadamskoj cesti Vodice - Golac (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Sve jednakih dimenzija, prevladavajuće pastelne svjetlozelene boje, drvene klupice u Vodicama postavljene su u samom selu, ali i uz prilazne ceste i šetnice. Krajolik sjeverozapadnog dijela laniške općine uz granicu sa Slovenijom možda najzornije dočarava zašto Ćićariji tepaju mala Švicarska i istarski Tibet, a upravo na tim drvenim klupicama dobrodošlice putnici namjernici mogu predahnuti i uživati u pogledu na prekrasne, pomalo nadrealne vizure, u miru i tišini koju remeti tek cvrkut ptica.

Ukupno ih je 58, a postavio ih je Iztok Ostan koji se prije četrdesetak godina doselio iz Kopra u Vodice. Uredio je i tri odmorišne točke sa stolovima i klupicama na vidikovcima, uređuje okoliš, staru seosku lokvu, održava njen potporni zid, očistio je tzv. Konjski put i sve to o svom vlastitom trošku.

Alberta i Iztok kod lokve u Vodicama (Snimila Gordana Čalić Šverko)Alberta i Iztok kod lokve u Vodicama (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dan danas vodi računa o održavanju klupica i košnji trave. Za doprinos u poticanju razvoja civilnog društva, nedavno mu je, na svečanosti u povodu laniškog praznika, uručeno općinsko priznanje, Nagrada Općine Lanišće.

Prva klupa u selu osvanula je prije dvadesetak godina, uslijedila je duža pauza, a onda se je ovaj neobičan privatni projekt intenzivirao. Iztok, danas vitalan 71-godišnjak, zacrtao si je kaže, tri cilja, da stariji mještani Vodica dok čekaju pokretnu trgovinu imaju gdje sjesti ili pak odmoriti se ako idu hodati van sela. Mislio je i na izletnike, planinare, penjače, bicikliste. Klupice su svojevrsni pozdrav turistima koji su u prolazu ili dolaze uživati u prirodi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum