EU projektu ARGOS

Kreću građevinski radovi na zgradi budućeg Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije

| Autor: Glas Istre
Foto: Istarska županija

Foto: Istarska županija


Istarska županija je partner na EU projektu ARGOS - „Podijeljeno upravljanje održivog ribarstva i akvakulture kao sredstvo za zaštitu morskih resursa u Jadranu“, financiranog iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014-2020.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Istarske županije u projektu je uspostava Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije, sa sjedištem u Rovinju, a za što je projektom predviđeno 212.000,00 eura.

Nakon provedenog Javnog natječaja za građevinske radove na zgradi Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije, izabrana je tvrtka Vladimir Gortan d.d. iz Pazina, a za što su danas istarski župan Boris Miletić i predsjednik Uprave Vladimir Gortan d.d. Darvin Žufić potpisali Ugovor. Vrijednost radova za adaptaciju zgrade budućeg Centra, koja se nalazi unutar županijske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj-Rovigno, iznosi 211.631,75 eura bez PDV-a, odnosno 264.539,69 eura s PDV-om.

Foto: Istarska županijaFoto: Istarska županija

Prema riječima župana Miletića, uloga Centra će biti razvoj ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije putem inovativnih načina dodavanja vrijednosti ulovu te diversifikacije ribolovnog gospodarstva uz zaštitu i očuvanje mora i ribljeg fonda. Također, specifični cilj Centra je i nastavak institucionalnog dijaloga između talijanskih i hrvatskih institucija za upravljanje ribarskim i akvakulturnim resursima, a to će se realizirati kroz uspostavu Jadranskog savjetodavnog tijela u kojem će sudjelovati hrvatski i talijanski znanstvenici, ribari i javne institucije.

Spomenimo i da je ukupna vrijednost projekta ARGOS 5.725.155,00 eura, od čega je 4.866.381,75 eura sufinancirano od strane EU, dok dodijeljena sredstva Istarskoj županiji iz projekta iznose 394.825,00 eura.

Cilj projekta je uspostava zajedničkog okvira upravljanja u kojem će sve institucije nadležne za ribarstvo i akvakulturu na programskom području djelovati kao cjelina u upravljanju i zaštiti zajedničkih bioloških resursa, pod najboljim znanstvenim vodstvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater