sutra u poreču

Policija će kontrolirati vozače, ali i pješake

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: PU Istarska)

Ilustracija (Foto: PU Istarska)


Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno prometnih nesreća kojima su sudjelovali pješaci kao najranjiviji sudionici u prometu, sutra od 9 do 13 sati na području Policijske postaje Poreč - Parenzo provesti će se prometna akcija ''Kontrola poštivanja prometnih propisa od strane vozača u odnosu na pješake i kontrola poštivanja prometnih propisa od strane pješaka''.
 
Tijekom 2022. godine Policijska uprava istarska evidentirala je u prometnim nesrećama stradavanje 68 pješaka, od kojih je troje pješaka smrtno stradalo, 15 pješaka je zadobilo teške tjelesne ozljede, a  50 pješaka lake tjelesne ozljede.
 
Za vrijeme prometne akcije na cestama, osim pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa od strane vozača u odnosu na pješake i poštivanja prometnih propisa od strane pješaka, nadzirati će se i brzina kretanja vozila, vožnja pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nezakonita uporaba mobitela za vrijeme vožnje.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, PU istarska  apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

 
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, i da svoju prednost ne ostvaraju nasilno:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater