ZIMA NA ĆIĆARIJI POKAZALA ZUBE

Olujna, na udare orkanska bura srušila stablo na krov Spomen doma u Brgudcu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Srušilo se stablo na krov Spomen doma (Snimio Saša Aleksić)

Srušilo se stablo na krov Spomen doma (Snimio Saša Aleksić)


Snježna mećava zahvatila je noću sa subote na nedjelju krajnji sjever istarskog poluotoka. U Brgudcu, na 747 metara nadmorske visine, u najvišem stalno naseljenom selu u Istarskoj županiji, napadalo je 15 centimetara snijega, a uslijed jake bure, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, srušilo se stablo na krov Spomen doma. Iako na svom klimatološkom kraju, zima je na Ćićariji tako pokazala svoje zube.

- Jaki udari vjetra srušili su veliko stablo akacije, debla promjera 70 centimetara, na zgradu Spomen doma. Jedna grana pala je na rub i sljeme krova, a druga na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u NOB-u, tako da su oštećeni i krov i spomenik, prenio je Saša Aleksić, predsjednik Babucere, udruge za zaštitu i revitalizaciju sela Brgudac.

Akcija mještana

Mještani Brgudca, ujedno članovi Babucere, odmah su se okupili i krenuli interventno u akciju. Uklonili su stablo i granje s krova, a tek kada se otopi snijeg vidjet će se točni razmjeri štete. Prema prvim procjenama oštećeno je četiri, pet četvornih metara crijepa i izolacije krova.

Mještani u akciji (Snimio Saša Aleksić)Mještani u akciji (Snimio Saša Aleksić)

Okupljeni u inicijativu građana za zaštitu i revitalizaciju sela, u suradnji s Općinom Lanišće, mještani Brgudca i članovi Babucere pokrenuli su i odradili više volonterskih akcija, među ostalima sanirali su prethodnih godina i Spomen dom Prvog partijskog savjetovanja za Istru koji je zasjao novim sjajem, obnovljena je fasada, prozori i vrata. Sve građevinske i soboslikarske radove u unutarnjem prostoru samostalno su odradili. Za očekivati je da će se sada uključiti i u sanaciju krova.

Autobus zapeo u snijegu

Na sjeverozapadu laniške općine, uz granicu sa Slovenijom, nedaleko od Jelovica, u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima autobus albanskih registarskih oznaka zapeo je u zapusima snijega. Albanski državljani putovali su iz pravca Švicarske gdje su zaposleni, prema Albaniji. Primorska autocesta u Sloveniji kod Kozine zbog bure je bila zatvorena za promet pa su ih preusmjerili na Podgorje gdje su nadomak Jelovica zapeli u snijegu i u autobusu dočekali jutro, dojavili su nam iz Jelovica. Obaviješten je Centar 112, kao i Istarske ceste koje su u Jelovice uputile ralicu.

Uklonili stablo i granje s krova (Snimio Saša Aleksić)Uklonili stablo i granje s krova (Snimio Saša Aleksić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter