OKUPLJANJE STUDENATA NA PUNTIŽELI

Istrijada živi i nakon mnogo desetljeća!

Da nije bilo Istrijade, nikada nitko od nas ne bi upoznao tolike ljude iz Istre, rekla je Manuela Hrvatin, nekadašnja predsjednica istarskog kluba u Trstu

| Autor: Marcello ROSANDA
Spremni za jedan veseli vikend

Spremni za jedan veseli vikend


Pod istarskom zastavom i kroz bezbrižni smijeh studenata ovaj se vikend u kampu Brioni na pulskoj Puntiželi održava tradicionalni susret studenata iz Istre koji studiraju na sveučilištima u Zagrebu i Rijeci. Lokacija je promijenjena s obzirom da su se studenti s Poluotoka obično okupljali u porečkoj Lanterni, a nekad i na drugim lokacijama u Istri. Jučerašnjem svečanom otvaranju 26. Istrijade prisustvovali su, među ostalima, istarski župan Boris Miletić i nadležna županijska pročelnica Tea Batel.

Ove godine organizaciju ove mnogima dobro poznate manifestacije potpisuju predsjednica Kluba studenata "Istarski klub Rijeka" Eva Radovčić i predsjednik Kluba studenata Istre "Mate Balota" iz Zagreba Tin Terlević.

Nakon samog otvaranja uslijedila je panel rasprava "Gremo ćakulat" s osnivačima Istrijade - a to su Manuela Hrvatin, Daniele Kumar, Saša Leverić, Aleksandar Puh i Goran Pilat - tijekom koje su studenti imali priliku čuti razne dogodovštine iz samih početaka osnivanja istarskih klubova studenata, ali i prvih Istrijada. Zanimljiv je bio i osvrt Gorana Pilata koji se prisjetio svih aktivnosti istarskih studenata tijekom 70-ih godina, a izjavu smo dobili od nekadašnje predsjednice istarskog kluba u Trstu i veteranke Istrijade Manuele Hrvatin.

Spremni za jedan veseli vikendSpremni za jedan veseli vikend

"Evo dica, probajte"

- Po uzoru na istarski klub u Zagrebu kojeg smo često posjećivali, odlučili smo otvoriti takve klubove i u Rijeci i Trstu. Oni su počeli raditi u isto vrijeme. Tada smo počeli razmišljati o tome da je netko nekada prije radio Istrijade. Ubrzo sam pitala Nina Jakovčića da mi kaže nešto o tome i je li moguće da se takva tradicija obnovi. On je rekao "evo izvolite, dica, probajte". Skupili smo se bez mobitela i interneta na jednoj fešti i krenuli osmišljavati projekt. Na kraju smo uspjeli i Istarska županija nas je podržala", kaže Hrvatin i dodaje da je godina bila 1995. i svi su se okupili - istarski studenti iz Rijeke, Zagreba, Trsta, Ljubljane, Maribora i Padove.

- To je bilo čudo umrežiti, a ono što je kasnije uslijedilo može biti dio jedne knjige. Da nije bilo Istrijade, nikada nitko od nas ne bi upoznao tolike ljude iz Istre, ispričala nam je Hrvatin.

Okupljenima se obratio predsjednik Kluba studenata Istre "Mate Balota" iz Zagreba Tin Terlević.

- Zahvaljujemo se svima koji su omogućili održavanje Istrijade. Nekad je ovo okupljanje ujedinjavalo puno više klubova, pa su osim Zagreba i Rijeke postojali i klubovi iz Trsta, Ljubljane, Beograda i tako dalje. Tu su nam i veterani kluba, bez kojih ne bi ni došli do ove 26. Istrijade. Cilj je da se okupljamo što više, a ne samo vikendima ili četvrtkom u riječkom klubu", kaže Terlević.

Ono ča su Istrijani

Župan Boris Miletić potvrdio je važnost ove manifestacije i obećao da će je Istarska županija i dalje pomagati.

- Drago mi je da se ova tradicija nastavlja i nakon pandemijskog zastoja. Lijepo je vidjeti studente iz naših studentskih klubova iz Rijeke i Zagreba. To je jedna lijepa tradicija taman pred ispitne rokove, podružiti se i njegovati svoj identitet i svoju zavičajnost - ono ča su Istrijani", poručio je Miletić i potvrdio da će Istarske županija nastaviti podržavati ovu manifestaciju.

Spremni za jedan veseli vikendTin Terlević, Eva Radovčić i župan Boris Miletić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini