"Općina pršuta" dobila je time dodatnu vrijednost i posjetiteljima će tijekom cijele godine na raspolaganju biti vrhunske, domaće delicije po kojima ovaj kraj gradi svoju prepoznatljivost
Nova degustacijska sala u Tinjanu( Foto: Antonio PALJUH)
Hiža istarskog pršuta u Tinjanu odnedavno na raspolaganju za posjetitelje ima degustacijski i prodajni dio, a vođenje oba segmenta preuzela je lokalna tvrtka Rubinium Istra. Na ovaj način Tinjan je kao "općina pršuta" dobila dodatnu vrijednost i posjetiteljima će tijekom cijele godine na raspolaganju biti vrhunske, domaće delicije po kojima ovaj kraj gradi svoju prepoznatljivost.
Degustacijski dio Hiže istarskog pršuta u ponudi ima više varijanti suhomesnatih plata, s naglaskom na istarski pršut. Uz njega se u platama nude i istarske kobasice, kobasice s tartufima, kosnice, vratina, panceta i ombolo. Osim mesnih delicija, u ponudi su i tvrdi i svježi kravlji sirevi, sir s tartufima, skuta i salate. Iako je naglasak stavljen na mesne delicije, vodilo se računa i o ljudima koji ne konzumiraju meso, pa kako bi i oni mogli doživjeti kvalitetu ovdašnjih domaćih proizvoda, za njih je osmišljena vegetarijanska plata koja se sastoji upravo od navedenih vrsta sireva, skute, maslinovog ulja i maslina.
U degustacijskom dijelu trenutačno su u ponudi delicije pet lokalnih proizvođača pršuta i drugih tradicionalnih istarskih suhomesnatih proizvoda. To su pršutane Antolović, Dujmović i Milohanić s područja Općine Tinjan, pršutana Tomaso s područja Općine Sv. Lovreč te OPG Udovičić iz Žminja, a u planu je i širenje ponude s ostalim lokalnim proizvođačima. Osim što gosti mogu za stolom uživati vrhunskim platama, vinima lokalnih i nagrađivanih vinara, rakijama, craft pivima, sokovima, kavi i drugim pićima, u sklopu trgovine mogu kupiti i sa sobom ponijeti ručno rezani pršut prema vlastitom odabiru (od navedenih pršutara) te vakumirane komade pršuta, ombola, kobasica, kosnica, pancete, sira…