ZORKO ZIRALDO UKORIČIO JE  svoja SJEĆANJA

Vitalni 90-godišnjak jedan je od rijetkih ljudi koji je o svom djetinjstvu na Ćićariji pisao iz prve ruke. Objavio je svoju knjigu!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Zorko Ziraldo (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Zorko Ziraldo (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Punih mu je 90 godina, a ima odlično pamćenje. Toliko da je na papir stavio svoja sjećanja na djetinjstvo provedeno u selu Podgaće, na Ćićariji. Svoj je književni prvijenac "Sjećanja na djetinjstvo", kojeg je objavio u listopadu prošle godine u vlastitoj nakladi, Zorko Ziraldo nakon Umaga predstavio i u Buzetu.

- Zorko je živi svjedok prohujalih vremena o kojima piše zahvaljujući lucidnoj memoriji. Svoju osobnu priču posvećuje svojoj obitelji no to je ujedno priča o ljudima iz sela Podgaće, i šire, s područja Ćićarije, njihovim običajima, životu, druženju, strahovima, očekivanjima i nadama, istaknuo je urednik knjige Drago Kraljević.

Iako zamišljena kao intimna ispovijest jednog dječaka, Ziraldova knjiga zapravo je dokument jednog vremena kojemu je svjedočio odrastajući u selu između Gajske gore i Gajskoga polja. Ime sela nastalo je skraćivanjem opisa lokacije: is(pod) Gajske (gore) = Podgajske = Podgaće, a stanovnici sela nazivaju se Gajci i Gajšćice, kako je to u predgovoru zapisao Zorkov sin, dipl. antopolog-kultrolog Goran Ziraldo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum